Kevyt kompressio

02.06.2021 | Tapani Leppänen

Urheilusukka on kuin tuulipuku: käytännöllinen asuste, jonka nimessä on halpa kaiku.

Sitten on juoksusukkia, pyöräilysukkia ja muita lajisukkia. Vaikka lajin vaatimuksetkin on varmasti huomioitu, nimen tarkoituksena on kertoa ennen kaikkea siitä, ettei kysymys ole mistä tahansa urheilusukista.

Swiftwick Aspire ei ole mikä tahansa urheilusukka. Samalla se on osoitus siitä, ettei lajilla ole lopulta niin merkitystä, kun sukka on hyvä.

Pyöräilijöille niitä myydään pyöräilysukkina ja juoksijoille juoksusukkina.

 

Swiftwickin sukassa ei ole näkyviä saumoja

 

Aspire on tuote, jonka hyvyyden ymmärtää heti kun sen vetää jalkaansa. Käytännössä hyvien urheilusukkien ominaisuudet nousevat kuitenkin esiin vasta pidemmän suorituksen aikana. Tai pikemminkin huonojen.

Hiertymiä syntyy harvoin ensimmäisillä kilometreillä, mutta matkan edetessä niin voi tapahtua. Jos sukka kostuu tai liikkuu kengässä, saumat alkavat painamaan.

Swiftwickin sukassa ei ole lainkaan näkyviä saumoja. Se on hyvin muotoiltu, mutta simppeli ja melko ohut. Jalan alla on pehmustusta juuri mainittavaksi.

Sukassa oleva L-kirjain ei tarkoita vasenta (left), vaan isoa (large). Oikean ja vasemman jalan sukkia ei ole muotoiltu erikseen, mutta kokoja on peräti neljä.

Tarkan mitoituksen ohella istuvuuteen vaikuttaa kevyt kompressio. Sen lisäksi että sukka on iholla kuin valettu, tiivis varsi ehkäisee tehokkaasti hiekan tai muun maa-aineksen tunkeutumista sisälle.

Varsinaisesta kompressiosukasta ei ole kysymys, mutta mikäli pieni puristus ehkäisee esimerkiksi jalan turvotusta, se on tietenkin plussaa.

 

Amerikassa valmistettu Swiftwick on niitä tuotteita, joiden hinta pompsahtaa, kun ne ylittävät valtameren. Sitä voi olla vaikea perustella itselleen ennen kuin sukkia on kokeillut.

Saumattoman istuvuuden ohella Swiftwickin tavaramerkki on hyvä kosteudensiirto. Tähän liittyy sukissa käytetty Olefin-kuitu, joka lienee polypropeenia.

Swiftwick Aspire on saatavana viitenä eri versiona varrettomasta polvipituiseen. Mallimerkinnät 0, 2, 4, 7 ja 12 kertovat varren korkeuden tuumissa.

Kuvassa on kolme keskimmäistä. Testisukista nelonen oli omaan makuuni täydellinen juoksusukka. Maastopyörälenkillä annan ääneni seiskalle.


Luitko jo nämä jutut?