Näitä testasimme 2021

20.12.2021 | Tapani Leppänen

Vuoden varrella Latu&Polku-lehden testissä oli tukku mielenkiintoisia tuotteita. Tämän koosteen kautta pääset lukemaan jutut uudestaan.

Keväällä etsimme polkujuoksukenkiä, jotka toimivat myös asfaltilla. Huomasimme, että hybridiä voi lähestyä kahdesta suunnasta: [01] Hoka One One Challenger ATR 6 paljastui pitävämmällä pohjalla varustetuksi katukengäksi ja Salomonin Sense Ride 4 tavallista vaimennetummaksi polkukengäksi. Näiden lisäksi mukana oli kisakengäksi suunniteltu The North Face Flight Vectiv, jonka sisällä on maantiepuolella kohuttu hiilikuitulevy – ensimmäistä kertaa polkukengässä.

Polkujuoksun suosio on kasvattanut myös nastalenkkareiden tarjontaa. Viime talvena pikatestissä käväisi tuplanastateknologialla varustettu [02] Inov-8 Oroc Ultra 290 -suunnistuskenkä, joka todettiin toimivaksi myös ilman karttaa ja kompassia. Toinen alkuvuodesta testattu uutuuskenkä oli Haglöfsin puolikorkea [03] Duality-retkeilykenkä – vai pitäisikö sanoa kaksi kenkää yhdessä. Haglöfsin erikoisuutena on pohjallisen tapaan vaihdettava välipohja, joka tekee kengästä tarpeen mukaan joustavamman tai jäykemmän.

Kun puhutaan jalkineista, hyvän sukan merkitys unohtuu helposti. Vakuutuimme kevyesti kompressoiduista ja enennen kaikkea mukavista [04] Swiftwick Aspire -urheilusukista, jotka sopivat mainiosti sekä juoksuun että pyöräilyyn.

Talvella testailimme merinovillaisia alushousuja. Antibakteerisena materiaalina villa on parhaimmillaan osa retken henkilökohtaista hygieniaa. Pöksyistä mieleen jäivät erityisesti [05] SAXX Blacksheep -bokserit. Miesten alusvaatteita valmistava SAXX onkin ollut monelle käänteentekevä tuote. Tekstiilipuolella testiin pääsivät myös Montanen ultrakevyt Minimus -kuoritakki ja ruotsalaisen Norran [06] Ljung-retkeilyhousut.

Retkeilyvarusteista mielenkiintoisimpiin kuului Sea to Summitin telttamallisto. [07] Alto TR2 paljastui innovatiiviseksi ja kevyeksi kahden hengen vaellusteltaksi, joka sopii kokonsa puolesta myös pyörämatkailuun. Siihen käyttöön sopii mainiosti myös kaikkien aikojen kevein Jetboil. [08] Jetboil Stash on pullon nokkaan kiinnitettävä titaanikeitin, joka pakkautuu lämmönsiirtimellä varustetun 0,8-litraisen keittoastiansa sisään.

Keväällä kartoitimme myös ulkoilijan tarvitsemia pulloja. Juomapullon ja termoksen välimaastoon sijoittuva [09] Hydroflask oli mielenkiintoisimpia uusia tuttavuuksia. Tämän syksyn uutuuksista selittämätöntä innostusta aiheutti [10] Fjällrävenin Tree Kånken. Ikonisen repun sisarmalli on valmistettu mäntysellusta liotetusta lyocell-kuidusta.

Tarvikepuolella kokeilimme Nite Izen vedenpitäviä [11] Runoff-säilytyspusseja. Niiden innovaatio on hampaaton TRU Zip -vetoketju. Tekniikkaosastolla kokeilimme [12] Afrershokzin luujohdekuulokkeita ja [13] QuadLock -telinettä, jonka avulla puhelimesta tulee pyöräilytietokone ja navigaattori.

Suomen Ladun keväällä koordinoimaan naskalitestiin valittiin mukaan yleisimpiä malleja laidasta laitaan. Käytännön testauksesta vastasivat kokeneet retkiluistelijat ja pilkkijät. Viime talvena hiihtelimme myös skinipohjaisia metsä- ja tunturisuksia joulukuussa ilmestynyttä artikkelia varten. Mielenkiintoinen uusi löytö oli latusuksen ja tunturisuksen välimaastoon sijoittuva [14] Åsnes Mountain Race.

 


Luitko jo nämä jutut?