Vyölaukun paluu

07.06.2019 09:56 | Tapani Leppänen

Vyölaukku oli 90-luvun muodikkain asuste. Mauttomuuden symboli siitä tuli seuraavalla vuosikymmenellä niin kuin muoti-ilmiöille usein käy. Kunnes ne tekevät paluun.

Vapaa-ajalle!

[01] Patagonia Travel Mini Hip Pack (28 €) muistuttaa tähän valituista eniten sitä vyölaukkua, jonka muistamme 90-luvulta. Uutta edustavat materiaalit: ohut ripstop-nailon ja vartaloa vasten asettuva hengittävä pehmuste.

Pieni vyölaukku on kuin kepeistä kesävaatteista puuttuva tasku. Sinne mahtuvat kaikki ne henkilökohtaiset tavarat, joita miehet muutoin sullovat taskuihinsa puhumattakaan siitä kaikesta, mitä naiset kantavat käsilaukuissaan.

Yhden litran vetoinen pussukka on jaettu kolmeen osastoon. Päätaskussa on avaimille tarkoitettu lenkki ja erillinen arvotavaratasku, johon koko vyölaukku pakkautuu kuljetusta varten. Pienikokoisena se onkin helppo pakata mukaan matkalle ja kaivaa esiin aina tilanteen vaatiessa.

Patagonian vyölaukku on vapaa-ajan asuste, joka toimii sekä lantiolla että muodikkaasti olan yli puettuna.

Matkalle!

[02] Venturesafe X Waistbag (80 €) on matkailutuotteita valmistavan Pacsafen versio laukusta, joka ei tainnut koskaan edes kadota uskollisimpien suomalaisturistien vyötäröltä.

Matkailukäytössä vyölaukulla on kaksi puolta. Asusteena se toimittaa käsilaukun virkaa, mihin sen kestosuosio epäilemättä perustuu. Toisaalta se, että ripustaa omaisuutensa näkösälle, voi olla joissain lomakohteissa turha riski.

Pacsafen ideana on juuri tavaroiden turvaaminen. Laukussa on monia matkailijoille suunniteltuja yksityiskohtia, kuten viilto- ja katkaisusuojat sekä RFID-etälukusuoja, joka ehkäisee korttitietojen varkauksilta. Lisäksi laukun saa lukittua vyötärölle ja tarpeen vaatiessa johonkin kiinteään kohteeseen.

Taskujen vetoketjutkin ovat lukittavia. Kolmeen osastoon mahtuu peräti kahdeksan lokeroa, joiden haltuunotto vaatii hieman totuttelua. Lähimpänä vartaloa on puhelimelle tarkoitettu pehmustettu tasku.

Roisketiiviillä vetoketjuilla varustettu Venturesafe on robusti ja säätä kestävä matkakumppani. Se on kookas, muttei ylisuuri kuten valmistajan ilmoittaman neljän litran tilavuuden perusteella voisi helposti odottaa.

Juoksijalle!

[03] Flipbelt Zipper (39 €) on tuubimallinen juoksuvyö, joka puetaan alakautta shortsien tai housujen päälle. Oikeastaan se onkin enemmän vaate kuin laukku. Flipbelt valitaan kuudesta koosta sovittamalla tai kokotaulukon avulla esimerkiksi farkkujen tuumakoon perusteella.

Joustava vyö ratkaisee jokaiselle juoksijalle tutun ongelman, kun pienillekään tarvikkeille ei löydy taskuja, ainakaan sellaisia missä ne eivät hölskyisi kiusallisesti. Flipbelt syö sisäänsä puhelimen, avaimet, geelit ja patukat, jopa pienen pullollisen nestettä. Tavarat kompressoituvat tiiviisti vartaloa vasten.

Joskus hyvistä varusteista sanotaan, että niiden olemassaolon unohtaa. Tämän kohdalla se pitää paikkansa jopa kolmen desilitran lötköpullon kanssa. Flipbeltillä on myös oma pullo, mutta sitä ei ollut testissä.

Vyön edessä on vetoketjullinen tasku. Muu osa on yhtenäistä tilaa, johon pääsee käsiksi kolmesta avoimesta aukosta. Yhdessä on avaimille tarkoitettu lenkki.

Flipbeltin voi pukea oikein- tai nurinpäin, vaatteiden päälle tai suoraan iholle. Sisäänpäin käännettynä taskut ovat suojassa vartaloa vasten. Vaatteiden alla Flipbelt toimii huomaamattomana rahavyönä myös matkailukäytössä.

Polkujuoksuun!

[04] Salomon Agile 500 Belt (50 €) on suunniteltu polkujuoksijoille, tilanteisiin, joissa reppu tai moderni juoksuliivi ovat juomarakkoineen liikaa, mutta mukaan tarvitaan puhelimen ja avainten lisäksi pieni pullo ja evästä.

Vyön etupuolella on joustava tasku, jossa arvotavarat ovat tiiviisti kehoa vasten. Takana on suurempi vetoketjullinen tasku, jonka mukana tulee litteäksi muotoiltu puolen litran pehmopullo. Pullon lisäksi tai sen sijasta taskuun mahtuu myös vaatteita, esimerkiksi käsineet tai kevyt juoksutakki.

Perinteisestä juomavyöstä Agile poikkeaa rakenteeltaan. Flipbeltin tavoin se on enemmän vaate kuin asuste, mutta yksi koko sopii silti kaikille. Velcro-tarralla tapahtuva säätö on kaksiosainen. Kun ympärysmitta on kerran säädetty sopivaksi, vyön pukeminen ja tarvittava hienosäätö onnistuvat helposti.

Takataskussa on sen verran kokoa, että vesipullo pomputtaa hieman. Ilman pulloa vyö on lähes huomaamaton.

Agile 500 soveltuu hyvin pitkälle lenkille tai lyhyempiin polkukisoihin. Yhtä lailla se kuitenkin toimii hiihtoladulla tai lyhyemmillä juoksulenkeillä, kun etutaskussa ovat vain kaikista tärkeimmät tavarat.

Laskennallisesti vyön kokonaiskapasiteetti venyy nollasta 1,6 litraan ja se painaa tyhjänä noin 100 grammaa. Samasta vyöstä on saatavana myös pienempi, 250 millilitran pullolla varustettu versio.

Maastopyöräilijälle!

[05] Evoc Hip Pack Pro (120 €) on testin suurin, maastopyöräilijöille suunniteltu vyölaukku, joka hämmästyttää lukuisilla yksityiskohdillaan.

Leveän ja joustavan vyön kiinnitys on toteutettu Velcro-tarralla ja varmistettavissa perinteisellä soljella. Sivuilla olevista kompressiohihnoista voi säätää pakkauksen etäisyyttä vartalosta: vauhdikkaammassa menossa tiiviimmäksi ja esimerkiksi ylämäessä hieman ilmavammaksi. Monilta osin rakenne muistuttaa rinkan lantiovyötä. Selkää vasten on tuhti ilmakanavoitu pehmuste.

Evocin mukana tulee Hydrapakin valmistama 1,5 litran juomarakko, joka vie täytenä valtaosan päätaskun tilavuudesta. Letkun suukappale kiinnittyy vyön etupuolelle magneetilla.

Pienempi takatasku on lokeroitu työkaluille ja tarvikkeille. Vyön sivuilla on rinkan lantiovöistä tutut pikkutaskut esimerkiksi geeleille tai muille helposti käsillä oleville varusteille.

Halutessaan juomarakon voi korvata kahdella pullolla, joille löytyy verkkokankaiset sivutaskut. Tällöin päätaskuun mahtuu jo huomattavasti enemmän vaatetta tai evästä. Vaihtoehtoisesti ohuen tuulitakin tai vastaavia vaatekappaleita saa sullottua myös pullotaskuihin.

Vyölaukku sopii hyvin maastopyöräilyyn. Muiden lajien tapaan sen etuna on reppuun verrattuna huomattavasti pienempi hikipinta-ala.

Täyteen pakattuna kolmen litran vetoinen Evoc on sillä rajalla, että se kulkee vielä mukavasti. Pyöräilyn lisäksi myös hiihto- tai patikkaretkellä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?