Vaeltajan jalanjäljillä

07.09.2022 | Tapani Leppänen

Yli puolet retkeilybarometrin vastaajista suuntaa vaellukselle. Heistä kolmannes myös talvella.

56 % kaikista | 52 % naisista | 69 % miehistä | N=883

Vaellus määriteltiin kysymyksen asettelussa useamman vuorokauden pituiseksi retkeksi, jonka aikana matka etenee yöpymispaikalta toiselle ja kaikki tarvittavat varusteet kulkevat mukana.

Vastausten perusteella tyypillisen rinkkavaelluksen pituus on viisi vuorokautta ja sopiva päivämatka jotain 10 ja 20 kilometrin väliltä. Vuoden aikana keskiverto harrastaja tekee kaksi vaellusta.

Noin puolet vaeltajista pysyttelee mieluiten merkityillä reiteillä, kun taas omaan rauhaansa, reittien ja palveluiden ulkopuolelle, hakeutuu joka neljäs.

Jos tarkastellaan pelkästään miehiä, em. suhde on päin vastainen. Miehet tekevät myös jonkin verran enemmän yksinvaelluksia (61 %), talvivaelluksia (47 %) ja yli viikon mittaisia vaelluksia (15 %). Muita merkittäviä eroja sukupuolten välillä ei juuri ole, mitä nyt miehet harrastavat vaellusretkeilyä ylipäätään hieman enemmän kuin naiset.

Viikon vaelluksella naisten rinkka painaa 19,1 kilogrammaa, miesten 21,1. Tilavuudeltaan ne ovat keskimäärin 62,7- ja 69,3-litraisia.

Kesän tunturivaelluksella vaelluskenkä on ylivoimaisesti suosituin jalkine. Vaatepuolella peräti 69 % valitsi iholleen merinovillaa, joka on selvästi syrjäyttänyt perinteiset tekokuitukerrastot. Vieläkin perinteisempään puuvillaan luottaa joka kymmenes vaeltaja.

Ateriansa ylivoimainen enemmistö valmistaa kaasukeittimellä. Joka kolmas kuivaa vaellusruokansa itse.
 


 

Lumille!

Joka kolmas vaeltaja vaeltaa myös lumiaikaan. Kaikista retkeilybarometrin vastaajista talvivaelluksia tekee 18 %.

Talvivaellus on Suomen oloissa vaativinta retkeilyä. Sitä harrastavilta kysyttiin erikseen talven kulkutavoista. Koska tapoja ja olosuhteita on erilaisia, vastausvaihtoehtoja sallittiin enemmän kuin yksi.

Suosituimmiksi välineiksi osoittautuivat tunturisukset. Ehkäpä yllättävin oli lyhyessä ajassa suosiotaan kasvattaneiden liukulumikenkien osuus. Lyhyillä ja leveillä karvapohjasuksilla kertoo vaeltavansa peräti 29 % vastaajista.

 

»Takaisin pääjuttuun

Lue lisää seuraavista osioista:

»Melonta
»Retkiluistelu
 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?