Viisi tunnelmallista tupaa Pohjois-Karjalassa

28.02.2024 | Terhi Ilosaari

Retki talviselle autiotuvalle on konkarille luksusloma ja aloittelijalle sopiva tapa kartuttaa retkeilytaitoja. Esittelyssä viisi itäsuomalaista, kohtuullisen hiihtoetäisyyden päässä sijaitsevaa kohdetta, joissa voi viettää mukavan pienen lumiloman mutta joista pääsee vaivatta pois, jos taidot tai varusteet osoittautuvat vajavaisiksi.

01 Koitajoki, Ilomantsi

Luksuskahvilla Suomen itäisimmillä tuvilla. Helmikuu tuo hohteen hangille. Lähdemme kohti erästä Suomen itäisintä autiotupaa. Olemme meloneet monet kerrat Koitajoen luonnonsuojelualueella, mutta paikan viehätys ei suostu hälvenemään.

Polvikosken parkkipaikalta olisi pohjoiseen lähtiessä sekä Verkkoputaan että Leimuukämpän autiotuvat, mutta suksemme halajavat suomaisemiin ja siksi suuntaamme etelään kohti Niemipuron kämppää.

Kesäisin joen vartta mutkitteleva ja viitoitettu polku on mukava kulkea, mutta talvella on hauskempaa hiihtää soita pitkin. Navigointilaite tai karttatuloste opastaa perille, verkosta karttoja ei paikan päällä saa ladattua.

Matkalla suksen siteestä hajoaa pala, mutta onneksi repusta löytyvä narunpätkä pelastaa päivän, ja pääsemme perille. Höyryävän kahvin ja kermaisen pullan äärellä mietimme, miksei mukanamme ole yöpymisvarusteita. Lämmintä tupaa on miltei mahdoton jättää. Kotimatkan sijaan kiehtoisi jatkaa kohti etelää ja Hanhikosken tupaa.

Alueen tupien vieraskirjat kertovat, ettei retkeilijöitä ole koskaan ruuhkaksi ja talvella tuvissa on ihan erityinen rauha. Silti jokaisessa tuvassa on vietetty niin joulua kuin vuodenvaihdettakin.  

Tie on Polvikoskelle asti useimmiten aurattu. Varaudu kuitenkin aloittamaan retki viisi kilometriä aikaisemmin Ilajanvaarantien ja Polvikosken tien risteyksestä.

Lisätiedot: luontoon.fi/koitajoki
Tuvan koordinaatit: w3w /// orvokit.haparoida.sovittelu, katso sijainti täältä: https://what3words.com/
Pysäköinti: Polvikoskentie 91, Ilomantsi

02 Pohjoinen Pitkäjärvi, Ilomantsi

Luminen lounasretki. Tammikuisen maanantain kohdalta löytyy kalenterista houkutteleva aukko. Nakkaan lounaan termokseen tekeytymään ja sukset auton kyytiin. Umpihangessa könytessä muistan, että talviretkellä taipaleiden taittoon on varattava rutkasti aikaa. Hikoilua on hyvä välttää, ja kesäreitin merkkejä saa etsiskellä lumen seasta tämän tästä. Susitaival-vaellusreitin osuus Öykkösenvaaralta Pohjoisen Pitkäjärven autiotuvalle kulkee pääosin kaunista, kapoista harjua pitkin. Lähes sadan kilometrin mittaisella Susitaipaleella seuraavat tuvat olisivat Särkkäjärvellä ja Jorhossa, mutta pakkanen kiristyy ja arki kutsuu. Silti luminen lounasretki onnistuu tuulettamaan ajatukset. 

Tuvan koordinaatit: 3w3 ///täplikkäät.joogata.poreilla, katso sijainti täältä: https://what3words.com/
Pysäköinti: Öykkösenvaaran sotahistoriallinen alue, Leminahontie 64, Ilomantsi

03 Pitkäjärvi, Lieksa

Rönsyileviä retkihaaveita. Retkihaaveet eivät ole kertanautittavia leikkokukkia, vaan villinä rönsyileviä rikkausruohoja. Vuosikymmenten takaisesta melontaretkestä rönsysi haave Karhunpolun vaelluksesta, ja tuolta vaellukselta kasvoi haave talviyöstä Lieksan Pitkäjärven autiotuvassa.

Heti ensi metreillä saamme sukeltaa aarnialueen suojiin puuvanhuksia ihailemaan. Kuljemme Kirkisenniemen laavulle asti metsän suojissa, Karhunpolkua seuraten, loppumatkan järvenselältä käsin maisemaa ihaillen.

Pitkäjärvellä kulkijalle on peräti kolme tupaa: vuokra- ja autiotupapuolikkaisiin jakautuva suuri rakennus sekä pihan pieni autiotupa. Kaikkien kolmen yhteiskäytössä on rantasauna. Edellisen retkeilijän käynnistä on viikko, ja piha ja polut ovat hautautuneet paksun hangen alle. Komea kokonaisuus olisi kaikkinensa käytössämme, mutta sujahdamme onnellisina pienen retkeilijän sviitin uumeniin. Sähkötön maja, lentotilaiset laitteet ja ulkoilun hohka poskilla rauhoittavat. Aamulla yhden yön miniretki tuntuu kokoaan suuremmalta. Paluumatkalla retkihaaveet osoittavat jälleen todellisen luontonsa. Ennen autolle pääsyä olemme jo sopineet uuden retken, sillä tännehän on palattava melomaan ja pian uudestaan, säiden salliessa retkiluistelemaan ja…

Tuvan koordinaatit:  w3w ///kastua.maistiaiset.liittyy, katso sijainti täältä: https://what3words.com/
Pysäköinti: Kitsintieltä lähtevän Kirkisentien varrella, Hukkalammen rannalla pieni levennys

04 Vekarus, Tuupovaara

Vuokratupa koskien kupeessa. Autiotuvissa majoittuessa viimeksi saapuville on tapana antaa tilaa. Sopu laajentaa neliöitä, mutta takuurauhaa kaipaava tutkii, mistä löytyisi vuokratupa.

Kamiinan lämmittäessä Vekaruksen kämppää luudin pihan polkuja auki. Kesän reissulla kuusen alta kurkistellut rantasauna näytti vastustamattomalta. Nyt katson vuoroin joen paksua jäätä, vuoroin tylsää pistolapiota. Kauanko kestäisi saada aikaan avanto kylpyveden kahmintaan? 

Konkarille Vekaruksen vuokratupa saunoineen sekä grillikatoksineen on hulppea resortti. Talviretkitaitoja opettelevalle paikka on mitä mainioin kohde, sillä parkkipaikalle on matkaa alle 300 metriä ja näin aikaa sekä intoa säästyy talvisten erikoisuuksien testaukseen siirtymän sijaan. Tulen teko pakkasessa, lumen sulattelu juomavedeksi sekä oman retkikeittimen sekä sormien pakkasenkesto voisivat olla ensimmäisen retken aiheita.

Tuvan varaus: tilavajoensuu.fi
Tuvan koordinaatit: w3w ///komeilla.hämmästynyt.suunnistaja, katso sijainti täältä: https://what3words.com/

Pysäköinti: Kärnäläntie 27, 82750 Tuupovaara

05 Valamajoki ja Otroskoski, Lieksa

Karhunpolun pohjoisosan helmet. Kun ajattelen unelmien autiotuparetkeä, ajattelen Valamajoen majaa. Tupa lymyilee tumman joen mutkassa, naavaruuhkaisessa menninkäismetsässä, Rasvasuo - Kitkasuon soidensuojelualueen pohjoisreunalla. Olen tehnyt Valamajoen tuvalle jo kaksi syksyistä retkeä. Haavelistan kärkipaikoilla keikkuu talvireissu Jongunjoen rannoille.

Kun lähdetään Aittokosken laavulta, on Valamajoen tuvalle matkaa Karhunpolkua kulkien noin viisi kilometriä. Aavistuksen pidempi taival on edessä, jos lähdetään polkua pohjoiseen, missä odottelee Otroskosken autiotupa sekä sauna. Valamajoen pikkuruinen tupa on parahultainen korkeintaan kouralliselle kulkijoita, Otroskosken tupaan mahtuu suurempikin seurue, tosin valtavan tilan lämmittäminen pakkasella saattaa madaltaa puuvarastoa kohtuuttoman paljon.

Valamajoen autiotuvan koordinaatit: w3w ///parantaja.tiivistää.kiitollisuus, katso sijainti täältä: https://what3words.com/
Otroskosken autiotuvan ja -saunan koordinaatit: w3w ///mielikuvat.kuuluisa.olennainen
Pysäköinti: noin Valamantie 34, Lieksa


Luitko jo nämä jutut?