Stop tuoksuille

03.03.2021 | Tapani Leppänen

Ylellisimmät alusvaatteet valmistetaan nyt luontaisesti antibakteerisesta merinolampaan villasta. Pitkällä retkellä ne ovat osa henkilökohtaista hygieniaa.

Luontaisesti antibakteerisesta merinovillasta on tullut retkeilijöiden suosikkimateriaali, eikä tämän ominaisuuden merkitys ole ainakaan vähäisempi kehon intiimialueilla.

Moni retkeilijä kiinnittää silti kaikista vähiten huomiota juuri alusvaatteisiin – siitäkin huolimatta, että hygienian ja hiertymienkin kannalta ne ovat kaikista tärkeimpiä.

Etenkin miehillä arkialusvaatteet ovat usein puuvillaa. Kuivana se on miellyttävä materiaali mutta huono idea retkellä. Puuvilla sitoo kosteutta, kuivuu hitaasti ja on kosteana paitsi epämukava, myös omiaan aiheuttamaan hiertymiä.

Synteettiset materiaalit siirtävät kosteutta ja toimivat sinällään hyvin, mutta niihin tarttuvat hajut. Juuri tässä merinovilla astuu kuvaan.

Villakin siirtää kosteutta varsin hyvin, mutta ennen kaikkea se lämmittää ja tuntuu miellyttävältä hieman kostuessaankin. Hienojakoinen merinolampaan villa tuntuu iholla mukavan pehmeältä, jos villalle ei ole vain allerginen.

Villaan yhdistellään myös tekokuituja ja sitä käsitellään monin tavoin. Näin vaatteista saadaan pehmeämpiä, kestävämpiä, paremmin kosteutta siirtäviä ja konepestäviä. Toisaalta aina, kun villaan lisätään muita materiaaleja tai aineita, menetetään jotain sen luontaisista ominaisuuksista.

Pitkällä retkellä niistä lyömättömin on villan kyky puhdistua itsestään. Pienellä tuuletuksella samoissa kalsareissa kävelee viikon, ja kahta paria vaihtelemalla pärjää jo mukavasti.

Merinovillaiset alushousut maksavat 40–50 euroa. Se on paljon, jos puhutaan päivittäisestä käytöstä, mutta retkeilykäyttöön pyhitettynä ne kestävät vuosia.


Devold Hiking Boxer

100 % merinovillasta valmistetut klassiset bokserit istuvat iholla ilman sitä kuuluisaa elastaaniakin. Hieman paksumpi, edestä kaksinkertainen ja sivupaneeleistaan hengittävämpi rakenne sopii ympärivuotiseen käyttöön. Haikkereiden lahkeet ulottuvat puoleen reiteen, vyötärö tulee riittävän ylös ja mikä tärkeintä, housut pysyvät paikoillaan. Näiden kanssa ei voi mennä vikaan.

100 % merinovilla | 18,7 mikronia | 190 g/m2 | Hienopesu 40°C | Sh. 55 €

devold.com

 

Icebreaker Anatomica

Anatomica on klassikko. Bokserit ovat ohuimmasta päästä ja sopivat mainiosti myös kesäkäyttöön. Ohuen kankaan kestävyyttä parantaa Icebreakerin corespun-menetelmä, jossa merinovillakuidut on punottu ohuen nailonlangan ympärille. Icebreakerin villakangas on sileintä mitä on tullut vastaan. Jos haluat silkinpehmeät ja mahdollisimman kevyet bokserit, valitse nämä.

83 % merinovilla, 12 % polyamidi, 5 % elastaani | 150 g/m2 | Hienopesu 40°C | Sh. 39,90 €

icebreaker.com

 

SAXX Blacksheep

SAXX lienee tämän hetken puhutuin miesten alusvaatemerkki. Kalsareiden salaisuus on ohuesta verkkokankaasta valmistettu BallPark Pouch, joka pitää kaiken paikoillaan estäen samalla hikoilua ja hiertymiä. Merinovillainen malli on nimeltään Blacksheep ja siihen on lisätty 5 % elastaania. Tuloksena ovat joukon urheilullisimmat housut, joiden istuvuus on huippuluokkaa.

95 % merinovilla, 5 % elastaani | 185 g/m2 | Hienopesu 30°C | Sh. 55 €

saxxunderwear.com

 

Svala Extra Warm

Svalan boksereissa ihoa vasten on synteettinen materiaali. Näitä housuja kannattaa siis koleilla niidenkin, jotka tietävät olevansa villalle yliherkkiä. Keksikerroksisen neuloksen ideana on, että tehokkaasti kosteutta siirtävä polypropyleeni pitää ihon kuivana, ja ulompana oleva merinovilla säätelee lämpöä. Malli on matalahko etenkin selän puolelta. Valmistettu Suomessa.

75 % Merinovilla, 22 % polypropyleeni, 3 % polyamidi | 19,3 mikronia | 200 g/m2 | Pesu 40°C | 44,90 €

svala.com

 

Shelby

Shelbyn merinoboksereissa on tuulenpitävästä polyesterikankaasta valmistettu etumus. Käsistään kätevä voi tilata pelkät kankaat ja ommella housut itse esimerkiksi maksuttomilla Vuokatti-housujen kaavoilla. Oulussa ommeltu valmistuote on tehty todella pehmeästä 16,5 mikronin villakankaasta (38,90 €/m). Kaava on unisex-mallia, mutta valmiiden boksereiden etukappale on mitoitettu enemmän miehille. Jos olet epävarma kahden koon välillä, ota pienemmät.

100 % merinovilla / tuulisuoja 100 % polyesteri | 190 g/m2 | Pesu 30°C | 49 €

shelbyoutdoor.com

 

3 x naisille


Devold Hiking W
Naisten haikkerit ovat tarjolla matalina hipstereinä tai puolipitkinä boksereina. Pidempi malli lämmittää myös reisiä.
devold.com

Icebreaker Sport Hipkini
Pehmeä ja tehokkaasti kosteutta siirtävä Tencel-selluloosakuitu täydentää merinovillan ominaisuuksia.
icebreaker.com

Svala Merino Silk
Kahden luonnonkuidun ylellinen yhdistelmä sopii arkeen ja liikuntaan. Korkeavyötäröinen malli.
svala.com


Luitko jo nämä jutut?