Yleisessä saunassa

20.04.2018 13:27 | Jouni Laaksonen

Saunominen erämaassa on luksusta, josta pääsee jatkossa maksamaan mobiilisti.

Urho Kekkosen kansallispuistossa on maailman tihein autiotupa- ja saunaverkosto. Tupia on nelisenkymmentä ja avoimia saunoja kuusi. Saunat sijaitsevat mainiosti eri puolilla puistoa, ja halutessaan voi vaikka taivaltaa halki puiston Kemihaarasta tai Tulppiosta Kiilopäälle saunoen joka ilta eri saunassa.

Saunominen retkellä on luksusta.

Tuollaisen saunasta saunaan hiihtovaelluksen vaimoni kanssa yhtenä kevättalvena teimmekin. Emme sentään saunoneet joka ilta, se olisi tuntunut polttopuiden tuhlaukselta. Saunominen kerran tai kahdesti vaelluksen aikana on ylellisyyttä, jota osaa arvostaa.

Olen saunonut UK-puiston kaikissa nykyisissä saunoissa lukuisia kertoja, ja entisistäkin Porttikoskella.

Metsähallitus muutti maaliskuussa 2018 Urho Kekkosen kansallispuiston autiotupien avoimet saunat maksullisiksi. Mobiilimaksu koskee Luirojärven, Anterinmukan, Tahvontuvan, Härkävaaran, Vieriharjun ja Karhuojan saunoja.

Tätä ei retkeilijän pidä nähdä huonona asiana. Metsähallituksen Luontopalvelut kärsii resurssipulasta. Syrjäseutujen autiotupien puuhuoltoa on jouduttu karsimaan, laavuja ja tulipaikkoja on purettu kokonaan pois.

Saunominen retkellä on luksusta. Jos siitä maksettavalla pienellä maksulla voi omalta osaltaan hieman avittaa saunojen puuhuoltoa, maksun suorittaa ilolla.

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Hannukurun saunassa on jo vuosia ollut vastaava mobiilimaksu käytössä. Soitetaan tiettyyn numeroon, jolloin saunamaksu veloitetaan puhelinlaskussa. Helppoa ja täysin epäbyrokraattista.

Kaikilla UK-puiston saunoilla ei ole kännykkäkenttää, mutta se ei ole ongelma. Saunanumeroon voi soittaa yhtä hyvin etukäteen tai reissun jälkeen.

Saunamaksun valvontaan ei tuhlata resursseja, vaan vaeltaja joko maksaa tai ei. Kaikki eivät ehkä maksa, mutta moni maksaa, ja kun verrataan tilanteeseen jossa kukaan ei ole maksanut, niin kaikki on plussaa.

Tämä on tavallaan sama kuin 1990-luvulla UK-puistossa käytössä ollut autiotupien vapaaehtoinen käyttömaksu. Kämpillä oli 10 markan tilisiirtolomakkeita, joilla maksoit tai et.

Tämän käytännön saisi ulottaa Metsähallituksen Luontopalvelujen kaikkiin autiotupasaunoihin. Nykyisellään samaan vaellusalueeseen kuuluva Uittipiekan sauna Kemihaaran erämaa-alueella jää maksun ulkopuolelle, samoin kuin esimerkiksi muissa pohjoisissa erämaissa sijaitsevat Härkätunturin, Korsatuvan ja Keroharjun saunat.

Toisaalta tämä kehitys ei saa johtaa siihen, että saunoja saati sitten autiotupia lukittaisiin. Lukollisia varaus- ja vuokrakämppiä on hyvä verkosto, avoimien kämppien ja saunojen verkosto säilyköön nykyisen kaltaisena.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?