Legendaa on taas päivitetty

12.04.2024 | Panu Könönen

Asics Gel-Trabucoa on päivitetty muotoilun, uusien värien ja ulkopohjan osalta.

Asicsin Gel-Trabucoiden 12. mallinumero julkaistiin joulukuussa 2023. Ensimmäinen Gel-Trabuco julkaistiin 26 vuotta sitten, joten kyseessä on jo useampaa sukupolvea liikuttanut jalkine. Latu&Polku testasi Gel-Trabucot pari vuotta sitten. Jutun voit lukea täältä: Vaimennusta polulle: Legendaarinen polkujuoksukenkä Asics Gel Trabuco täyttää tänä vuonna 24 vuotta.

Koska kevät on antanut odottta itseään, niin poluille on päästy testaamaan vasta huhtikuussa. Kaksi vuotta on pitkä aika juoksukenkäbisneksessä, vaikka suurimmat muutokset koskevatkin yleensä vain väriä ja ulkomuotoa. Parannuksia on silti saatu aikaan, vaikka päivitykset ovat olleetkin pieniä.

Molempia ei voi täysmääräisinä saada samassa kengässä.

Aloitetaan kuitenkin perusteista.

Kaikki kengät eivät sovi kaikille, one size fits all ei päde polkujuoksukenkiin. Gel-Trabuco 12 on neutraali jalkine, joka ei tarjoa minkäänlaista pronaatiotukea. Se tukee jalkaholvia jostain keskiväliltä eli sopii vähän painavammillekin juoksijoille – meille satakiloisille kenkä ei anna ihan tarpeeksi tukea, vaikka omaan jalkaan se lyhyillä lenkeillä on tuntunut erinomaiselta. Lesti on kengässä leveä, joka sopii sekä omaani että tyypilliseen kantasuomalaiseen jalkaan.

Gel-Trabuco 12 on myös erittäin vaimentava kenkä, ei toki maksimaalisen, mutta kuitenkin niin, että kovimmat iskut eivät välity. Vaimennus ja sen määrä on asia, joka jakaa harrastajia. Todella vaimennetussa kengässä kolikon kääntöpuoli on se, että tuntuma alustaan kärsii. Gel-Trabuco ei ole kovin responsiivinen kenkä eli "energia ei palaudu juoksijaan" kenkien iskeytyessä alustaan. Käytännössä kenkä valitaan joko vaimentavana tai responsiivisena. Molempia ei voi täysmääräisinä saada samassa kengässä.

Kuten aiemmatkin Gel-Trabucot, uusin malli on kaikenlaisille poluille sopiva. Pohjakuviointi pitää niin märillä kallioilla kuin juurakoissakin erinomaisesti. Itse nautin vaimentavasta kengästä ja korkesta 8 mm dropista. Droppi tarkoittaa korkeuseroa varpaiden ja kannan välillä. Gel-Trabucoiden korkea droppi auttaa kantapäätä osumaan luontevasti ensin maahan, askel on samalla pidempi ja juoksu muistuttaa enemmän maantiejuoksua.


Luitko jo nämä jutut?