Katu ja polku

02.06.2021 | Tapani Leppänen

Millainen kenkä toimii kaikilla alustoilla? Etsimme polkukengistä hybridin aineksia.

Juoksukengät sileälle, ja polkujuoksukengät poluille. Vaan mitä jalkaan, jos samalle lenkille mahtuukin molempia? Jos polulle päästäkseen on juostava pikitietä tai kivituhkalta tulee poiketuksi metsään vain satunnaisesti.

Tähänkin tarkoitukseen löytyy kenkä. Ennen sitä on hyvä ymmärtää polkukengän ja tavallisen juoksukengän eroja, sillä jotkut niistä ovat aika perustavaa laatua.

Kovalle alustalle suunnitelluissa kengissä on enemmän vaimennusta, kun taas pehmeässä maastossa sitä ei samalla tavalla tarvita. Polkujuoksukengät ovat matalampia ja siten stabiilimpia. Ne tarjoavat paremman tuntuman.

Hyvä tuntuma on polkujuoksukengän keskeinen ominaisuus. Epätasaisessa maastossa ei ole kahta samanlaista askelta, kun taas asfaltilla kengän tehtävänä on toistaa täsmälleen samanlaista liikerataa. Vaimennetumpi kenkä eristää juoksijan alustasta, matalampi taas auttaa jalkaa mukautumaan siihen.

Toinen keskeinen ominaisuus on pito. Pehmeään maastoon sopivassa kengässä on aggressiiviset nappulat. Haastavin yhdistelmä onkin muta ja asfaltti. Maltillisemmalla kuviolla varustettu polkujuoksukenkä on todennäköisesti parempi kompromissi. Tällainen kuvio on tehty kovapintaiselle polulle ja kalliolle, mutta toimii paremmin myös asfaltilla. Hiekkatiellä se voi olla jopa parempi kuin sileä katukenkä.

Kuvion ohella polkujuoksukengän pitoon vaikuttaa pehmeämpi kumiseos. Sellainen pitää paremmin, mutta kuluu nopeammin asfaltilla. Muita polkukengän ominaisuuksia ovat vahvemmat pintamateriaalit, varvassuoja sekä jalan alla oleva pistosuojaus. Näitä ominaisuuksia on helpompi yhdistää myös tavalliseen juoksukenkään.

Hybridiä voi lähestyä kahdesta suunnasta. Jotkut mallit ovat luonteeltaan pitävämmällä pohjalla varustettuja maantiekenkiä, toiset taas tavallista vaimennetumpia polkujuoksukenkiä.


[01] Hoka One One Challenger ATR 6

Maksimaalisesti vaimennetuista mutta kevyistä juoksukengistä tunnettu Hoka One One kulkee omia polkujaan. Massiivisen pohjan läpi eivät kivet ja juurakot kiusaa. Matkan kasvaessa jalkapohjat kiittävät sitä mikä tuntumassa hävitään.

Juuri vaimennuksensa vuoksi Hokat sopivat myös kovalle alustalle. Challenger (130 €) kuuluu Hokan All Terrain -mallistoon. Kenkää kutsutaan usein potkusuojalla ja pitävämmällä pohjalla varustetuksi Cliftoniksi, siis Hokan suosituimman asfalttitossun maastokelpoiseksi serkuksi. Juuri siksi se tuntuu ensi metreiltä tutulta nimenomaan hiekalla ja asfaltilla.

Polulla Challenger yllättää osittain siksi, että olen tottunut paljon askeettisempiin polkukenkiin. Se tuntuu kokoaan kevyemmältä, ketterämmältä ja yllättävän vakaalta epätasaisellakin alustalla. Parhaimmillaan matalahko 4 mm pohjakuvio on hyvällä ja kovalla polulla tai kalliolla.

Jos lenkille lähtiessä ei vielä tiedä minne se johtaa, Hokan Challenger on varma valinta.

hokaoneone.eu

[02] Salomon Sense Ride 4

Sense Ride (120 €) periytyy monilta ominaisuuksiltaan Salomonin S/Lab-malliston polkukengistä. Erona on maantiepuolelta inspiraationsa saanut kaksiosainen Opti Vibe -välipohja, joka tarjoaa sopivassa suhteessa suorituskykyä ja vaimennusta.

Salomonin vaimennusta ei voi kutsua nykymittapuulla pehmeäksi, vaan enemmänkin kimmoisaksi. Sitä on riittävästi tielle, mutta kotoisinta meno on silti polulla.

Iskunvaimennusta on etenkin kannassa. Päkiän alta kenkä on hyvin suojattu mutta sopivan tunnokas. Korkeuseroa eli droppia on 8 millimetriä. Varsinkin maantiellä meno on luontevaa myös kantapään kautta.

Salomonin kengistä tuttu Contagrip-kumipohja tarjoaa luotettavan pidon useimmissa olosuhteissa. Jo pelkästään polkukenkänä Sense Ride on mielestäni monipuolisempi kuin huomattavasti suositumpi, pehmeään maastoon tarkoitettu Speedcross.

Sense Ride istuu napakasti ja kiristyy kätevästi Salomonille ominaisilla pikanauhoilla. Nauhoille ja narulukolle tarkoitettu tasku tahtoo tosin tässä mallissa jäädä vähän hankalasti nauhoituksen alle.

Kokonaisuutena Sense Ride on polkukenkä ilman ihmeempiä kompromisseja. Vaimennus riittää hienosti myös tielle, ja kenkä rullaa mukavasti erityisesti hiekalla.

salomon.com

[03] The North Face Flight Vectiv

Flight Vectiv (200 €) lienee vuoden puhutuin polkujuoksukenkä. Ultramatkoille suunnitellun kisakengän sisältä löytyy maantiepuolella kohuttu hiilikuitulevy – ensimmäistä kertaa polkukengässä.

Siinä missä Niken ihmekengillä on kirjoitettu sileän ennätyksiä, North Facen urheilijat ovat parannelleet omiaan polulla.

Kuinka moni sitten tarvitsee sitä pientä ekstraa? Varmaan aika harva, jos puhutaan maksimivauhdeista tai satojen kilometrien pituisista ultramatkoista, mutta kenkä on yksinkertaisesti hauska.

Kokemus on ihan uusi. Eikä kysymys ei ole pelkästään hiilikuidusta, vaan kokonaisuudesta, johon kuuluu responsiivinen välipohja ja todella voimakkaasti kaartuva rocker. Yhdessä ne tekevät askeleesta eteenpäin vievän ja rullaavan. Yhdistettynä sukkamaiseksi kudottuun päällisen nämä kaikki ovat nykytrendin mukaisten asfalttikenkien ominaisuuksia.

Vectiv-sarjaan kuuluu kaksi edullisempaakin juoksukenkää, jotka todennäköisesti ovat monilta ominaisuuksiltaan järkevämpiä. Flight Vectiv on kevyt ja riisuttu kisakenkä. Teknisessä maastossa joustavan päällisen antama sivuttaistuki ei ole paras mahdollinen, mutta eteenpäin kenkä rullaa niin hienosti, että vauhti kasvaa kuin itsestään. Parhaimmillaan Flight Vectiv on hyvällä polulla ja hiekkatiellä.

Sukkamaisen istuvuuden kääntöpuolena on sanottava, että kenkä ei välttämättä sovi kaikille – tarkemmin sanottuna keskimääräistä korkeamman jalkapöydän omaaville juoksijoille.

Hohtavan valkoinen väri on sekin mielenkiintoinen valinta. Tossun patinoituminen alkaa ensimmäisestä kuralätäköstä.

thenorthface.eu

 

 


Luitko jo nämä jutut?