Suuri retkeilybarometri

07.09.2022 | Tapani Leppänen

Mitä olet aina halunnut tietää retkeilijöistä? Latu&Polku-lehden retkeilybarometri ja yli 1500 harrastajaa kertovat.

Retkeily on suositumpaa kuin koskaan. 2000-luvulla tapahtuneesta kasvusta on saatavilla tuoretta tutkimustietoa. Keväällä julkaistun Luonnon virkistyskäytön tutkimuksen (Luonnonvarakeskus) mukaan retkeilyä harrastaa nyt 37 % väestöstä, kun vuoden 2000 tutkimuksessa vastaava luku oli 23 %.

Itse harrastuksesta tutkimukset eivät kerro kovin paljon. Sitä varten käsissäsi on Latu&Polku-lehden retkeilybarometri, jonka kysymykset kohdistettiin juuri siihen väestönosaan, joka retkeilyä harrastaa.

Kaikki alkoi Latu&Polku-lehden numerossa 6/12 julkaistusta ulkoilubarometrista, jossa kysyimme lukijoilta eri ulkoilulajien harrastamisesta. Tarkoituksena ei ollut tehdä tilastotiedettä, vaan mielenkiintoinen lehtijuttu, joka alkoi tavallaan siitä, mihin koko väestöä koskevat liikuntatutkimukset päättyvät.

Halusimme selvittää kuinka harrastajat harrastavat.

Vaikka suosituimpia lajeja käsiteltiin erikseen jo siinäkin jutussa, aiheen laajuus ei antanut mahdollisuutta mennä kovin syvälle.

Jatkoimme tutkimuksia julkaisemalla hiihtobarometrin (5/18) ja pyöräilybarometrin (3/20). Nyt käsillä oleva retkeilybarometri täydentää trilogian.

Hiihtobarometri ja pyöräilybarometri ovat luettavissa verkossa, ja alkuperäinen ulkoilubarometrikin löytyy lehden näköisarkistosta. Aiempiin tutkimuksiin liittyvä aineisto on tallessa ja siihen varmasti vielä jossain muodossa palataan.

Retkeilybarometriinkin on päätynyt muutamia alkuperäisen ulkoilubarometrin kysymyksiä. Vastaukset tarjoavat trenditietoa, mutta pitävät hämmästyttävän hyvin kutinsa 10 vuoden takaisiin.

Perusasiat ovat pysyneet lähes ennallaan. Retkeilyyn on syntynyt muutamia uusia alalajeja, mutta perinteisetkin ovat pitäneet pintansa.

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa vaellusten suosio (11,6 % väestöstä) on kasvanut melkein samassa suhteessa retkeilyn suosion kanssa.

Kasvuvauhti on kova ja koskee myös muita tässä ulkoilubarometrissa tutkittuja lajeja. Melonnan suosio (10,8 % väestöstä) on kaksinkertaistunut 20 vuodessa, ja retkiluistelun (3,7 %) kolminkertaistunut.

Suurin yksittäinen muutos on se, että harrastajia on tullut lisää.

Viimeisten vuosien kasvuun on vaikuttanut myös korona. Virkistyskäytön tutkimuksen mukaan 13,3 % suomalaisista on löytänyt pandemian aikana uuden luonto- tai ulkoiluharrastuksen.


Näin Suomi retkeilee 2022

Oletko käynyt Karhunkierroksella? Kysymys, jonka jokainen retkeilyn harrastaja kuulee kerta toisensa jälkeen. Jostain syystä juuri Karhunkierros tuntuu olevan se retki, josta asialle vihkiytymättömät kyselijät salaa haaveilevat.

58 % retkeilijöistä on käynyt. Moni on nähtävästi toteuttanut haaveensa, sillä 10 vuoden takaiseen ulkoilubarometriin verrattuna joukko on kasvanut melkein puolella. Myös lähipuistossa ja UK-puistossa on retkeillyt aiempaa useampi. Siitähän kansallispuistojen kävijätilastotkin kertovat.



Lapissa on retkeillyt 88 % vastaajista. Suomalaiselle retkeilijälle sen merkitys on valtava. Kun kysytään mieluisinta maisemaa, tunturit ovat listalla kakkosena heti metsän jälkeen. Niille, jotka kertoivat harrastavansa vaelluksia, tunturimaasto oli selvästi mieluisin kohde.

Kohdassa joku muu, mikä toistuu Lappi – tuntureineen ja metsineen. Kaikki eivät ole osanneet valita, eikä oikeassa elämässä onneksi tarvitsekaan.

Melkein kaikki retkeilijät harrastavat patikointia. Käsitteenä se on laaja pitäen sisällään kaiken päiväretkistä pitkiin vaelluksiin. Useamman vuorokauden vaelluksia kertoo tekevänsä noin puolet retkeilijöistä.

Teknisimmät lajit, kuten maastopyöräily, melonta ja packraft ovat miesvaltaisia. Listan ulkopuolisissa avoimissa vastauksissa toistuivat polkujuoksu ja SUP-lautailu, molemmat kasvavia lajeja. Polkujuoksu rajattiin retkeilybarometrin ulkopuolelle, mutta kuuluu luontevasti monen retkeilijän lajivalikoimaan. Retkeilyn ja liikunnan erottaminen on vaikeaa ja tavallaan tarpeetonta.

Riippumattoretkeilykin nousi esiin. Jotkut ajattelevat sen harrastuksena, toiset majoitteena, mutta selvää on, että riippumisen suosio kasvaa.

Useita mainintoja saivat myös liukulumikenkäily, vapaalasku ja linturetkeily.

 

Viimeksi kuluneen vuoden aikana keskivertoretkeilijä vietti makuupussissa 11 yötä. Luku on mediaani ja siinä on huomioitu vain ne vastaajat, jotka kertoivat tekevänsä yön yli retkiä tai vaelluksia.

Heistä melkein jokainen on yöpynyt teltassa, 40 % myös talvella. Riippumattoretkeilyn vahvasta tulemisesta kertoo se, että 41 % yöretkeilijöistä on yöpynyt riippumatossa.

Vastausten perusteella talvitelttailu ja tulistelu ovat hieman enemmän miesten juttuja, samoin lumiluolat ja asento kuusi.


Retkeilyn perustaidot ovat hallussa. Yli 90 % kaikista vastaajista osaa tehdä tulet ja pystyttää teltan. Kompassisuunnan osaa ottaa kolme vastaajaa neljästä.

Uusi tekniikka tekee silti tuloaan, sillä älypuhelin on jo käytetyin suunnistusväline. Kaikista vastaajista karttaa ja kompassia käyttää vain kaksi kolmasosaa, vaellusretkeilyä harrastavista sentään 90 prosenttia.

Tähän kysymykseen liittyy myös merkille pantava sukupuolijakauma, sillä miehet käyttävät karttaa ja kompassia selvästi enemmän (82 %). Myös GPS-laitteet kuuluvat miesten maailmaan.

 



Varustekysymykset eivät tuoneet esiin suuria yllätyksiä. Jo aiemmista barometreista on käynyt ilmi, että miehet haalivat jonkin verran enemmän varusteita kuin naiset. Tulos korreloi suoraan sitä, että monet enemmän varusteita vaativat lajit kuten maastopyöräily, vaellusretkeily tai melonta näyttävät olevan miesenemmistöisiä.

Naisille retkeily näyttäsi olevan yksinkertaisempaa. Ei tietenkään kaikille.

Toisaalta retkeilybarometrin varustekysymyksistä on luettavissa, että kaikista perinteisimmät retkeilijät löytyvät miesten joukosta. Naiset käyttävät teknisempiä vaatteita todennäköisemmin kuin miehet. Vaikka erot ovat pieniä, vaelluksella kumisaappaisiin tai puuvillaan sonnustautuu todennäköisemmin mies, vaelluskenkiin ja merinovillaan nainen.
 

 

Vaellusretkeilyn, melonnan ja retkiluistelun harrastajat vastasivat lajikohtaisiin kysymyksiin.

Lue lisää seuraavista osioista:

»Vaellus
»Melonta
»Retkiluistelu
 


Luitko jo nämä jutut?