Polkuajoa

07.09.2020 | Tapani Leppänen

Yli puolet pyöräilybarometriin vastanneista harrastaa maastopyöräilyä. Määritelmään kuului, että lenkit poikkeavat metsäteiltä myös pienemmille poluille.

55 % kaikista | 38 % naisista | 70 % miehistä | N=869

Maastopyöräily on vahvassa nosteessa siitäkin huolimatta, että oletettavasti harrastajien osuus jonkin verran korostuu Latu&Polku-lehden lukijoissa. Vastausten perusteella laji puhuttelee selvästi enemmän miehiä.

Alueellisiakin eroja on. Asukaslukuun suhteutettuna maastopyöräilyä harrastetaan selvästi eniten Pohjois-Suomessa ja selvästi vähiten pääkaupunkiseudulla. Kun tarkastellaan vauhdikkaampia lajeja, enduroa ja alamäkipyöräilyä, asetelma kääntyy kuitenkin päinvastaiseksi. Muu Suomi edustaa molemmissa tilastoissa pitkälti keskiarvoja.

Yleisin maastopyörä on 29-tuumainen jäykkäperä, siinä missä 26-tuumaiset alkavat olla katoavaa kansanperinnettä. Alueellisesti Pohjois-Suomi on läskipyörien luvattu maa. Pohjoisessa läskipyörällä ajaa joka toinen harrastaja, pääkaupunkiseudulla alle viidennes. Sähköpyörien yleistyminen näkyy poluilla ja tilastoissa ja korostuu hieman pääkaupunkiseudulla.

 

29-tuumainen rengas on ylivoimaisesti suosituin. Pyörän tekniikkaa koskevat kysymykset rajattiin aktiivisessa harrastekäytössä oleviin maastopyöriin.


»Takaisin pääjuttuun

Lue lisää seuraavista osioista:

»Työmatkapyöräily
»Maantiepyöräily
»Pyörämatkailu


Luitko jo nämä jutut?