Luonnonjäille

07.09.2022 | Tapani Leppänen

Vapailla luonnonjäillä tapahtuvaa retkiluistelua harrastaa 14 % kaikista vastaajista. Lajin suosio jatkaa kasvuaan.

14 % kaikista | 13 % naisista | 18 % miehistä | N=222

Nykyisin tuntemamme retkiluistelu saapui Suomeen 30 vuotta sitten, kun lajin pioneerit perustetivat Suomen Retkiluistelijat ry:n.

Se ei tarkoita, että kaikki luistelijat olisivat järjestäytyneitä tai että kaikki ymmärtäisivät retkiluistelun samalla tavalla. Tämän kyselyn perusteella noin viidennes osallistuu jonkin seuran tai yhdistyksen retkille. Luonnonjäillä on luisteltu aina, ja valtaosa retkistä tehdään omatoimisesti. Peräti 30 % ilmoittaa luistelevansa yksin, ainakin joskus.

Kyselyssä retkiluistelu määriteltiin vapailla, hoidettujen ratojen ulkopuolisilla luonnonjäillä tapahtuvaksi retkeilyksi.

Vastaukset ei kerro millaisissa jääoloissa luistellaan yksin (30 %), ilman naskaleita (13 %) tai jollain muilla välineillä kuin retkiluistimilla (8 %). Selvää on, että turvallisuusasioissa olisi parantamisen varaa.

Suomessa melonnalla ja retkuluistelulla on ollut perinteisesti vahva yhteys, joka näkyy myös retkeilybarometrin vastauksissa. Kaksi kolmesta luistelijasta ilmoittaa harrastavansa melontaa, kun kaikista vastaajista melojien osuus on 38 %.

 

»Takaisin pääjuttuun

Lue lisää seuraavista osioista:

»Vaellus
»Melonta

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?