Kirjaudu
Vaeltajan kasvisruoka on paljon muutakin kuin soijarouhetta. Pavut, kikherneet, murusteltu tofu ja linssit ovat kaikki suoraviivaisia kuivattavia. Samoin härkis, nyhtökaura ja vaikkapa vöner-lastut. Kun tekee itse, saa syödä mitä haluaa.
Sakset ovat linkkuveitsen hyödyllisin työkalu.
Rinkan painoon vaikuttaa myös rinkka itse. Pikatestissä kevyt mutta monipuolinen Granite Gear Crown.
Nuyarn Performance Wool pyrkii yhdistämään merinovillan ja tekokuitujen parhaita puolia.
Napapiirillä Oulangan virtavedet vaihtuvat itäisen Lapin suuriin erämaihin. Karhunkierroksen jatkona harvalukuisia kulkijoita johdattaa Topsakantaival kohti Sallatunturin vasta perustettua kansallispuistoa.
Rásttigáisá on jylhä ja korkea tunturi Finnmarkissa Pohjois-Norjassa. Kerrotaan, että siellä asuu tunturien mahtava kuningas Hiisi. Juhannuksen etelänpalossa rohkenimme lähteä reissuun toteamaan, onko satu totta vai tarua.
Tapio Lehtinen on purjehtinut kilpaa maapallon ympäri sekä etappikilpailun miehistössä että yksin pysähtymättä. Golden Globe Race 2022 yksinpurjehduskilpailu maailman ympäri keskeytyi viime marraskuussa veneen uppoamiseen ja pelastautumiseen keskellä valtamerta.
Kaldoaivin itälaidan vaellusreitti Sevettijärveltä ja Pulmankijärvelle ja toisin päin oli muutamaan kertaan kuljettu. Mutta eihän se ollut kuin kapea kaistale valtavaa erämaa-aluetta. Kartalla maastot näyttivät vaativilta, mutta etukäteen maltillisin päivämatkoin laadittu reittisuunnitelma Kaldoaivin halki mutkitteli pahimpia soita ja jokia vältellen.
Lähdimme poikain kanssa perinteiselle ruskavaellukselle syyskuun toisella viikolla Käsivarteen. Yllättäen saimme samalla kertaa sekä ruskan että ensilumen. Alavilla mailla saimme astella punaisilla matoilla, ylemmillä alueilla oli lunta puoleen saapasvarteen asti kahlattavaksi.
Norjan upea luonto tunnetaan kaikkialla maailmassa, mutta monet aivan Suomen rajalla sijaitsevat kansallispuistot ovat tuntemattomia täkäläisillekin retkeilijöille. Esittelyssä kymmenen pohjoisen kautta tavoitettavaa kansallispuistoa.
Oulujärvessä sijaitseva Ärjänsaari on kesäparatiisi vailla vertaa. Harjusaaren hiekalla rantaloma ja retkeily paiskaavat kättä.
Usein kalastus tunturissa voi olla haastavaa joko vallitsevasta säästä tai kalojen passiivisuudesta johtuen. Mahtavan Käsivarren erämaan koilliskulmassa virtaavat jylhien putouksien Valtijoki ja kohisevien koskien Poroeno tarjoavat vaeltajalle maisemien ja luonnonrauhan lisäksi myös oivallisia kalapaikkoja. Ja toisinaan myös onnistumisia.
Kesähiihdosta tulee ensimmäisenä mieleen Norjan Stryn heinäkuussa tai Ruotsin Riksgränsen kesäkuussa. Vapaalaskijan kesäkauden voi avata myös Suomessa Lapin tuntureilla toukokuussa
Viime kesän perhevaelluksella suuntasimme Norjaan, Kalottireitin eteläiseen lähtöpisteeseen. Napurimaamme osaa yllättää. Ei ainoastaan maisemillaan, vaan myös säällään
Antiikin mytologiassa Adonis oli villisian tappamana liian varhain kuollut rakkauden jumalatar Afroditen palavasti rakastama kaunis metsästäjänuorukainen. Anodikset puolestaan ovat Lapin kesän uudistuvan kasvun ja luonnon kukoistavan elpymisen nuoria jumalia.
Kevon luonnonpuistoa ympäröi kolmelta puolelta Paistunturien erämaa-alue. Tenon ja Kevon välisellä alueella liikkuu ehkä enemmän kalastajia kuin retkeilijöitä, mutta Kevon etelä- ja itäpuolella on hyvin hiljaista.
Vapun tienoon hankikannot huhti-toukokuun taitteessa ovat huiman hienoa hiihtoretkiaikaa. Suksilla voi saavuttaa melko vaivattomasti upeita paikkoja, joihin talven lumikeleillä on hyvin vaivalloista päästä. Aakenukselta Ylläkselle, yli tuntureiden, seikkailimme päiväseltään.
Suomen ainoa vuoristomaisema avautuu Kilpisjärveltä Ruotsin ja Norjan suuntaan. Pältsan ja Barraksen kierros on käsivarren klassikko.
Tekniikkaharjoitukset tuovat uutta potkua perinteisen hiihtoon. Suksiproffan neuvoilla meno muuttuu vaivattomammaksi ja monin verroin hauskemmaksi.
Kun Käsivarteen asti matkustaa, tekee mieli nähdä enemmän. Kaksi eri vaellusta suuntasivat Käsivarren välituntureille ja Haltin reitistä itään.
Vaikka retkeily on suositumpaa kuin koskaan, jopa keväthangilla on täysin hiljaisia kairoja. Sataan kilometriin Paistuntureilta Kaldoaiviin en nähnyt edes suksen jälkiä.
Hetta-Pallas on klassinen reitti ja suomalaisten tunturivaeltajien oppikoulu. Kokosimme vinkit ensimmäiselle hiihtovaellukselle.
Virkistysalueyhdistykset tekevät loistavaa työtä pitämällä yllä hienoja retkipaikkoja Etelä-Suomessa, missä valtiolla on vähemmän tarjontaa.
Hyvänä lumitalvena Helsingin, Espoon ja Vantaan yhteinen latuverkosto hakee vertaistaan. Tämän oppaan avulla löydät pääkaupunkiseudun parhaille laduille.
Vietin ensimmäisen jouluni Lapissa vuonna 1979. Sen jälkeen olen pyhinä viihtynyt kotinurkissa ehkä viisi kertaa ja muualla lumimaisemissa muutaman kerran. Mikä sinne Lappiin joulun viettoon oikein vetää?
Hiihtäjän talvi alkaa ja loppuu kesällä. Monipuolisuutensa ansiosta hiihto lyö laudalta kaikki muut luontoliikunta- ja talviulkoilulajit. Laduilla, murtomaissa ja takarinteillä vain mielikuvituksen puute voi asettaa rajoja harrastamiselle. Hiihto on kuninkaiden laji.
Kotateltan reilut tilat ja kamiinan tarjoama lämpö tuovat luksusta vuodenvaihteen retkeilyyn.
Ulkoilmaihmisten almanakkaan voi kuulua teemoja, joita ei niin vain sivuuteta. Monelle eräkalastajalle sellainen seikka on vuotuinen rautupilkkireissu ylätuntureille. Punakylkinen saaliskala välkkyi silmissä, kun huhtikuun alussa matkasimme Pohjois-Norjaan Laksefjordin erämaan tunturijärviylängölle.
Miten saavuttaa harrastajien ylistämä avantohurmio? Mitä pitää mielessä, jotta kylmä kylpy ei olisi karmiva karaisukeikka, vaan todellista ihmisen huoltoa?
Ruska on upeaa, värikylläistä ja apeaa aikaa. Iloista ja loistavaa kuin viimeiset juhlapeijaiset ennen rospuuton kärsimyksiä, hidasta hiipumista ja kaamoksen kuolemaa. Lapissa sanotaan, että ruska on parhaimmillaan 10.9. kello 10.
Vaellus halki Urho Kekkosen kansallispuiston vie erämaan merkkipaikalta toiselle alkaen Lokan tekojärven itälaidalta ja päätyen Suomujoen rannalle.
Marraskuu houkuttelee takkatulen ääreen, ja mikäs sen mukavampaa onkaan – reippaan ulkoilupäivän jälkeen. Kolme kansallispuistoa ja kolme maastopyöräreittiä. Ylös, ulos ja rospuuttoretkelle.
Mitä olet aina halunnut tietää retkeilijöistä? Latu&Polku-lehden retkeilybarometri ja yli 1500 harrastajaa kertovat.
Mahtavan Inarijärven takana siintää yhtä mahtava erämaa, Vätsäri. Sen koillisnurkassa peruskallion halkaisee syvä viilto, Routasenkuru.
Etelärannikon pikkukaupungit heräävät henkiin yhdessä luonnon kanssa. Raasepori on tosin suuri, ainakin pinta-alaltaan. Sen monipuolinen luonto tarjoaa tekemistä kesän jokaiselle kuukaudelle.
Rannikkoreitti vie eteläisen Suomen saaristomaisemiin, viehättäviin ruukki- ja rannikkokyliin. Nyt ajetaan kiireettömästi, ihan tavallisilla polkupyörillä, piipahdetaan sivuteille ja nautitaan reitin varrelle osuvista luonto- ja kulttuurikohteista.
Lyhytkin retki on juhlaa, mutta monen päivän vaellus on riemua potenssiin kaksi. Rengasreitit ovat monen mieleen, sillä niillä ei ole logistiikkapulmia. Edellisessä numerossa vaelsimme Etelä-Suomessa, nyt suuntana on pohjoinen.
Urho Kekkosen kansallispuisto osaa haastaa, mutta osaavien oppaiden ja hyvien retkikumppaneiden kanssa kaikki haasteet ovat selätettävissä.
Latu&Polku-lehdessä on seurattu tyttäriemme Unnan ja Vienan vaelluksia jo kolmen kesän ajan. Viime kesän yksi kohokohdista oli jälleen koko perheen odottama vaellus – mutta tällä kertaa jakaannuimme kahtia. Paratiisikurussa odotti Vienaa kirje.
Tiiskerin majakka uhmaa meren mahtia Loviisan edustalla keskellä Suomenlahtea, vain kivenheiton päässä Suomen aluevesirajasta. Pieni kallioluoto on kokeneelle merimelojalle antoisa loppukesän kohde, etenkin kun majakassa on Suomen erämaisin autiotupa.
Lapin kesä kukkii nopeasti. Rytmi on kiihkeä ja tekemistä riittää – tapahtuu niin paljon lyhyessä ajassa. Hyppää kyytiin ja poimi vinkki jos toinenkin matkaasi.
Matka kirkkoveneellä halki Puruveden ja Pihlajaveden selkien ja labyrinttien on liikuntalomaa parhaimmillaan. Ahavan, auringon ja luontoelämysten lisäksi tarjolla on rautaisannokset kirkko- ja sotahistoriaa.
On vain yksi Inari, Suomen suurin erämaajärvi, jonka jäällä avautuu erilainen Lappi. Iso järvi on arvaamaton, mutta palkitseva hiihtovaelluskohde.
Talvilintulaskennat ovat mielenkiintoisia päiväretkiä. Niiden aikana linnuista ja tutuistakin retkimaastoista oppii aina uutta. Markus Sirkan reitti vie Valkmusan kansallispuistoon.
Vapun tienoilla huhti-toukokuun taitteessa vapaalaskuolosuhteet Käsivarren erämaan suurtuntureilla ovat useimmiten parhaimmillaan. Kokeneiden hiihto-oppaiden johdolla hyvää lunta ja loistavia laskuja löytyy takuuvarmasti.
Vauvavuoden ja vaellusharrastuksen yhteensovittaminen voi kuulostaa vaikealta, mutta ei sen tarvitse olla. Susanna Ylinen pakkasi vaipat reppuun, lähti vauvan kanssa vaellukselle ja yllättyi itsekin kuinka luontevasti kaikki oikeastaan sujui. Tunturissa pieni oli tyytyväisempi kuin kotona.
Hiihto laskee tunnetusti verenpainetta, mutta se tuntuu myös nostavan sitä. Kysyimme laturaivosta, ja hiihdon harrastajat kertoivat.
Hiihtovaelluksella pitokarvat on tavattu laittaa siinä vaiheessa, kun muut konstit loppuvat. Latusuksissa ne ovat kuitenkin syrjäyttämässä perinteisen pitovoitelun puhumattakaan muista pitopohjista. Otimme selvää, onko skinisuksista myös latujen ulkopuolelle.
Talviretkeily on vaativaa, mutta onneksi sen voi aloittaa vaikka omalta takapihalta.
Rospuuttoaika on hieno tuntureilla. Edellisestä rospuuttovaelluksesta oli kulunut jo yhdeksän vuotta, joten lokakuisten tunturien kutsu kävi jo vastustamattomaksi.
Syyskuun ruska ja retkeilysesongin ruuhkat ovat lokakuussa ohitse. Luonto vetäytyy pikkuhiljaa talviunia kohti, ja tuuli riisuu lehtipuut viimeisistä väreistä. Kansallispuistot sekä retkeilyalueet hiljenevät. Revontulet heijastuvat vielä sulana olevien vesistöjen pinnalta. Rauhaa rakastavan retkeilijän on aika pakata reppunsa ensilumen vaellusta varten.
Asutko kaupungissa, mutta inhoat ruuhkia, kiirettä, betonin harmautta, lumetonta talvea? Oletko miettinyt muuttamista maalle, ehkä etelästä pohjoiseen?
Eräopas Thomas Wikström taivalsi viime talvena upottavassa umpihangessa painavaa ahkiota vetäen halki Lapin pohjoisten erämaiden. Jotta miehen ei olisi tarvinnut avata latua koko matkaa omin voimin ihan yksinään, vaellus jaettiin viiteen eri etappiin, joiden välillä retkitoverit vaihtuivat.
Korvatunturinmaassa tontut liikkuvat punakuonoisilla poroilla, mutta joulupukkia ja muoria väkineen tervehtimään tulevat lapsenmieliset kulkevat yleensä jalkapatikassa tai talvella hiihtäen. Me veitikaiset lähdimme matkaan maastopyörillä ensilumien aikaan.
Naskali on jäällä liikkuvan tärkein turvallisuusväline. Valitsimme vertailuun erikoisliikkeiden ja vapaa-ajanosastojen suosituimmat mallit.
Tässä jutussa ei keskustella unelmaliitosta perinteisessä mielessä, vaan otetaan selvää, mikä on kestävän ja hyvän suhteen perusta suomalaisen ulkoilujärjestön johdossa.
Ranskalainen Voyager-retkiruokasarja ei ole pelkkää polttoainetta. Lähdimme ulos syömään ja teimme sen pitkän kaavan mukaan.
Koiranpentu on hyvä totuttaa pienestä pitäen retkeilyelämään, vaikka telttailemalla kotipihassa ja tekemällä lyhyitä retkiä lähiluontoon. Sitten voikin suunnata pian jo pidemmille retkille. Vaikkapa Nuorttin kanjonia katsomaan.
Perheen kanssa Suomen laajimpaan erämaahan? Vai maastopyöräillen sen halki? Kaksi tarinaa Kaldoaivista, olkaa hyvät.
Kirkkoveneellä matkaaminen halki aitosavolaisen järviseudun vesistömaisemien on huiman hieno ja mieleenpainuva kulttuuri- ja luontoelämys. Samalla se on vertaansa vailla oleva sukellus suomalaiseen sielunmaisemaan, ja lähes tulkoon pyhiinvaellus – totta tosiaan.
Hämeen järviylängöllä rönsyilee monitahoinen Ilvesreitistö useiden kuntien ja kaupunkien alueella. Siihen kuuluu kansallispuistoja, luonnonsuojelualueita, yksityisten, kuntien ja valtion maita. Yli 200 kilometriin reittejä mahtuu monenlaisia polkuja.
Kaikkien aikojen kevein Jetboil pakkautuu 0,8 litran keittoastiaan.
Urho Kekkosen kansallispuistossa alkaa nykyhistorian neljäs maastopyöräilykesä. Puiston ulkopuolisilla Kiilopään lähireiteillä poljettiin jo 1990-luvulla.
Luontomatkailu on suositumpaa kuin koskaan, ja Suomineidon sulot tulevat tänä kesänä tutuksi entistä useammalle retkeilijälle. Jos kansallispuistot on jo koluttu, tai jos etsit hieman rauhallisempia kohteita, tutustu näihin iki-ihaniin luontonähtävyyksiin.
Tuntureille kiivetään ihastelemaan alhaalla levittäytyviä erämaita ja siellä täällä kimmeltäviä järvipeilejä. Liian usein unohdetaan, että järviltä avautuvat näköalat ovat vähintään yhtä huimia
Yli 300 kilometriä, noin 100 koskea ja nivaa, autioita saaria ja suloisia rantoja. Vapaana virtaava Ounasjoki on melojalle mieleenpainuva elämys, erityisesti yöttömässä suviyössä. Aloittelijalle turvallisen kyydin tarjoaa reppulautta, jolla uskaltautuu myös laskemaan villinä vaahtoavia koskia. Unohda siis kajakit, tänä kesänä reppulauttaillaan.
Enontekiö sijaitsee paitsi nimensä mukaisesti mahtijokien niin myös Lapin matkailun alkulähteillä. Eikä suotta, sillä upeaa luontoa ja huiman hienoja harrastusmahdollisuuksia piisaa moneen lajiin ja lähtöön, kuten vaikkapa maastopyöräilyyn ja melontaan.
Suomessa on satoja näkötorneja, etenkin, kun sellaisiksi voi usein lukea myös lintutornit, jopa vesitorni käy maisemien ihailuun. Torneja löytyy niin merenrannoilta, puistoista, kaupungeista kuin salomaiden aarteiden ääreltä. Torni on usein tae paitsi hienosta maisemasta, myös muuten mielenkiintoinen retkikohde.
Tietyt Suomen kunnat ovat erityisen kiinnostavia retkeilijän näkökulmasta, todellisia retkikohteiden runsaudensarvia. Kuhmo on niistä yksi.
Ulkoiluvarusteiden kasvanut kysyntä ylittää nyt rajoitetun tarjonnan. Molemmat johtuvat koronasta.
Vaisakon-retken pituudeksi kertyy kaikkiaan noin 4,5 kilometriä, joista pari kilometriä on varsinaista luontopolkua. Päiväkävijä saa nähdä kevään ja alkukesän kukat kukkeina, aamun tai illan saapuja voi nauttia jalopuulehdon mystisestä rauhasta täyttä kurkkua konsertoivine lintuineen.
Kun Suomi meni kiinni, ihmiset lähtivät ulos. Kaikkien aikojen retkeilyvuosi ja kuinka siitä selvittiin.
Koronan takia viime keväänä lento- ja sulkapalloharrastukseni loppuivat kuin seinään. Se havahdutti huomaamaan, että olosuhteet ulkoliikuntaan olivat oivalliset. Lopulta hankikanto oli paras miesmuistiin.
Häähninmäellä voi retkeillä fatbike-reiteillä, pujahtaa luolaan ja yöpyä näkötornin huipulle rakennetussa tuvassa.
Ajatuksena oli kiertää Outakkaa täysikuun ja revontulien valaisemassa taikapiirissä. Pyrypilven verhottua kaamosmaisemat sankkaan syleilyyn päivitettiin talvivaellussuunnitelma vastaamaan paremmin Ounastuntureissa vallitsevia sääolosuhteita.
Talvivaellukset kahdelta vuodelta tekemättä, koronan supistama elinpiiri; mitä tehdä, kun Latu&Polku-lehden deadline lähestyy? Talvi oli puolitoista viikkoa aiemmin rysähtänyt vauhdilla pääkaupunkiseudulle. Miten olisi lumikenkävaellus Sipoonkorvessa?
Kunnon lumitalvi voi tulevina aikoina olla kaikista vuodenajoista uhanalaisin. Fakta kuitenkin on, että nimenomaan talvi on meidän vahvuutemme – aarteemme, rikkautemme ja mahdollisuutemme.
Unohda sotku ja rasvan katku. Nykymenetelmillä luistovoitelu on siistiä sisätyötä.
Onko itsesi voittaminen auringossa avarassa tunturimaisemassa unelmiesi elämys? Vai kaipaako sielusi siniseen korpeen susien lauluja kuuntelemaan? Tai vuorokauden ”hiihtokuritusta”? Pitkä kaunis maamme tarjoaa elämyksellisiä hiihtotapahtumia niin aloitteleville joukkuesivakoitsijoille kuin kokeneille yksinhiihtäjillekin.
Villan uusi tuleminen näytti pitkään rajoittuvan aluskerrastoihin. Mikrokuitujen ja kalvovaatteiden aikakaudella sen ominaisuudet unohdettiin vuosikymmeniksi, mutta nyt perinteinen materiaali on tekemässä paluuta myös päällysvaatteisiin. Otimme selvää miten villa taipuu moderniksi retkeilyvaatteeksi.
Pohjoinen tunturiluonto peittyy lumeen yli puoleksi vuodeksi. Hiihtäjä kokee lajin ja pitkän lumisen ajan monipuolisuuden Saariselän ja Kiilopään hangilla.
Pohjoisen omavaraisuuden opiskelu luonnonmukaisen elämän kehdossa, Pohjois-Norjan Vesterålenissa sijaitsevalla Gisløyan saarella otti luulot pois ja antoi tilalle paljon enemmän kuin olisin koskaan uskaltanut toivoa.
Lohjanjärvi on Uudenmaan suurin järvi, jonka selkävedet jäätyvät myöhään. Hiljentynyt suurjärvi on mainio kohde talviselle souturetkelle.
Suomi on erä- ja luontomatkailun luvattumaa, näin ainakin väitetään. Kysyimme kolmelta alan huippuosaajalta, mitä he tekevät ja työstään ajattelevat.
Savukoskella UKK-puiston eteläosassa hiljalleen kohti Jäämerta soljuva Nuortti on paitsi Lapin komeimpia myös vähiten tunnettuja jokiretkeilykohteita. Packraft-lautta ja SUP-laudat ovat jännittävä, mielenkiintoinen ja kenties vaivattomin tapa tutustua jylhään erämaajokeen.
Uskallatko avata talven taikaoven ja lähteä ihailemaan maisemia, joista et osannut kuvitellakaan? Mitäpä jos opettelisit jäänlukutaidon ja mahdollistaisit näin turvallisen tutustumisen uusiin seikkailuihin?
Koronaepidemia on lähes lopettanut ulkomaanmatkailun. Onneksi vastuulliselle matkailijalle on tarjolla turvallisia luontokohteita ja elämyksiä kotimaassakin.
Poimimme hyllystä hiihtokauden mielenkiintoisimmat uutuudet.
Latu&Polku-lehden pyöräilybarometri kysyi suomalaisten pyöräilyharrastuksesta. Yli 1 500 harrastajaa vastasi.
Pimeällä polulla valon tarve kasvaa samaa tahtia vauhdin kanssa. Otimme tarkasteluun kolme pienikokoista, vaativaan polkukäyttöön soveltuvaa otsalamppua, jotka tarjoavat yli tuhannen luumenin valovirtaa.
Vätsärin erämaassa sijaitseva upea Routasenkuru paljasti todellisen luonteensa vasta kolmannella vierailulla.
Miten valmistautua henkisesti ultraan ja nauttia siitä?
Vilkkain melontakausi on lokakuussa jo kaukana takana, mutta aivan turhaan. Tammisaaren saaristo tarjoaa tuulensuojaa ja ruskan sävyttämiä maisemia. Rauha on käsin kosketeltava, kun äänimaiseman muodostaa vain etelään suuntaavat hanhiaurat.
Tiesitkö, että yksi Pohjois-Norjan upeimmista maisemista ei suinkaan löydy Lofooteilta, vaan Vesterålenista, Støn leirintäalueen kupeesta alkavan luontopolun varrelta.
Mennyt talvi oli omituinen. Lumitalvea ei etelässä tullut oikeastaan lainkaan, samalla kun pohjoisessa lunta saatiin ennätyspaljon. Lapissa potunnostolomaa saatiin viettää tyypillisten lokakuun römppäkelien sijasta lähes täydellisissä talviolosuhteissa.
Keskuksien ja lentokenttien perusteella maantietoa jäsentäville voi olla hienoinen yllätys, että Lapissa elämä ei lopu vielä Leville Kittilään, eikä Saariselälle tai Inariinkaan. Harpattaessa erämaiden yli Tenojoelle ja edelleen pohjoiseen päästään Suomen ja EU:n ehkä monipuolisinta ulkoilmaelämää sykkivään ääripisteeseen, Nuorgamiin.
Moni ei miellä Japania retkeilykohteeksi, mutta nousevan auringon maa kätkee sisäänsä mitä monipuolisempia kesä-ja syyskauden vaelluskohteita, erinomaiset vaellus- ja retkeilypalvelut sekä vieraanvaraisen vaelluskulttuurin.
Hammastunturin erämaa-alue on laaja. Sen tunnetuin osa on Ivalojoki sivuhaaroineen ja kultahistorioineen, mutta siitä ei ole tällä kertaa kyse. Eikä liioin Kutturantien eteläpuolen aapa- ja metsäalueista. Tämä tarina kuljettaa erämaa-alueen pohjoisosissa ja pysähtyy kömmänöissä, joita ei esitellä Metsähallituksen sivuilla.
Hammastunturin monilla tuvilla on mielenkiintoinen historia, ja mitä erikoisempia tarinoita kerrottavanaan.
Bodomjärven murhista on kulunut 60 vuotta. Enää ne eivät vie yöunia.
Onko tunturivaellus vain aikuisten huvia? Miten sujui 55 kilometrin vaellus lasten kanssa? Hetta–Pallas on koko perheen vaelluskohde.
Lapin valtamaanteiltä sivussa on mielenkiintoisia luontopolkuja, vähän kuljettuja, vaan ei anniltaan vähäisiä.
Yöttömän yön auringossa telttailua, uusia retkikohteita ja kartan selailua. Kotimaan upeat retkikohteet tulevat tutuksi tänä kesänä entistä suuremmalle joukolle suomalaisia, mutta mistä itse löytäisi rauhallisen, upean ja samalla tuntemattomamman kohteen lomailuun?
Sole mikhään ihme, että Tornionlaakso ja erityisesti Aavasaksa ovat kautta aikojen vetäneet meitä matkailijoita puoleensa, onhan Tornionjoki alusta asti ollut luontainen kulkuväylä syvälle Lapinmaahan ja sen tarjoamiin suuriin seikkailuihin. Tässä kolme kohdetta, jotka jokaisen kannattaa kerran elämässään kokea.
Norjassa ei vaeltajan tarvitse välttämättä kantaa painavia kantamuksia mukanaan. Pikkurinkka riittää, kun tuketuu kattavaan tunturihotelliverkostoon.
Etelä-Norja on vaeltajan Shangri-La. Korkeita vuoria, suuria jäätiköitä, vesiputouksia ja vehreitä laaksoja. Ja mikä parasta, Norja on lähellä.
Fiskarsin ja Mathildedalin ruukkikylät ovat trendikkäitä matkailukohteita. Niiden ympäriltä löytyy myös mainioita maastopyöräreittejä.
Varangin niemimaa työntyy Barentsinmereen Euroopan koillisella reunalla. Kivisten rantojen takana kohoaa tunturiylänkö, jossa ei kasva mitään eikä liiku juuri ketään.
Kaustisten kansanmusiikkijuhlien jälkeen olisi hyvin aikaa tutustua Kokkolan luontokohteisiin. Netin selailu yllätti, sillä reittejä oli paljon enemmän kuin aikaa.
Siirrettävä side optimoi pidon ja luiston.
Suomen, Ruotsin ja Norjan suosituimmilla retkeilyalueilla ja reittien varsilla yösijaa tarjoavat sadat erilaiset tuvat. Toimintakulttuureissa on eroja eivätkä kaikki naapurimaiden tupien tarjoajat ole suomalaisten tiedossa.
Fluorivoiteet tarjoavat varsinkin märällä ja likaisella lumella myös harrastehiihtäjille paremman vauhdin. Pitkäketjuisia fluoriyhdisteitä sisältävät pulverit ja napit ollaan nyt kuitenkin kieltämässä. Selvitimme, mikä muuttuu ja uskaltaako fluorivoiteita ylipäänsä käyttää.
Kuunpimennys on näyttävä luonnonilmiö ja hyvä syy lähteä etsimään pilvetöntä taivasta. Kahdesta viimeisimmästä täydellisestä kuunpimennyksestä muodostui mieleen painuvat retket Suomen ääripäihin: merimelontaretki Suomenlahdelle ja hiihtovaellus pakkasen kurittamaan Muotkatunturin erämaahan.
Maastopyöräily puhuttaa lähimetsissä ja kansallispuistoissa. Siihen kohdistuu ennakkoluuloja, sitkeästi eläviä myyttejä ja avoimia kysymyksiä. Uhka vai mahdollisuus?
Pallas on yksi maamme ensimmäisistä tunturikeskuksista ja Elämyshiihtokoulu Pallaksen Pöllöt valittiin Vuoden hiihtokouluksi 2019. On sopiva hetki tavata Pöllöt lumilla ja nähdä, kuinka ainutlaatuinen tunturihiihto-, latu- ja laskutarina sekä vuosikymmeniä pitkä tunturiperinne ja sen suomat mahdollisuudet hyödynnetään nykyajassa.
Jo viisikymppisenä moni voi kuvitella, että elämän parhaat retket ja suurimmat seikkailut ovat taakse jäänyttä elämää. Eivät ole. Eero Oura, 70, todistaa omalla esimerkillään, että vaellusharrastuksen voi aloittaa vasta keski-ikäisenä ja päästä silti vielä pitkälle, maailman ääriin saakka.
Kertomus huikeasta kevättalven päivästä, jolloin ihastuin Kiilopään ja Ahopään rinteisiin. Tähän asti olin pitänyt Kiilopäätä lähinnä lähtöpaikkana syvemmälle erämaahan, mutta viimeistään nyt tajusin, kuinka aivan lähiympäristökin tarjoaa upeita tutkimusretkiä.
Talvipyöräreitit vaativat jatkuvaa huoltoa ja tarkkanäköistä suunnittelua. Toisaalta lumipeite mahdollistaa huikeat reittilinjaukset. Tutustuimme reittimestari Timo Veijalaiseen ja selvitimme, millainen on hänelle paras talvipyöräreitti.
Selvitimme millaista vastinetta suksikaupasta saa rahoilleen.
Ilmastonmuutoksen pysäyttämisellä on kiire. Niin kiire, että sen rinnalla on pakko puhua myös sopeutumisesta. Hiihto on liittymässä uhanalaisten lajien listalle.
Matkustimme kisaturisteina Levin delegaatiossa Interski 2019 -tapahtumaan Bulgariaan. Vieraanvarainen maa Balkanilla hurmasi ja osoittautui mielenkiintoiseksi vaihtoehdoksi aktiivilomareissua ulkomaille suunnitteleville.
Moni jättää retkeilyharrastuksen jo siinä vaiheessa, kun polvi tai lonkka alkaa kipuilla, ”ettei olisi joukon hidasteena”. Suotta. Varaosavaeltajalle aukeavat uudet mahdollisuudet, kunhan on ensin päässyt tekonivelleikkaukseen ja kuntoutunut sen jälkeen. Molemmat polveni leikattiin 22.2.2019. Miten siihen tultiin ja miten siinä kävi?
Läskirenkaiden ilmestyttyä maastopyörämarkkinoille on talvipyöräilyn harrastus levinnyt taigametsissä ja lumituntureilla räjähdysmäisesti kuin kuloliekit huhtikaskessa. Katsastimme tilannetta ja rakensimme kattauksen ihan parasta, mitä Lappi, lumen ihmemaa, talvipyöräilijälle tarjoaa.
Adventtisohjon keskellä joulurauha löytyy tutuista vaelluskohteista.
Heti itärajan takana on mahtavia luontokohteita, mutta onko retkeily Venäjällä hankalaa?
Kulutustottumukset muuttuvat kuin itsestään, kun muuttaa yhteisöön, jossa ihmiset harjoittavat omavaraisuutta. Black Fridaytä ei tule ikävä.
Lammaspaimenviikko Välimaan saamelaistilalla on Metsähallituksen vapaaehtoistyötä ja matkailua yhdistävä tuote.
Ruskaretki ilman ruskaa, jääkaappilämpötiloja ja sadetta, mutta toisaalta myös erityisen paljon unohtumattomia, hienoja hetkiä. Pöyrisjärvi antoi parastaan.
Vaeltaja seisoo vuoren päällä ja painaa silmänsä kiinni. Hengittää syvään, jättää ajatukset taakseen ja avaa silmät uudelleen. Edessä avautuu yksi maailman kauneimmista maisemista, Euroopan suurin erämaa.
Packraftilla voi yhdistää patikoinnin ja melonnan. Isojärven kansallispuisto tarjoaa retkelle hyvät puitteet.
Kahdeksan päivän mittainen Langtangin-vaellus ei alkanut vahvasti, mutta kouli minusta rohkeamman kuin yksikään aiemmista reissuistani.
Rovaniemen yläpuolella Kemijoki virtaa muutaman kymmenen kilometriä villinä ja vapaana. Sieriniemen vesivoimalaitospato uhkaa kuitenkin tärvellä poikkeuksellisen komean suurjokiluonnon ja Kemijoen keskijuoksulla vielä säilyneet kutusorakoiden vertaansa vailla olevat vaelluskalojen poikastuotantoalueet.
Finnmarkin erämaa käsittää kuta kuinkin idässä Tenojoen, lännessä ja etelässä Enontekiön ja pohjoisessa Jäämeren väliin jäävät tunturiylängön kiveliöt sekä niitä pilkkovat vehreät jokilaaksot. Eräretkeilyyn, maastopyöräilyyn ja vapakalastukseen mahdollisuuksia piisaa – tai sitten koko kakun voi haukata samalla reissulla.
Retkeilyn suosio lisääntyy pääkaupunkiseudulla, erityisesti Nuuksion kansallispuiston kävijämäärät kasvavat. Onneksi palvelut ja reitit kohenevat myös muissa kohteissa. Tätä kuuluu Sipoonkorven kansallispuistolle, Porkkalanniemen virkistysalueille, Meikon luonnonsuojelualueelle ja Kopparnäs-Strösvikin virkistysalueelle.
Ulkoilulajien harrastajat tuntuvat jakautuvan kahteen ryhmään. Jotkut löytävät valtavasta tarjonnasta yhden lajin, jolle omistautuvat täysin, kun taas toisille tuntuvat kasautuvan kaikki mahdolliset harrastukset. Oletko vannoutunut lajityyppi vai ulkoilmalajien sekakäyttäjä?
Napapiirin eteläpuolella liikkuva retkeilijä joutuu kantamaan juomavedet mukanaan tai sitten ne pitää puhdistaa. Pieni henkilökohtainen suodatin muuttaa järvet juomakelpoisiksi – ja niitähän Suomessa riittää.
Kuinka kaukana kauppa on? Onko siellä kirjastoa? Mitä teet vapaa-aikanasi (muutakin kuin kalastat)? Asuuko siellä suomalaisia? Eikö aika koskaan tule pitkäksi?
Yö Hossan Pitkän-Hoiluan rannalla on tyyni, pimeä ja hiljainen. Kuikat huutelevat, mutta muuten hiljaisuuden rikkoo vain vanhan sotilasteltan uumenista kantautuva pieni kuorsaus.
Lasten kanssa on helppo tehdä päiväretkiä. Useamman päivän vaellus on jo haastavampi ponnistus, mutta ei ollenkaan mahdoton!
Kirkkaat järvialueet, vanhat metsät ja helppo saavutettavuus houkuttelevat retkeilijöitä Liesjärven kansallispuistoon. Puiston tunnelma koukuttaa helposti, joten onneksi alueella on paljon nähtävää ja koettavaa useammallekin vierailulle.
Pohjois-Euroopan kaukainen äärireuna Nordkapp on kiehtonut monenlaisia tiedemiehiä ja diletantteja halki vuosisatojen, eikä kohteen vetovoima näytä oleva hiipumassa. Entisaikoina matkustus maailman ääreen saattoi kestää viikkoja tai jopa kuukausia, mutta nyt sinne hujautetaan parissa päivässä. Uteliaina liityimme letkan jatkoksi.
Kansallispuistojen avauduttua pari vuotta sitten maastopyöräilylle on Lapin kesämatkailuun tullut aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Ylläksen ja Levin välille merkitty maastopyöräreitti on erinomainen esimerkki vielä aika vähän hyödynnetystä potentiaalista.
Talvella Inarijärvi on paksussa jäässä, mutta Korkia-Mauran jääluolasta jäätä löytyy kesälläkin. Luolan ikijään suojassa on aikanaan säilötty niin veden kuin metsän viljaa, mutta nykyisin luola on suosittu vierailukohde. Veskoniemestä on saareen kahdeksan kilometrin melontamatka.
Retkeily- ja urheiluvaatteet ovat arvokkaita hankintoja, joiden huoltoon kannattaa perehtyä. Puhtaus ja oikeanlainen hoito säilyttävät teknisten materiaalien toiminnallisuuden. Lajittelimme retkipyykin neljään koriin ja listasimme pesuohjeet eri materiaaleille. Asiantuntijana Aalto-yliopiston tutkija Marja Rissanen.
Vyölaukku oli 90-luvun muodikkain asuste. Mauttomuuden symboli siitä tuli seuraavalla vuosikymmenellä niin kuin muoti-ilmiöille usein käy. Kunnes ne tekevät paluun.
Kurkien yöllinen mekastus sai kirjoittajan rakastumaan Torronsuon kansallispuistoon.
Islanti on kiehtova, erilainen maa, yhdistelmä tuliperäisyyttä ja arktisuutta.
Grönlanti on monen ulkoilmaihmisen unelmien matkakohde, mutta onko reissu sinne siitä aiheutuvien kasvihuonepäästöjen arvoinen?
Muutin Pohjois-Norjaan Gisløyn saarelle 8. marraskuuta 2018, juuri sopivasti kokeakseni elämäni ensimmäisen kokonaisen rautupilkkikauden ja kaamoksen: vettä vihmoi vaakana, ja myrskytuuli huusi hirsimökin nurkissa. Märkä maa imi itseensä kaiken. Pihamaan ainoa valopilkku oli Laurin keittiössä palava lamppu, joka kutsui kahville.
Yksi Etelä-Suomen komeimmista koskista pauhuu ja pärskyy Salon maaseudun sylissä, Perniön alueella.
Soutu on parasta kesäliikuntaa. Luonto on jatkuvasti läsnä, ja vauhdin ja matkan voi päättää itse. Kuntosoutuveneellä matka taittuu mukavasti ja turvallisesti – ja lähteä voi vaikkapa retkelle.
Aamuöinen metson soidin on kevään näyttävimpiä luontonäytelmiä. Soidin huipentuu koppeloviikkoon, jolloin naarasmetsot, koppelot, saapuvat soidinpaikalle tarkistamaan, kuka on metsän kuningas.
Retkeilytoimittaja, elämänmuutos ja pieni puilla lämpiävä mökki syrjäisellä saarella. Uusi juttusarja kertoo omavaraisesta elämästä pohjoisnorjalaisella Gisløyan saarella.
Suomesta yön pimeyttä on vielä kohtuullisen helppoa löytää, mutta Keski-Euroopassa valosaasteettomat kolkat ovat vähissä. Alankomaissa Pohjanmeren rannikolla sijaitsevassa Lauwersmeerin kansallispuistossa tähtikirkas yö on matkailuvaltti.
Tänä keväänä kolmatta kertaa järjestettävä Ylläs–Levi on maratonhiihto, jollaista Suomeen on kaivattu.
Viime talvena eri medioissa sanottiin, että tykkylumen rasittamissa metsissä on vaarallista liikkua. Kuitenkin moni retkeilijä on hiihdellyt paljon tykkymetsissä kohtaamatta vaaranpaikkoja. | Teksti & kuvat Jouni Laaksonen
Moskun eli Aleksanteri Hihnavaaran talo seisoo Korvasen Kotirovan etelärinteellä. Nyt se on syrjässä kaikesta, mutta toisin oli ennen.
Vainon ja ympäristömyrkkyjen runtelema merikotka oli jo kadota Suomen luonnosta, mutta suojelutoimien ansiosta merikotka pelastui ja runsastui. Lokan tekojärvellä merikotka on pesinyt jo 1970-luvulta lähtien. Piilokojusta mahtilintuja voi tarkkailla lähietäisyydeltä. | Teksti & kuvat Markus Sirkka
Luoteis-Mongolian erämaassa voi vaeltaja kohdata paimentolaisen tai pelokkaan susiemon. Tai sitten saa kulkea päiväkausia itsekseen. | Teksti & kuvat Milja Fromholtz
Juuri nyt on hiihtokausi parhaimmillaan. Sen sijaan, että lentää halpalomalle etelän aurinkorannikoille tai ostoksille maailman metropoleihin, kannattaa kokka kääntää kohti pohjoista ja matkustaa Lapin aurinkotuntureille tai maakuntien maaseudun rauhaan hiihtämään. | Teksti & kuvat Sauli Herva
Hossan poluilla on pyöräilyperinteitä. Niinpä kansallispuistoa perustettaessa maastopyöräily valittiin yhdeksi tärkeimmistä painopistealueista. Uuden kansallispuiston reiteillä on alkamassa kolmas sesonki. | Teksti & kuvat Tapani Leppänen
Ahkion voi tilata myös omien toiveidensa mukaisesti. Ja vielä Lahdesta.
Sauvalenkkejä on joka lähtöön, mutta harvoin valmiiksi asennettuna.
Omega-3-rasvahapot ovat ravinnosta saatavia pitkäketjuisia rasvahappoja, joilla on myönteisiä vaikutuksia erityisesti kognitiiviseen toimintaan, kuten tarkkaavaisuuteen ja mielialaan. Ne vähentävät myös elimistön matala-asteista tulehdusta.
Hiihtoloma Vantaalla vei takaisin lapsuuden talviin.
Pohjois-Grönlanti sijaitsee kauempana maailman ääressä kuin yksikään toinen alun perin asutettu maankolkka. Thule ja napaeskimot syöpyivät arktisen retkeilijän Pentti Kronqvistin sydämeen 1970-luvulla, ja tänä kesänä koitti aika hyvästellä rakkaat ystävät – maa ja sen vilpittömät asukkaat. | Teksti & kuvat Sauli Herva
Avanersuaqin alueen vaakuna kuvaa polaarieskimoiden äärimmäisyyksien luonnehtimaa kotiseutua – napayön pimeyttä ja yöttömän yön valoa tai kylmää maata ja yltäkylläistä merta. Eritoten se kuitenkin symboloi nöyrää kunnioitusta elämää ja koko luomakuntaa kohtaan. | Teksti & kuvat Sauli Herva
Kaikki kunnia merkityille retkeilyreiteille, mutta vanhalla kulkukeinolla on vielä oivallisempi tunnelma. | Teksti & kuvat Jouni Laaksonen
Andalusia on paljon muutakin kuin suomalaisten suosima Aurinkorannikko. Malagasta on muutamassa tunnissa kapuamassa Manner-Espanjan korkeimmalle vuorelle tai ihailemassa lintujen paljoutta yhdellä Euroopan tunnetuimmista kosteikoista. Kohteista voi punoa monipuolisen kiertomatkan tai viettää koko loman yhdessä paikassa – näkemistä ja kokemista riittää varmasti. | Teksti & kuvat Markus Sirkka
Talviretkeily voi tuntua ensikertalaiselta pelottavalta. Mutta kun varustautuu oikein, niin luvassa on elämyksiä, joita voi kokea vain pakkasen paukkuessa. Teksti & kuvat Eeva Mäkinen
Minne mennä vaeltamaan, kun kaipaa hiljaisia hankia, mutta tupien lämpöä ei panisi pahakseen? Kohteeksi valikoitui Pöyrisjärven erämaa-alue. | Teksti ja kuvat Raija Hentman
Kuudes sukupuuttoaalto ja ilmastonmuutos ovat täällä. Pohjoinen maisema, Lappi, sellaisena kuin sen tunnemme katoaa ja monet pohjoisten eläinlajien kannat surkastuvat. Tietokirjailija ja valokuvaaja Antti Haataja on nähnyt sen omin silmin. Lappi on surullinen laboratorio ilmastonmuutoksen ja lajien katoamisen havainnoinnille. | Teksti & kuvat Antti Haataja
Latu ja Polku -lehden hiihtobarometri piirtää kuvaa suomalaisista hiihdon harrastajista.
Suurpetojen kuvaus ja tarkkailu ovat kasvava trendi luontomatkailussa.
Syysloma kansallispuistossa on elämys perheen pienimmillekin. | Teksti & kuvat Jouni Laaksonen
Minulla on kaksi sielunmaisemaa – yksi koto-Suomessa aavan tunturin laella, toinen Bosniassa Sutjeskan kansallispuiston huipulla. | Teksti & kuvat Marinella Himari
Ruskaa rakastavien retkeilijöiden ykkössuosikki on vuodesta toiseen Lemmenjoen kansallispuisto. | Teksti & kuvat Eeva Mäkinen
Luoteis-Venäjällä sijaitseva Kuolan niemimaa on outo ja kummallinen maanääri. Omituisella tavalla alue on samanaikaisesti sekä suurenmoisten luonnonrikkauksien luvattumaa että lohduton teollisuushelvetti. Kuola avartaa ja hämmentää luontoretkeilijää.
Maankamaran nähtävyyksistä, luonnosta ja maiseman kehityksestä kiinnostunut luontomatkailija ennättää Itä-Lapista, Etelä-Varankiin ja Kuolan niemimaalle ulottuvalla rengasreitillä viikossa tai parissa koluamaan koko joukon Fennoskandian toinen toistaan mielenkiintoisempia maa- ja kallioperäkohteita. | Teksti & kuvat Sauli Herva
Iran on ristiriitainen maa, jonka luonto ja ihmiset lumoavat. Vaellusmatka sinne antaa kyytiä ennakkoluuloille.
Polkujuoksuvillityksen nosteessa NUTS Pallas on kasvanut yhdeksi lajin suosituimmaksi kotimaiseksi kilpailutapahtumaksi. Eikä ihme, sillä Ylläs-Pallas kansallispuiston halki päästä päähän juostava luontourheilupähkinä järjestetään isänmaan ehkä komeimmissa kansallismaisemissa. | Teksti & kuvat Sauli Herva
Saanatunturin takarinteellä kisataan tänä vuonna jo 73. Kilpisjärven Juhannushiihdoissa, jotka käynnistävät nykyään jo useasta eri lajista koostuvan upean kolmipäiväisen tunturiliikuntatapahtuman. Elämyksellinen liikuntajuhannus on Lapin ja koko Suomen yksi legendaarisimmista luontoliikuntatapahtumista. Teksti ja kuvat Sauli Herva
Melontaretken keskellä kuvankauniita keskisuomalaismaisemia voi päättää Jämsänkoskelle tai jatkaa aina Päijänteelle asti. Wanhan Witosen melontareitin varrelle jää myös Unescon maailmanperintökohde. Teksti & kuvat Markus Sirkka
Monella helsinkiläisten suosimalla ulkoilukohteella on mielenkiintoinen historiallinen tausta. 1880-luvulta 1950-luvulle Helsinkiin perustettiin työväen tarpeisiin yksitoista kansanpuistoa, ja ne toimivat edelleen kaupunkilaisten henkireikinä. | Teksti ja kuvat Raija Hentman
Kesä on huikeaa aikaa lasten kanssa retkeilyyn. Päiväretkeily patikoiden on ylivoimaisesti suosituinta ja helpointa, mutta kannattaa muistaa myös muut retkeilymuodot. Etenkin lasten kanssa lähiretki on usein paras retki. Mitä lyhyempi matka kohteeseen, sitä vähemmän kitinää pitkästä matkasta – ja vähemmän saastutustakin. Tässä muutama poiminta meidän perheemme viime kesän retkistä kotikunnassamme Kuhmossa. | Teksti & kuvat Jouni Laaksonen
Kaikista maailman vuoristoista Pohjois-Italian mahtipontisissa maisemissa on sitä jotain – rosoisuutta, rauhaa ja rakkautta. Teksti & kuvat Marinella Himari
Viisi pyöräilevää naista kertoo, miksi naisen paikka on satulassa.
Syötteen kansallispuisto ja sen kupeessa sijaitseva matkailukeskus ovat maastopyöräilyn edelläkävijöitä. Vaaramaiden valttina on laadukas polku. Tunturin huipulla palvelee Suomen ensimmäinen pyöräilyhotelli. | Teksti ja kuvat Tapani Leppänen
Sanonta ”Suksi suolle” saa kymenlaaksolaisessa kansallispuistossa uuden merkityksen. Valkmusa on keidas suoksi. | Teksti & Kuvat Markus Sirkka
Moottorikelkkaura vie läskipyöräilijän halki Tunturi-Lapin mahtavimpien seutujen. | Teksti & kuvat Sauli Herva
Valkoinen erämaa on odottanut kulkijaa. Ehkä päivän, ehkä viikon tai jopa kuukauden. Muita ihmisiä ei näy missään, eikä todennäköisesti tule myöskään näkymään. Tervetuloa Huippuvuorille. | Teksti & kuvat Eeva Mäkinen
Ruotsissa, aivan Norjan rajan tuntumassa, Keski-Suomen korkeudella, kohoaa taivaisiin yli 1500-metrisiä suurtuntureita. ”Vaiska Ladunavaajan” joukoissa vaelsimme karoliinien reitillä Jämtlannin henkeä salpaavissa tunturimaisemissa. | Teksti & kuvat Sauli Herva
Norjan rajaa vasten kohoava Sylarnan tunturialue on hiihtoretkeilijän mekka. Sylarnankin huippujen yläpuolella maisemaa hallitsee majesteettinen Helags. | Teksti ja kuvat Tapani Leppänen
Kivenheiton päästä Eilatista sijaitsee Negevin autiomaa, josta löytyy merkittyjä polkuja kaikentasoisille vaeltajille. Yö nukutaan kirkkaan tähtitaivaan alla.
Salpalinja on Suomen ja Euroopan suurimpia linnoitustyömaita, jolla toisen maailmansodan aikana valmistauduttiin pysäyttämään Neuvostoliiton mahdollinen hyökkäys. Suomenlahdelta Sallaan ja edelleen Jäämerelle yltävään puolustusasemaan voi tutustua monin paikoin, mutta parhaiten se onnistuu patikoimalla Virolahdelta Lappeenrantaan yltävän Salpapolun retkeilyreitin. | Teksti & kuvat Markus Sirkka
Paistuntureilla kulkija näkee Tenon laaksoa vartioivan Rásttigáisá-tunturin siluetin taivaan laidalla milloin mistäkin suunnasta. Noitatunturin ja sen korkeiden kumppaneiden kutsuun täytyy vastata. | Teksti & kuvat Raija Hentman
Dinaariset Alpit ovat kuin uinuvan pedon särmikäs selkäranka, jonka huiput kulkevat halki Albanian, Bosnian, Kroatian, Kosovon, Montenegron, Serbian ja Slovenian kantaen yhteisnimeä Via Dinarica. | Teksti & kuvat Marinella Himari
Lemmenjoki on Suomen laajin kansallispuisto, mutta moni tuntee sen nimenomaan kullankaivuun vuoksi. Oma näkökulmani oli pitkään päinvastainen: olin vaeltanut Lemmenjoella reilut puolen tusinaa kertaa parin vuosikymmenen aikana hiihtäen ja patikoiden, mutta en ollut koskaan nähnyt keskeisiä kulta-alueita kesäaikaan. | Teksti & kuvat Jouni Laaksonen
Kota on monien alkuperäiskansojen tuntema tilapäismajoite. Varhaiset saamelaiset rakensivat omansa porontaljoista tai tuohesta, mutta nykymateriaaleista valmistettu vaelluskota sopii mainiosti myös meille turhankävelijöille. Suuntasimme syksyiseen Hammastunturiin. | Teksti ja kuvat Tapani Leppänen
Lofootteja on sanottu maailman kauneimmaksi saaristoksi. Lyijynharmaat vuoret, aavansininen valtameri, vehreänvihreät niityt ja pittoreskinpunaiset kalastajakylät tekevät alueesta poikkeuksellisen monipuolisen matkailukohteen. Perheen yhteisellä autolomalla alueesta saa hyvän läpileikkauksen. | Teksti & kuvat Sauli Herva
Pohjois-Norjan rannikko on upea. Se kiemurtelee pitkänä, vuonojen ja saarien muodostamana ja kerroksellisena mosaiikkiteoksena Atlantin valtameren äärellä. Vuorien ketju seuraa Pohjois-Norjan rannikkoa Lyngenin niemimaalta aina napapiirin eteläpuolelle. Rannikolla sijaitsevien vuorten ja vuonojen välissä kulkevat rantakaistaleet muodostavat unohtamattoman vaellusympäristön. Rannikkoreitit kulkevat hiekkarannoilla, tuulessa heiluvien niittyjen läpi, vuorenrinteitä ylöspäin sahaten ja välillä laskuveden esiin tuomaa merenpohjaa pitkin. Teksti ja kuvat Harri Ahonen
Suuret korkeuserot ja avokätiset valtamerinäköalat takaavat automatkailijalle huimia maisemaelämyksiä. Norjassa molempia riittää vähintään kotitarpeiksi. Kansallisiksi matkailumaanteiksi valikoituneet 18 reittiä ovat maanteiden ehdotonta aatelia. | Teksti & kuvat Sauli Herva
Orkideat ovat kasvimaailman kaunottaria kautta maailman. Suomessa orkideoita edustavat kämmekät. Harvinaisen kukan näkeminen voi olla ikimuistoinen elämys. | Teksti & kuvat Jouni Laaksonen
Kansallismaisemia, erämaan petoja ja kuohuvia koskia. Niistä on luontoloma Itä-Suomessa tehty. Teksi ja kuvat Eeva Mäkinen
Toukokuussa 2016 haastoin itseni viettämään sata yötä ulkona. Aloitin lähes nollakokemuksella: ulkona yöpymiset rajoittuivat lapsuuden takapihatelttailuihin, nuoruuden festareihin ja muutamiin kokeiluihin viime vuosina. Olin tottunut pitäytymään lyhyissä päiväretkissä. Halusin ottaa selvää siitä, mikä saa niin monet viettämään vapaa-aikansa luonnossa ympäri vuoden ja vuorokauden. Teksti & kuvat Liisa Louhela
Tunturin valloitus on vaelluksen kohokohta. Kokosimme faktat ja vinkit Skandinavian näköalapaikoille. | Teksti Tapani Leppänen
Suomessa riittää metsiä, järviä ja tuntureita, joita koluta patikoiden, hiihtäen, meloen. Retkikohteiden maisemat avautuivat minulle uudella tavalla, kun hankin pari vuotta sitten ensimmäisen droneni, kuvauskopterin. Ilmasta järvien poikki mutkittelevat harjut, tunturien huiput ja kuohuvat kosket näyttävät mahtavilta. Vesistöjen runsaus on Suomessa silmiin pistävää, vesi näkyy muodossa tai toisessa lähes jokaisessa kuvassa. | Teksi & kuvat Markus Sirkka
Keväällä suon sulaminen alkaa tuulisilta ja ohutlumisilta jänteiltä, mättäiltä ja palsoilta. Niiden välisissä rimmissä ja lammikoissa vallitsee kuitenkin pitkään loistava hankikeli.
Luovalle ja retkeilevälle kuvaajalle Islanti on enemmän kuin perinteinen valokuvaajan paratiisi. Teksti & kuvat Eeva Mäkinen
Raittijärvi on monelle Käsivarren kulkijalle tuttu nimi kartoista, mutta muuten tuiki tuntematon. Jyrki Kallio-Koski on tallentanut ”Kaijukan kylän” elämää 1970-luvulta lähtien. Mestariluontokuvaajan työn ansiosta kairankävijöillä on nyt hieno mahdollisuus kurkistaa pintaa syvemmälle Yliperän poronhoitokulttuuriin. Teksti Sauli Herva Kuvat Jyrki Kallio-Koski
Terveysvaikutteiset eli funktionaaliset elintarvikkeet ovat ruokatuotteita, joilla on kliinisin kokein osoitettu olevan terveydelle edullisia vaikutuksia. Ne sijoittuvat niin sanottujen terveysruokien ja lääkevalmisteiden välimaastoon. | Teksti Pauliina Toivanen
Luonnonpuistot ovat vähintään yhtä hienoja luontokohteita kuin kansallispuistot, usein jopa komeampia. Silti ne ovat hämmästyttävän vähän tunnettuja, ja osin syystäkin. Luonnonpuistot on perustettu suojelemaan luontoa sekä tieteellisen tutkimuksen tarkoituksiin. Luonnonpuistoista yhdeksässä saa retkeillä merkittyjä reittejä pitkin. Kymmenessä luonnonpuistossa ei saa retkeillä lainkaan. Säännöt ovat muutenkin tiukat: esimerkiksi marjoja, sieniä ja kukkia ei luonnonpuistoissa saa poimia. | Teksti & kuvat Jouni Laaksonen
Keski-Suomi on monipuolinen kudelma luontoa ja kulttuuria, korpikuusikoita ja valoisia mäntykankaita, järvenselkiä ja niitä yhdistäviä jokia ja kuohuvia koskia, historian ja lintujen siipien havinaa. Keski-Suomella on retkeilijälle paljon tarjottavaa, tässä muutamia vinkkejä parhaista paloista. | Teksti & kuvat Markus Sirkka
Suomenlahden saaria ovat linnoittaneet niin ruotsalaiset, venäläiset kuin suomalaiset. Monet näistä siviileiltä suljetuista saarista ovat viime vuosina siirtyneet pois puolustusvoimilta ja avautuneet meille kaikille. Mitä näillä ainutlaatuisilla kohteilla on tarjota? | Teksti ja kuvat Raija Hentman
”Utsjoki-Kevo – ohutta yläpilveä”. Säätieto maa-asemilta on syöpynyt alitajuntaan kaikille menneitten vuosikymmenten analogisten radiolähetysten kuuntelijoille. Ihmettelimme, ettei koskaan aikaisemmin ole tullut tarkistettua itse tilannetta, vaikka Kevon kanjoni on yksi Suomen kuuluisimmista vaellusklassikoista. | Teksti ja kuvat Sauli Herva
Pitkät kesäpäivät, pimeä talvi. Maailman paras koulutus. Ihmiset, jotka puhuvat vain, kun on jotain sanottavaa. Ja sauna – kaikilla on sauna. Nämä stereotypiat tulivat tutuiksi ennen kuin muutin vuodeksi Jyväskylään opiskelemaan. Vuoden aikana opin, että Suomi on muutakin kuin koulutus ja sauna. Suomi, sinä olet yksi maailman kauneimmista maista, täynnä seikkailuja ja kauniita maisemia. Teksti & kuvat Ingmar Wein , käännös Panu Könönen
Vehreän Chiang Main ympäristössä riittää sekä vuoristoista että viidakkoista patikkareittiä. Vastaan voi tulla myös metsäpalo. Teksti Ninarose Maoz Kuvat Susanna Alatalo
Helsinkiläisen päiväkodin metsäryhmässä ulkoillaan joka päivä – säällä kuin säällä. Teksti Katarina Malmberg Kuvat Sampsa Sulonen
Viirupöllön huhuillessa ikimetsän tumma syli täyttyy tunnelmasta. | Teksti ja kuvat Markus Sirkka
Keväthanget houkuttelivat vaellukselle halki Enontekiön. Tällä kertaa läskipyörän selässä. | Teksti ja kuvat Sauli Herva
Talvivaellusten harrastajissa Sarek herättää kunnioitusta. Helmikuun lopulla lähdin Korpijaakon hiihtoretkikunnan matkassa selvittämään liekö Skandinavian suurin erämaa maineensa veroinen.
Vaellusta Abiskosta Kilpisjärvelle mainostettiin 1980-luvulla mahtavien maisemien vaativana reissuna. Olin kävellyt Kalottireitin pohjoispuoliskon heti sen avajaisvuonna 1993, mutta talvivaelluksilla olin närkkinyt vain Torniojärven puolta sekä Kilpisjärveltä Dividaliin. Pätkä puuttui. Nyt jos koska koko reitti pitäisi suksia – ennen kuin olisi liian myöhäistä. | Teksti ja kuvat Raija Hentman
Pallastunturit ovat Lapin ja koko Suomen ehkä kaikkein komeinta kansallismaisemaa, jolla voi kernaasti ylpeillä maailmallakin. Silmiä hivelevän kauniiden, pilviä hipovan korkeiden kerojen lumivalkoinen valtakunta kätkee sisäänsä todellisen ulkoilijan aarreaitan. | Teksti & kuvat Sauli Herva
Käsivarren maastot ja maisemat ovat Suomen Lapissa ainutlaatuiset, vaellusmuistojen kerrokset vuosien varrelta moninaiset. Teksti ja kuvat Raija Hentman
Karhunkierros on Suomen tunnetuin vaellusreitti. Talvella vilske vaihtuu rauhaan ja sineen, mutta tarjoaa kulkijalle myös haasteita. Miltä näyttää kierros sesongin ulkopuolella? | Teksti & kuvat Markus Sirkka
Esihistoriallisista kalliomaalauksistaan tunnettu Hossa on Suomen uusin kansallispuisto. Ja syystä. Teksti & kuvat Eeva Mäkinen
Olen asunut neljä vuosikymmentä Lapin syrjäkylillä. Minulle, kuten muillekin näiden kylien asukkaille, vuoden kierto on hallitseva elämän säätelijä ja puheenaihe. Luonnossa liikkuminen ja luonnon hyödyntäminen eri tavoin ovat keskeisiä toimintoja. Ne voivat olla satunnaista ja hyvin hellävaraista, mutta silti aina läsnä. Itse en muista juuri koskaan astuneeni ovesta ulos ilman kameraa. Teksti & kuvat Matti Mela
Pääkaupunkiseudun luontokohteiden kirjo on ällistyttävän laaja. Perille pääsyyn ei tarvitse omaa autoa, sillä joka puolelle ulottuva julkinen liikenne, mahdollisuus kuljettaa polkupyöriä metrossa ja lähijunissa sekä kaupunkipyörät Helsingissä ja Espoossa pitävät siitä huolen. Kesälomien koittaessa on hyvä muistaa, että pääkaupunkiseudulle voi suunnistaa muualtakin Suomesta luontoretkille. | Teksti & kuvat Raija Hentman
Kilpisjärvi on omituinen kylä ja erikoinen piste Suomen kartalla. Siellä etelän eläjä luulee tulevansa Lapin äärimmäiselle rajaseudulle ja sinne erämaan asuja arvelee menevänsä maalikylille. Etelässä kevätaskareet alkavat monilla samaan aikaan, kun Kilpisjärvellä hiihtokelit ja pilkkikausi ovat parhaimmillaan. | Teksti & kuvat Sauli Herva
Lasten kanssa retkeily on mukavaa, mutta joskus aikuiset tarvitsevat omaa aikaa. Mummi tuli kylään eli lastenhoito oli taatuissa käsissä. Lähdimme vaimon kanssa viikonloppuretkelle hohtaville hangille Tiilikkajärvelle. | Teksti & kuvat Jouni Laaksonen
Ahvenanmaa tunnetaan kesäisenä pyöräilykohteena. Omenatilojen, tuhansien saarien ja maukkaiden pannukakkujen lisäksi Suomen pienimmästä maakunnasta löytyy myös mainioita kiipeilykohteita. | Teksti Heidi Kaarnattu Kuvat Sampsa Sulonen
Näinä aikoina saattaa Salamajärven kansallispuistossa liikkuva retkeilijä hieraista silmiään. Harvalla mäntykankaalla harmaa, pitkäkoipinen, poronnäköinen eläin kuopaisee koparalla lumenrippeitä sivuun ja hamuaa turvallaan lumen alta paljastunutta jäkälää. | Teksi & kuvat Markus Sirkka