Yksi pari, kahdet kengät

10.02.2021 | Tapani Leppänen

Haglöfs on rakentanut retkeilykengän, jonka välipohjan voi vaihtaa pohjallisen tavoin.

Haglöfsistä on tullut Asicsin omistuksessa uskottava ja innovatiivinen kenkävalmistaja. Uudessa Duality-mallissa mielenkiinto kohdistuu vaihdettaviin välipohjiin.

Välipohja on kengän sydän: vaimennus- ja tuki. Haglöfs on rakentanut uniikin konseptin, jossa koko välipohjan voi vaihtaa pohjallisen tavoin. Punainen on joustavampi ja vihreä kiertojäykempi. Kengän luonnetta voi muuttaa maaston mukaan tai vaikka vaelluspäivän päätteeksi.

Erillistä pohjallista ei ole. Se vähän mietityttää, hikoaako jalka muovista välipohjaa vasten, kun ilmat lämpenevät.

 

Duality AT1 GT on nykytrendin mukainen kevyt ja puolikorkea retkeilykenkä. Jäykempi välipohjakaan ei tee siitä järeää vaelluskenkää, mutta tukee jalkaa paremmin ja vaimentaa kyllä maaston epätasaisuudet ja terävät kivet. Se riittää monelle kevyempien kantamusten kanssa kulkevalle retkeilijälle paremmin kuin hyvin.

Punaisilla pohjilla varustettuna Duality on sään kestävä kävelykenkä. Sukkamainen varsi tekee siitä urheilullisen ja istuvan. Se vaikeuttaa aika olennaisestikin pukemista, mutta suojaa hyvin pikkukiviltä ja neulasilta.

Pukemista helpottavat sormilenkit ovat enemmän kuin paikallaan. Näihin kenkiin ei hypätä, mutta jalassa ne ovat kuin valetut ja ennen kaikkea mukavat. Erinomainen kantakuppi viimeistelee istuvuuden.

Näihin kenkiin ei hypätä, mutta jalassa ne istuvat kuin valetut.

Parhaimmillaan Dualityt ovat silloin, kun matala polkulenkkari on liian vähän, mutta raskaan sarjan vaelluskenkä vähän liikaa. Välipohjia vaihtamalla ne tuplaavat tarkoituksensa vapaa-ajan jalkineina.

Onko sitten kätevämpää vaihdella välipohjia vai omistaa suosiolla kahdet kengät? Eteisen kenkärivistöä katsellessa monikäyttöisyys ei välttämättä ole huono ajatus. Nähtäväksi jää kuinka paljon pohjia tulee lopulta vaihdeltua, mutta monikäyttöiset kengät ne ovat ilman sitäkin.

Dualityt edustavat Haglöfsin ympäristöajattelun terävintä kärkeä. Sertifioidun nupukkinahan lisäksi kengässä on käytetty kierrätyspolyesteriä ja niissä välipohjissa merilevästä valmistettua Bloom Foamia.

Kengässä on Gore-Tex -kalvo ja fluorihiilivapaa viimeistely. Asicsin pohja on maltillisesti kuvioitu ja pidoltaan kohtuullinen.


Luitko jo nämä jutut?