Vesitiivis vetoketju

09.08.2021 | Tapani Leppänen

Nite Ize kehitti mullistavan vetoketjun. Testasimme vedenpitävät RunOff-pakkauspussit.

Vedenpitävän pakkauksen luotettavuus ja käytettävyys mitataan sulkumekanismin kohdalla. Kuka tahansa osaa suunnitella pussin, mutta eroja alkaa syntyä, kun tavaroihin pitää päästä käsiksi ja mieluiten helposti.

Yleisin ratkaisu on rullattava suuaukko. Se toimii hyvin isommissa kuivasäkeissä, joiden sisältöön ei tarvitse päästä käsiksi kovin usein. Puhelin- ja kamerapusseissa käytetään usein erilaisia pantoja. Dokumenteille ja pientarvikkeille kätevimpiä ovat minigrip-tyyppiset ratkaisut, mutta kovemmassa käytössä ne ovat harvoin kovin kestäviä.

Moni valmistaja on työskennellyt myös vedenpitävien vetoketjujen parissa – ja kohdannut haasteita. Jo pelkästään roisketiiviit ketjut juoksevat huonosti puhumattakaan niistä, jotka kestävät upotusta. Täysin vedenpitävät vetoketjut tahtovat olla järeitä.

Nite Izen kehittämä TRU Zip on toista maata.

 

Nite Izen Runoff-mallistoon kuuluu erikokoisia vedenpitäviä säilytyspusseja. Hampaaton TRU Zip liukuu nätisti ja napsahtaa tiiviisti kumiseen hahloonsa. Liukkaaksi sitä ei ehkä voi sanoa, mutta etenkin pienissä pakkauksissa vetoketju toimii hienosti. Avattaessa pieni lukituspykälä on ainoa kohta, joka vaatii pientä suostuttelua. Suljettaessa taas on tärkeää huomioida, että vetoketju lukittuu perille asti.

Huoltotoimenpiteeksi valmistaja suosittelee puhdistusta ja ajoittaista käsittelyä vetoketjuöljyllä.

Vetoketjun tiiveysluokitus on IP67. Tuotetiedoissa se kääntyy lupaukseksi: 1 metri ja 30 minuuttia. Vedenpitävyys todettiin upotustestissä, joka kannattaa tehdä aina ennen uuden vedenpitävän pakkauksen käyttöönottoa.

 

Testituotteita valittiin retkikäytössäkin yleistyvää elektroniikkaa ajatellen. Näistä Small Travel Pouch sopii hyvin puhelimelle, rahoille, korteille ja matkustusasiakirjoille.

3-1-1 -pussukan nimi viittaa lentoliikenteen nestemäisiin käsimatkatavaroihin, mutta se soveltuu edellisen tavoin myös pienelektroniikalle. Puhelimen ohella sisään mahtuvat laturit, piuhat, virtapankit, otsalamppu tai pieni kompaktikamera.

Jos tämäkään ei riitä, kuvaan astuu kuutiomainen Toiletry Bag. Testissä se päätyi lähinnä siihen käyttöön, mihin se on nimensä mukaisesti tarkoitettu.

Laadukkaasti viimeistellyt pussit on valmistettu kumin ja muovin ominaisuuksia yhdistelevästä TPU-materiaalista. Esimerkiksi toilettipussin pystyi huoletta sullomaan kajakin täpötäyteen lastiruumaan.

Kaikissa pusseissa on ikkuna, jonka läpi onnistuu kosketusnäytön käyttö. Parhaiten älylaitteelle soveltuu Travel Pouch tai kaulaan ripustettava Phone Pouch, sillä niiden ikkuna on muista poiketen kirkas.


Luitko jo nämä jutut?