Mukiin menevä

06.08.2021 | Tapani Leppänen

Kaikkien aikojen kevein Jetboil pakkautuu 0,8 litran keittoastiaan.

Jetboil tunnetaan tehokkaista kaasukeittimistä, joissa poltin ja lämmönsiirtimellä varustettu kattila muodostavat saumattoman kokonaisuuden. Sooloretkeilijöiden suosimat mallit ovat aina olleet kompakteja, mutta tiukimpien grammanviilaajien kriteerejä ne eivät ole täyttäneet.

Stash muuttaa tilanteen kerralla. Titaanista valmistettu poltinosa painaa vaivaiset 59 grammaa. Yhdessä 8 desilitran alumiinikattilan, muovisen kannen ja tukijalkojen kanssa kokonaisuus on vain vähän yli 200 grammaa.

Se on 40 % vähemmän kuin mikään aiempi Jetboil.

 

Rakenteeltaan Stash on oikeastaan aika perinteinen pullon nokkaan kiinnitettävä kaasukeitin. Toisin kuin Jetboileissa yleensä, taittuvat kattilatuet mahdollistavat periaatteessa minkä tahansa keittoastian käytön. Testikäytössä kokattiin kahden litran alumiinikattilalla ilman ongelmia.

Toisaalta Stash on kokonaisuus. Sen oma keittoastia istuu kattilatukien uriin täydellisesti ja tarjoaa parhaan mahdollisen tehon.

Paketti tekee vaikutuksen. Kaikki osat ja pieni 100 g kaasupullo sopivat kattilan sisälle. Pullolle on kannen sisäpinnalla oma paikkansa, johon se napsahtaa ylösalaisin ja vieläpä niin, että pullon pohjan ja kannen väliin jäävä tila on mitoitettu Bigin Mini-sytyttimelle (Stashissa ei ole piezo-sytytintä).

Vaihtoehtoisesti kattila on mitoitettu isommalle 230 g purkille. Tällöin muut osat jäävät ulkopuolelle.

 

Jetboilin ilmoittama keittoaika on 2,5 minuuttia puolelle litralle vettä. Tällaisiin aikoihin liittyy niin monta muuttujaa, että minuuteista ja sekunneista ei tässä sen enempää.

Testissä kellotettiin eroja Stashin omalle FluxRing-kattilalle ja suurin piirtein samankokoiselle ja -muotoiselle tasapohjaiselle kattilalle. Kattilan pohjassa oleva lämmönsiirrin vauhditti kiehumista noin kolmanneksella, joten ero on merkittävä paitsi ajallisesti, myös polttoaineen kulutuksen kannalta.

Vertailua tehtiin myös samassa kokoluokassa painivaan MSR:n PocketRocket 2:een. Näistä kahdesta taskuraketti on selvästi tehokkaampi: FluxRing-kattilalla noin kolmanneksen ja tavallisella kattilalla 40 % nopeampi.

Keittotestin perusteella Jetboil pystyy hyödyntämään kattilan lämmönsiirrintä hieman paremmin. Jos sitten verrataan FluxRing-kattilalla varustettua Jetboilia ja tavallisella kattilalla varustettua PocketRocketia, ero kutistuu melkein kokonaan.

Yksi merkille pantava ero näiden kahden välillä – ja moneen muuhunkin keittimeen verrattuna – on Jetboilin melutaso. Stash on täydelläkin teholla lähes äänetön.

 

Stashin kaltainen keitin on suunniteltu veden keittämiseen. Vaikka isompien aterioiden haudutteluun kannattaa lähtökohtaisesti etsiä muita vaihtoehtoja, Stashilla valmistettiin ruokaa kolmelle hengelle hyvällä menestyksellä.

Täyden hyödyn keittimestä saa kuitenkin sen omalla keittoastialla. Koko huomioiden se on parhaimmillaan yhdelle tai kahdelle hengelle. Lisää vain vesi -tyyppisiä retkiruokia nauttivalle soolovaeltajalle tai kevyesti kulkevalle pyöräretkeilijälle kokonaisuus on varmasti yksi markkinoiden kompakteimmista.

 


Luitko jo nämä jutut?