Vaimennusta polulle

26.08.2022 | Petteri Tiainen

Legendaarinen polkujuoksukenkä Asics Gel Trabuco täyttää tänä vuonna 24 vuotta.

Asicsin legendaarinen polkujuoksukenkä Gel Trabuco täyttää tänä vuonna 24 vuotta ja kesäkuussa ilmestyi kengän 10. malliversio.

Tiedotteessa valmistaja Asics lupaa uskollisuutta harjoittamalleen Kaizen-filosofialle. Kaizen? Mitä ihmettä se on?

Onneksi on Wikipedia, josta selviää, että…

”Kaizen alun perin japaninkielinen termi ja tarkoittaa jatkuvaa parantamista pienissä askeleissa. Kaizen on Lean-ajatteluun pohjautuva menetelmä ja sitä käytetään erilaisten prosessien parantamiseen yhdessä organisaation johdon ja työntekijöiden kanssa. Kaizenin perusajatuksena on parantaa prosesseja jatkuvasti pienissä askeleissa vähentämällä hukkaa. Merkittäviä parannuksia saadaan aikaan lyhyessä ajassa ilman suuria investointeja tai riskejä.” 

Gel Trabucon kohdalla Kaizen-filosofia näkyy ”kestävän kehityksen ja teknologian päivityksinä, jotka auttavat juoksijoita kokemaan mukaansatempaavia polkuja.”

Jos katsotaan markkinointipuheen läpi, niin käytännössä pohjan luvataan tarjoavan paremman pidon liukkailla ja epätasaisilla alustoilla. Lisäksi kengässä on kierrätysmateriaalia yläpuolen verkossa. Myös suojalevyn suojaavuutta on parannettu.

 

Latu&Polku testasi kengät kesän aikana useammilla testilenkeillä ja Marski Challenge -seikkailukisoissa. Testilenkit tehtiin eri alustoilla: asvalttitiellä, neulaspolulla, kallioilla, pururadalla, juurakossa ja pitkospuilla.

Gel Trabuco on erittäin vaimennettu kenkä, ainakin itselleni, sillä olen tottunut juoksemaan kengillä, joissa ei juuri vaimennusta ole. Vaimennus tuntui varsinkin pehmeillä alustoilla, kuten pururadoilla, omaan jalkaani jopa liian vaimentavalta. Tuntuma kärsii. Toki voi olla myös tottumiskysymys. 

Kovilla alustoilla vaimennus taas oli erittäin miellyttävä ja lisäsi juoksunautintoa.

Pohja on yllättävän tukeva ja kiertojäykkä. Pohjakuviointi antaa erinomaisen pidon myös märillä kallioilla ja pitkospuilla juostessa.

Seikkailukisoissa olosuhteet olivat todella märät, mutta kengät selvisivät kisoista hyvin arvosanoin: vesi valuu tehokkaasti pois kengän sisältä ja kenkä kuivui ainakin näin kesällä todella nopeasti.

Gel Trabucon lesti on leveä ja sopii siten erinomaisesti ainakin omaan perisuomalaiseen jalkaani.

Kyllä näillä juoksee, ja nauttiikin siitä!


Luitko jo nämä jutut?