01.03.2023 | Tapani Leppänen
Vuonna 2016 Salomon toi myyntiin kilpailevan NNN-järjestelmän mukaiset Prolink-siteet ja -kengät. Hyvä uutinen oli se, että vähitellen kaikista markkinoilla olevista hiihtokengistä ja siteistä tulee keskenään yhteensopivia.
Kysymyksiä uutinen aiheutti siinä suomalaishiihtäjienkin enemmistössä, joka oli aina hiihtänyt SNS-järjestelmän välineillä.
Lähtölaskenta oli alkanut, vaikka sitä ei vielä suoraan sanottu.
Salomonin (SNS) ja Rottefellan (NNN) järjestelmien markkinaosuus alkoi kääntyä vuonna 2007, kun Fischer siirtyi ”NNN-leiriin”. Se halusi katkaista riippuvuutensa Salomonista, sillä vuosien varrella yhteistyökumppaneista oli tullut kilpailijoita. Jos vanhassa maailmassa yksi valmisti suksia ja toinen monoja, nyt kaikki halusivat tarjota koko paketin.
Prolink-siteen mahdollisti lopulta Rottefellan NNN-järjestelmään liittyvien patenttien raukeaminen. Tässä vaiheessa Salomon ei ollut liikkeellä yksin, sillä nyt Fischer halusi eroon myös Rottefellasta ja kehitti Rossignolin kanssa oman Turnamic-siteensä.
Siteitä ja kenkiä on eri nimisiä, mutta kaikki uudet järjestelmät perustuvat samaan NNN-standardiin.
Amerin merkit, Salomon ja Atomic, jatkoivat SNS-kenkien valmistusta uusien Prolink-tuotteiden rinnalla. Asiakkaille haluttiin pehmeä lasku, mutta nyt siirtymäaika on ohi.
Viimeiset SNS-tuotteet on toimitettu kauppiaille.
Tämänhetkistä SNS-siteiden asennuskantaa on vaikea arvioida, mutta edelleen puhutaan merkittävästä osuudesta. Latu&Polku-lehden hiihtobarometrissa 2018 SNS-siteillä ilmoitti hiihtävänsä 51 % vastaajista. NNN-järjestelmän osuus oli 25 %, kun 18 % kertoi käyttävänsä molempia.
Aktiivihiihtäjillä välineet uusiutuvat nopeammin. Toisaalta muutos voi olla suurempi, kun suksipareja on enemmän. Sunnuntaihiihtäjällä 20 vuotta vanhat välineet ovat todennäköisesti juuri SNS-standardin mukaisia, mutta paketin päivittäminen ei ole aikanaan kovin iso asia – ellei sitä ole jo tehnyt.
Viime vuosina on myyty valtava määrä skinisuksia, joiden kohdalla kauppiaat ovat muistuttaneet auliisti siirrettävien siteiden eduista. Tätä kautta on tapahtunut paljon luonnollista siirtymää, sillä siirrettävät siteet kuuluvat NNN-maailmaan.
Luistelupuolella SNS Pilot on ollut suosittu side paitsi aktiivihiihtäjien myös retkiluistelijoiden keskuudessa. Näihin paremman pään luistelukenkiin on painottunut myös viimeisten vuosien SNS-valikoima.
Useimpien hiihtäjien kohdalla sidejärjestelmä vaihtuu, kun nykyiset SNS-kengät tulevat tiensä päähän. Jos uusille suksille ei ole siinä kohtaa tarvetta, se voi tarkoittaa siteiden vaihtamista. Yhden tai kahden suksiparin kohdalla se ei lopulta ole kovin iso asia, sillä siteet saa alle 50 eurolla. Salomonin tapauksessa Prolinkit sopivat vanhoihin SNS-siteiden reikiin.
Paljon on myös niitä, jotka hiihtävät kaksien kenkien taktiikalla. Jos vanha kalusto onkin poistuvaa järjestelmää, uudet on hankittu uutta. Se on ihan järkevää. Vaikka kenkiä pitää olla kahdet, niiden yhteenlaskettu käyttöikäkin on pitkässä juoksussa kaksinkertainen. Vanhat SNS-kengät on järkevää hiihtää loppuun, mutta ilman hyvää syytä uusiin ei enää kannata investoida.
Käytettyjä SNS-välineitä on vintit ja varastot täynnä. Siirtymävaiheessa tarjolla on ollut varsin moderniakin tavaraa. Jos tarvitsee SNS-siteet, käytettyjä (suksia) löytynee vielä pitkään. Kenkien tarjonta kuitenkin vähenee. Niiden elinkaari on huomattavasti lyhyempi.
Jos kaikesta huolimatta haluaa vielä hankkia uudet SNS-kengät tai siteet, se on tehtävä tämän talven aikana. Sama pätee siteiden joustopaloihin ja muihin varaosiin.
Soittokierros kauppiaille paljastaa, että erityisesti Pilot-luistelukenkiä myyty jonkin verran tulevaisuuden varalle. Muutamat kauppiaat ovat niitä myös tavallista rohkeammin tilanneet.
Toimimalla näin nykyiselle suksikalustolle voi ostaa lisäaikaa, mutta ennemmin tai myöhemmin muutos on silti edessä.
Kommentointi