Säässä kuin säässä

07.09.2020 | Tapani Leppänen

60 % kaikista barometriin vastanneista pyöräilee töihin. Heistä noin 60 % ajaa työmatkansa vuoden ympäri ja peräti 45 % joka päivä, säässä kuin säässä.

60 % kaikista | 61 % naisista | 58 % miehistä | N=935

Pyöräilybarometrin vastauksista erottuu aktiivinen työmatkapyöräilijä, jonka ajoihin vuodenaika tai sää vaikuttavat vain vähän. Työmatkapyöräily on enemmän valinta kuin vaihtoehto ja aika monelle pyöräilijälle elämäntapa.

Valtaosalle työmatkapyöräily on kuntoa ylläpitävää hyötyliikuntaa. Vain kolme prosenttia vastaajista kertoo hyödyntävänsä työmatkojaan ensisijaisesti tavoitteellisena harjoitteluna.

Kalustopuolella Suomen maine cyclocross-pyörien luvattuna maana saa vahvistusta. Aktiivisten pyöräilijöiden keskuudessa crossarit ja niin kutsutut sorapyörät ovat yleisimpiä työmatkapyöriä heti hybridien jälkeen. Tässäkin tilastossa erottuvat välineorientoituneet miehet. Peruspyörällä tai hybridillä tekee työmatkansa puolet naisista, mutta vain neljännes miehistä.

Sähköavusteisella pyörällä työmatkansa taittaa 8 % vastaajista sukupuoleen katsomatta.
 

Pyörällä poljetun työmatkan pituus on keskimäärin 10 kilometriä. Tyypillisin työmatka eli vastausten mediaani on pituudeltaan 7 kilometriä.

 

»Takaisin pääjuttuun

Lue lisää seuraavista osioista:

»Maantiepyöräily
»Maastopyöräily
»Pyörämatkailu


Luitko jo nämä jutut?