Tehokkaat neliöt

07.09.2021 | Tapani Leppänen

Sea to Summit Alto on kevyt kolmen vuodenajan vaellusteltta, joka yllättää yksityiskohdillaan.

Kevyt kolmen vuodenajan vaellusteltta perusmukavuuksista ja kaksikerroksisesta rakenteesta tinkimättä.

Alto on hyvin lähellä sitä.

Sea to Summitin ensimmäisen telttamalliston suunnittelukumppaniksi valittiin alumiinikaaria valmistavan DAC:in perustaja, telttaguru Jake Lah. Yhteistyö näkyy uudenlaisena ajatteluna ja yksityiskohtina.

Lopputulos ei ole markkinoiden kevein eikä kallein, muttei liioin painava taikka halpa. Viimeiset grammat on valjastettu käytännöllisiin yksityiskohtiin, mikä sopii mainiosti ainakin omaan retkeilyfilosofiaani.

Kahden hengen versio painaa 1340 grammaa.

 

Tehokkaat neliöt. Niitä on kaksi ja puoli. Lattiapinta-alaa kiinnostavampaa on majoitteen korkeus. Lähes pystysuorat sisäseinät mahdollistavat istumakorkeuden niin, että teltan korkein kohta ei ole sen keskellä. Tämä on mukavuustekijä numero yksi.

Keveimmätkin teltat perustuvat perusmuotoihin: tunneliin tai kupoliin. Alto on yhdellä y-mallisella kaarella varustettu kupoli. Kaaren huipulla oleva poikittainen tension ridge taipuu siipimäisesti ylöspäin. Tämä ratkaisu mahdollistaa paitsi suorakulmaiset sisätilat, myös erinomaisen tuuletuksen, joka on mukavuustekijä numero kaksi.

Kupolin ja tunnelin keskeinen rakenteellinen ero liittyy pystytykseen. Siinä missä tunnelitelttojen kaaret pujotetaan ulkoteltan kaaritunneleihin, Alton kaltaisessa kupolissa sisäteltta ripustetaan kaarien varaan, ja telttakangas levitetään sen päälle. Molemmilla rakenteilla on etunsa. Pystytettäessä Alton verkkokankainen sisäteltta on pienen hetken alttiina sateelle. Toisaalta sitä voi käyttää hyvällä kelillä yksinään.

Yhden vaikkakin monihaaraisen kaaren ansiosta pystytys on intuitiivista. Kupolille ominainen itseseisova rakenne toteutuu osittain. Teltta seisoo kyllä y-kaarensa varassa, mutta lopullisen muodon pingottaminen vaatii vähintään kahta helmakiilaa.

Kolmannen mukavuustekijän muodostavat kaksi identtistä sisäänkäyntiä ja kohtuullisen kokoista absidia. Näin kevyessä kahden hengen teltassa ne ovat miltei luksusta.

 

Sisäteltta, telttakangas ja kaaret pakkautuvat omiin pusseihinsa. Se mahdollistaa kuorman jakamisen kantajien kesken. Pieniä pakkauksia on myös helpompi sijoitella esimerkiksi pyörän selkään.

Kätevänä yksityiskohtana pakkauspussit voi ripustaa neppareilla säilytystaskuiksi teltan sisälle. Kaaripussista ja otsalampusta muodostuu kattovalaisin!

Pienestä koostaan huolimatta Alto tarjoaa käytännöllisiä yksityiskohtia ja kohtuulliset sisätilat kahdelle.

Mallistoon kuuluu myös yhden hengen versio, umpinaisemmalla sisäteltalla varustettu plus-malli sekä tukevampi, itsestään seisova sisarmalli Telos.


Luitko jo nämä jutut?