Suoraan tajuntaan

01.12.2021 | Tapani Leppänen

Luujohdekuulokkeet jättävät korvat vapaiksi.

Langaton teknologia on mullistanut urheilukuulokkeet, muttei ratkaise vielä yksinään niiden toimivuutta.

Siihen vaikuttavat mukavuus, kosteuden sieto, nappikuulokkeiden pysyvyys vauhdikkaassa menossa tai kuppikuulokkeiden sopivuus esimerkiksi kypärän kanssa.

Näiden rinnalle nousee vielä turvallisuus. Pyöräilijän olisi syytä pystyä havainnoimaan muuta liikennettä, eikä jalan liikkuvankaan ole pahitteeksi aistia ympärillä tapahtuvia asioita.

Voisiko ratkaisu löytyä luujohdeteknologiasta?

 

Ympäröivät äänet kuuluvat hyvässä ja pahassa.

 

Ensimmäinen tunne on vapaus. Aftershokzit välittävät äänen poskiluiden kautta tapahtuvana värähtelynä tärykalvojen ohi. Korviin ei siis tungeta mitään eikä niitä peitetä.

Ympäröivät äänet kuuluvat hyvässä ja pahassa. Lenkkipolulla se ei ole ongelma ja työmatkaliikenteessäkin tavallaan se, mitä haetaan.

Vilkasliikenteisen valtatien varressa raja tulee kuitenkin vastaan. Varsinkin pyöräillessä ajoviimaan sekoittuva liikenteen melu alkaa kilpailemaan äänentoiston kanssa.

Jos äänenvoimakkuuden kääntää liian kovalle, värährätely kutittelee kiusallisesti ohimoita. Pakkauksen mukana tulee pari korvatulppia, mutta ne vähän sotivat alkuperäistä ajatusta vastaan.

Jos korvat sulkee, äänen taso kasvaa kyllä merkittävästi.

 

En ole koskaan tykännyt nappikuulokkeista, ja juuri siksi parasta on luujohdekuulokkeiden huomaamattomuus.

Silikonipintainen sanka asettuu korvien päälle ja kiertää takaraivon. Kuulokkeet toimivat hyvin niin pyöräilykypärän kuin useimpien päähineidenkin kanssa, samoin silmälasien tai urheilulasien.

Oikeassa sangassa olevia käynnistys- ja äänenvomakkuuspainikkeita on helppo käyttää pienestä koostaan huolimatta. Hankalammin omaksuttava on toisella puolella oleva monitoimipainike, jossa toimintoja on vähän liikaakin. Puheluiden vastaanottaminen tapahtuu kuitenkin yhdellä painalluksella.

Koska hifilehdet ovat erikseen, äänen laadusta ei tässä tehdä tiedettä. Se on odotetusti diskanttinen, mutta yllättävän hyvä ja kuulemma paljon parempi kuin Aftershokzin ensimmäisissä malleissa.

Luujohdekuulokkeita ei voi ehkä suositella vakavalle musiikinharrastajalle, mutta sikäli kun ykkösprioritetti on liikuntasuoritus tai vaikkapa äänikirjojen kuuntelu, ne tarjoavat uudenlaisen kokemuksen sillä pienellä, ympäröivän melun määrään liittyvällä varauksella.


Luitko jo nämä jutut?