Yhdistä liikunta ja uudet maisemat

30.06.2021 | Mainostajan sisältöä

Lomalla on mukava liikkua, kun on aikaa ja etenkin kun se tapahtuu uusissa maisemissa. Patikointi, pyöräily ja vaellus - tai näiden yhdistelmä - samanhenkisessä porukassa kohteeseen ja reitteihin perehtyneen matkanjohtajan innoittamana lisää liikunnan iloa.

Valloita maailma jalan tai pyörällä

Tärkeintä on matkareitin kiinnostavuus ja soveltuvuus turvalliseen liikkumiseen jalan tai pyörällä. Olympia Aktiivimatkojen liikunnallisten matkojen reittien valintaan vaikuttavat merkittävästi myös odotettavissa oleva ilmasto- ja sääolosuhteet. Keskeisimpinä elementteinä ovat ulkona liikkuminen ja luontoelämykset. Sijansa on myös kohdemaan kulttuurilla, joka antaa värinsä matkojen sisältöön. Kohdekirjomme on laaja ja liikunnalliset matkat ulottuvat mm. Santiago De Compostelan pyhiinvaellusreitiltä Toscanan kumpuileviin maisemiin, Pohjois-Kyprokselta Montenegroon, Balatonin lakeuksilta Balkanille, Nepalin tai Kilimanjaron korkeuksilta Tonavan tasangoille sekä vihreästä Irlannista vehmaalle Tsekinmaalle. Uusiksi suosikeiksi ovat nousseet myös Galápagossaaret, Uusi-Seelanti, Pohjois-Vietnam, Peru ja Brasilia.

Tarujen vihreä saari – patikoijan paratiisi

”Céad míle fáilte”. Näillä sanoilla ystävälliset irlantilaiset toivottavat patikoijat tervetulleeksi pienelle vihreälle saarelleen. Historian ja kulttuurin näkökulmasta Irlanti on kuitenkin paljon kokoaan suurempi, suorastaan suurvalta. Irlantilaisten iloisuus ja yleinen hyväntuulisuus tarttuu myös matkailijaan.

Kerryn maakunta on kuvankaunis alue Kaakkois-Irlannissa MacGillicuddy’s Reeks -vuorten sylissä Atlantin rannalla. Maakuntaa kutsutaan usein leikillisesti kuningaskunnaksi, "Kerry The Kingdom", sillä kerryläiset pitävät aluettaan omana valtakuntanaan. Majoitus koko matkan ajaksi Kerryssä sijaitsevassa Killarneyn kaupungissa. Hotelli soveltuu sekä sijaintinsa että palveluidensa puolesta mainiosti luonnossa liikkujalle. Patikoimme sekä Killarneyn kansallispuistossa että meren läheisyydessä. Perusmatkan vaativuustaso on 1,5/5 helppo. Saat matkasta haasteellisemman (2,5) valitsemalla lisäretken Mangerton Mountainille. Tutustu matkaan.

Valloita Afrikan korkein vuori – Kilimanjaro

Keskellä trooppista Afrikkaa seisoo yksinäinen tulivuori, jonka luminen huippu on kiehtonut ihmistä jo vuosisatoja. Tänä päivänä Kilimanjaro on yksi maailman kiinnostavimmista vaelluskohteista. Ngorongoron kraatteria villieläimineen voidaan pitää yhtenä maailman ihmeistä, Afrikkana pienoiskoossa. Se kätkee sisäänsä vaikuttavan maiseman lisäksi laajan kirjon petoeläimiä, antilooppeja sekä harvalukuisen pensassarvikuonon. Patikoimme kraatterin reunamilla, ihailemme luontoa, ja akklimatisoidumme samalla vaellustamme varten. Kilimanjarolle nousemme Marangun reittiä, jonka varrella majoitutaan mukavasti vaellustupiin.

Matka Itä-Afrikkaan ja sen valkoiselle huipulle on jännittävä matka villiin luontoon. Siinä yhdistyvät safarikokemukset ja fyysinen toiminta, jopa itsensä ylittäminen. Matkan lopussa vietämme lepolomaa tarunhohtoisella Sansibarilla. Matkan vaativuustaso on 4/5 vaikea, voit myös pysähtyä Kibolle (4703 m) asti, jolloin taso on 3/5 vaativa. Tutustu matkaan.

Vaelluksen nälkään löytyy eksoottisia kohteita myös Perussa inkojen poluilla tai Montenegrosta.

Pyörällä Prahasta Dresdeniin

Pyörällä pääsee kätevästi myös maasta toiseen ja näin tulee koettua kaksi maata sekä kaksi kulttuuria samalla, kun kunto kasvaa. Matkan alussa tutustutaan kauniiseen Tšekin pääkaupunkiin, Prahaan. Täällä noustaan pyörän selkään ja poljetaan pääasiassa hyvin hoidetuilla reiteillä Vltava- ja Elbejokia mukaillen läpi idyllisten pikkukaupunkien Saksan Dresdeniin saakka. Pyöräilymatka antaa hyvän kokonaiskuvan Keski-Euroopan luonnosta ja kulttuurista. Reilun 200 kilometrin mittaisella reitillä matka taittuu läpi vehreän luonnon, ohi historiallisten linnojen ja kauniiden puutarhojen. Yksi yö majoitutaan jopa linnassa. Tutuksi tulevat myös viinialueet sekä Tšekin keskivuoriston alueen uinuvat tulivuoret. Välillä jaloitellaan ja tehdään patikkaretki luonnon muodostamalle kallioiselle kaarisillalle, joka on nimetty Unescon maailmanperintölistalle. 

Pyöräilymatkan loppupuolella saavutaan Saksaan. On mielenkiintoista seurata rajakylien elämää ja tehdä havaintoja maiden eroista. Dresdenin kaupungin keskusta on rakennettu suurelta osin uudelleen toisen maailmansodan jälkeen. Tämän päivän Dresdenissä tätä historiaa on vaikea uskoa todeksi – niin upeaksi kaupunki on jälleen rakennettu. Matkan vaativuustaso on helppo 1,5/5. Tutustu matkaan.

Pyöräilyyn voi yhdistää myös yöpymisen jokilaivalla. Mikä onkaan idyllisempää kuin polkea kauniissa Wachaun laaksossa, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Passausta, Itävallasta, alkava Tonavan pyörätie on Euroopan suosituin. Matkalla on reilusti aikaa tutustua myös upeaan Wieniin. Laivalla on koko matkan ajan täysihoito ja pyörät kulkevat mukana laivassa. Tutustu matkaan.

Hollanti on myös ”pyöräilyn luvattu” maa. Täällä matka taittuu pittoreskien pikkukylien läpi maalaismaisemissa, jotka muistuttavat Rembrandtin ja Van Goghin maisemamaalauksista. Etelä-Hollannin aktiivimatkalla vierailemme pyöräilyn ja risteilyn lomassa useassa Etelä-Hollannin historiallisessa kaupungissa. Näemme Kinderdijkin kuuluisan tuulimyllyalueen, ihailemme Rotterdamin kekseliästä arkkitehtuuria ja Goudassa nautimme maukkaita juustoja ja vohveleita. Rotterdamissa ja Amsterdamissa ehdit hyvin myös omille retkille. Matkalla nautit jokilaivan täysihoidosta ja käyttöömme saadut pyörät kulkevat yön ajan mukana laivassa. Tutustu matkaan.
 

Eksoottiset yhdistelmämatkat ovat suosiossa

Aktiivimatkojen osalta uusi trendi on yhdistelmämatkat. Tällöin puhutaan usein patikoinnin ja pyöräillyn yhdistelmistä. Tämä elävöittää matkantekoa ja vaihtelu virkistää mieltä.  Mukavan lisän matkaelämyksiin antavat alueelliset erikoisuudet. 

Miltä kuulostaisi tutustuminen Pohjois-Vietnamin luontoon ja nähtävyyksiin patikoiden ja pyöräillen? Samalla matkalla pääset melomaan Halonginlahdella karstikallioiden suojassa ja ihmettelemään erikokoisia saaria, joista suurin osa nousee ylväästi pystysuoraan merestä. Tutustu matkaan.

Vai haluaisitko lähteä aktiivimatkailijan unelmakohteeseen Uuteen-Seelantiin? Uuden-Seelannin monimuotoinen luonto, sen ainutlaatuinen kasvillisuus ja linnusto tulevat tutuiksi, kun matka taittuu maastossa sekä patikoiden että pyöräillen. Maorien maailma on niin keskeinen osa Uuden-Seelannin historiaa ja perinteitä, että tähän törmätään kiertomatkan aikana lähes päivittäin kaikkialla. Tutustu matkaan.

Jos etsit loputtomia wow-elämyksiä luonnossa, kohteesi on ehdottomasti Galápagossaaret. Nämä Ecuadorin ”lumotut saaret” ovat yksi maailman upeimmista luontokohteista. Se on evoluutiomuutosten elävä museo ja monien Galápagosille endeemisten kiehtovien eläinlajien koti.

Kahden viikon aktiivimatkalla saariston kolme pääsaarta San Cristóbal, Santa Cruz ja Isabel sekä niiden ainutlaatuinen luonto tulevat tutuiksi kävellen, patikoiden, pyöräillen ja snorklaten. Saarelta toiselle liikutaan pikaveneillä. San Cristóbalilla ihaillaan fregattilintujen liitoa Tijeretasin kukkulalla, kävellään El Juncon tulivuorikraatterille ja pyöräillään saaren ylängöllä. Snorklausretki tehdään jylhälle Leon Dormidon -kalliosaarelle. Santa Cruzilla tutustutaan saaren ylänköön pyöräillen. Täällä seikkaillaan Los Gemelosin romahduskraattereilla ja laskeudutaan alas miljoonia vuosia sitten syntyneisiin laavatunneleihin.

Ylängöllä tavataan myös jättiläiskilpikonnia niiden luonnollisessa elinympäristössä. Isabelalla pyöräillään saaren synkästä menneisyydestä muistuttavalle ”kyynelten muurille” ja patikoidaan maailman toiseksi suurimmalle kraatterille, Sierra Negralle. Saariseikkailuun sisältyy myös snorklaus romahtaneilla laavatunneleilla Los Túnelesissa, missä maisemat ovat kuin toiselta planeetalta. Matkan vaativuustaso on helppo 1,5/5. Tutustu matkaan.

Tutustu Olympia Aktiivimatkoihin ja katso koko matkavalikoima olympia.fi/aktiivimatkat


Luitko jo nämä jutut?