Ultrakevyt Montanen kuoritakki sopii monipuoliseen menoon

08.09.2021 | Panu Könönen

Jos kaipaat retkelle "yhden takin taktiikkaa", niin Montanen Minimus Jacket on siihen erinomainen vaihtoehto.

Päättänyt kesä ei ollut paras mahdollinen aika testata kuoritakkia, meni viikkokausia, ettei satanut ja hellepäiviä kertyi ennätyksellinen määrä. Minkäänlaista takkia ei tarvinnut Etelä-Suomessa käytännössä yli kahteen kuukauteen.

Onneksi on Lappi. Heinäkuun lopussa Montanen ultrakevyt Minimus-takki pääsi viimein tositestiin.

Tunturissa oli kylmää, tuulista, rakeita ja vähän räntääkin. Ja tietysti satoi vettä. Omaan taskuunsa pakkautuva Montanen Minimus oli mukana menossa – ja ison osan ajasta päällä.

Heinäkuun lopussa Montanen ultrakevyt Minimus-takki pääsi viimein tositestiin.

Kuoritakin, englanniksi hardshell, tarkoitus on tarjota vettä pitävä, mutta hengittävä päällikerros ulkona liikkuvalle. Softshell, jota ei ole edes yritetty koskaan kääntää suomeksi, tarjoaa lämpimämmän, joustavamman ja hengittävämmän ”uloimman” kerroksen – toki ilman vedenpitävyyttä. Moni käyttääkin softshell-takkia juuri näistä syistä pääasiallisena takkinaan, ja vasta sateen yllättäessä kaivaa päälle jotain vedenpitävää.

Uudet, ”seitin ohuet” kuoritakit, kuten Montanen Minimus tarjoaa mahdollisuuden vain yhden takin käyttöön. Miksikö näin?

Usein vaelluksella tai muuten vain luonnossa liikkuessa, viileälläkin säällä, merinovillainen aluspaita tai fleece on aivan riittävä ”kerros”, jos ei sada tai tuule kovaa. Keho pysyy liikkeessä lämpimänä, ja ainakin itselläni hiki virtaa, jos liikkuu tunturissa ja kantaa rinkkaa takki päällä. Sitten kun sää vaatii, niin kevyen ja ohuen kuoritakin voi heittää helposti päälle, jolloin se suojaa viimalta ja sateelta.

Tässä yhtälössä en itse ainakaan keksi softshellille mitään käyttöä, varsinkin kun Montanen Minimus on kuoritakiksi yllättävän hengittävä, jonka ohut kangas ei haittaa liikkuvuutta (monet paksummat kuoritakithan ovat tukalia päällä).

 

Kuoritakin tärkein ominaisuus on kuitenkin sen täydellinen vedenpitävyys. Montanen takin vesipilariarvo on 20 000 mm eli se on myös retkeilyolosuhteissa ja rinkka selässä vedenpitävä.

Malli on melko tyköistuva, joten isomman ulkoilijan kannattaa tilata suosiolla omaa kokoa yhtä suurempi. Oma kokoni on XL, mutta tässä mallissa XXL antoi lisää väljyyttä ja mahdollisuuden pukea myös paksumman lämmikkeen alle.

Takissa on yksi rintatasku, johon takin voi myös kääräistä säilytykseen. Takissa on myös muutamia heijastavia yksityiskohtia.

Jos jotain kritisoitavaa muuten erinomaisesta takista pitää keksiä, niin hupun alle mahtuu harmittavasti vain kiipeilykypärä, joten fillaroidessa huppua ei pysty käyttämään.


Luitko jo nämä jutut?