Reissun päällä

07.09.2020 | Tapani Leppänen

Joka kolmas pyöräilybarometrin vastaaja ilmoitti harrastavansa pyörämatkailua tai retkipyöräilyä. Kysymyksen asettelussa kriteerinä olivat yön yli kestävät retket.

34 % kaikista | 32 % naisista| 35 % miehistä | N=534

Retkipyöräilyä ja pyörämatkailua voi harrastaa monella tavalla. Tarvittavat varusteet ja pakkausfilosofia riippuvat siitä, mikä on itse kullekin mieluisin tapa kulkea. Pakkaako mukaan luottokortin ja nauttii palveluista vai toimiiko omavaraisesti – mahdollisesti seudulla, jossa palveluja ei ole edes saatavilla.

Enemmistö vastaajista suosii perinteistä maantieretkeilyä, mutta maailmalla suosiotaan kasvattava bikepacking on saapunut myös Suomeen. Pienemmille poluille hakeutuu 27 % vastanneista.

Pyörätyyppinä retkipyörä on vaikeasti määriteltävä. Yhdistäviä tekijöitä ovat raskaita kuormia kestävä runko, vakaa geometria ja hyvä varustelu.

Varsinaisen retkipyörän ilmoittaa omistavansa joka viides pyörämatkailija. Tyypillisesti retkipyöriä varustellaan cyclocrossareista, gravel-pyöristä, hybrideistä tai maastopyöristä, mutta moni harrastaa pyörämatkailua ihan peruspyörällä. Olennaista on oikeastaan vain se, että pyörään saa pakattua kaikki tarvitsemansa varusteet.

»Takaisin pääjuttuun

Lue lisää seuraavista osioista:

»Työmatkapyöräily
»Maantiepyöräily
»Maastopyöräily

 


Luitko jo nämä jutut?