Viimaa vastaan

02.03.2020 | Tapani Leppänen

Talviliikunnassa oikeat asusteet ovat arvossaan. Niiden avulla säädellään lämpöä tuulen, pakkasen, vauhdin ja liikunnan kuormituksen mukaan.

[01] Putkihuivi on monikäyttöinen asuste ja Polar Buff (30 €) sen talviversio. Tuubi on kahden materiaalin yhdistelmä. Pehmeästä Primaloft-fleecestä valmistettu alaosa lämmittää kaulaa, ja Buffin uudistunut neljään suuntaan joustava mikrokuituyläosa on vedettävissä kasvojen suojaksi. Polar-malli on lämmin. Intensiivisemmässä liikunnassa se pääsee oikeuksiinsa vasta pakkasen kiristyessä. 
buff.com
 

[02] Kauluri on talviulkoilijan perusvaruste. Perinteinen kahdesta kappaleesta valmistettu malli suojaa putkimalleja paremmin myös rintakehää ja niskaa. Svalan Windproof-kauluri (46,90 €) on tehty kylmimpiin oloihin. Malliltaan se on kuin poolopaidan yläosa, kaulalta Power Stretchiä ja melkein puoli ylävartaloa peittävältä alaosaltaan tuulenpitävää materiaalia. Selkäkappaleen asettelu vaatii pukiessa hieman huomiota, mutta varsinkin rintapuolella tuulenpitävä lisäkerros on usein paikallaan. Tämä voi korvata kokonaisen vaatekerroksen.
svala.com
 

[03] Kypärähupun ja balaklavaksi kutsutun kommandopipon ero on siinä, että ensin mainittu kiertää kasvoja ja jälkimmäinen jättää näkyviin ainoastaan silmät. Varustelekan mallissa parasta on onnistunut leikkaus, joka mahdollistaa molemmat variaatiot. Merinovillaisen Särmä TST kypärähupun (20 €) voi nostaa kasvojen suojaksi, laskea leuan alle tai pujottaa pelkäksi kauluriksi. Hiihtopipon tai laskettelukypärän alla myssy toimii kovallakin pakkasella. Pyöräilykypärän kanssa se riittää sellaisenaan nollakeleihin asti, mutta pakkasen kiristyessä erityisesti kaulan ja korvien suojaksi on vedettävä lisäksi jotain tuulenpitävää. Rauhallisemmassa menossa ohuen hupun läpi on kohtuullisen hyvä hengittää, ja hengitysilmasta kostuessaankin villa tuntuu mukavan lämpimältä. Ylämäessä sykkeiden noustessa huppu on helppo pudottaa suun edestä.
varusteleka.fi
 

[04] Airhole teki lumilautailijoiden suosimasta bandanahuivista teknisen asusteen. Standard Facemask (40 €) on valmistettu pehmeästä softshell-kankaasta ja kyllästetty vettähylkiväksi. Kasvojen eteen tuleva suojus kiinnitetään takaa Velcro-tarralla ja se suojaa kasvoja saumattomasti yhdessä laskettelulasien ja kypärän kanssa. Räikeistä printeistä tunnetun Airholen valikoimassa on yhä enemmän myös vähemmän huomiota herättäviä värejä. Tavaramerkki on suun eteen asettuva silikonirenkaalla reunustettu hengitysaukko.
airholefacemasks.com
 

[05] Löfflerin kasvomaski (39 €) on talvipyöräilijän täsmätuote ajoviimaa vastaan. Velcro-tarralla kiinnitettävä suoja on saatavana kahdessa koossa. Se peittää kasvot nenästä alaspäin jättäen sieraimet vapaaksi. Suun edessä on pieniä reikiä, joista happi kulkee vielä työmatkavauhdissa, mutta aerobisella alueella hengittäminen ei enää onnistu. Ihoa vasten on miellyttävä fleece ja ulkoilmaa halkoo aiemmin windstopperina tunnettu Goren Infinium.
loeffler.at
 

[06] Ranteenlämmitin suojaa hihan ja hanskojen välisen vuodon, mutta omimmillaan se on silloin, kun joudutaan työskentelemään ilman käsineitä, miksei myös viileissä sisätiloissa. Ruotsalainen Houdini tunnetaan sametinpehmeistä Power Houdi -fleeceistään ja samasta Polartecin Power Stretch Pro -materiaalista valmistetut rannekkeet (25 €) tehdään puseroiden ylijäämäkankaista. Rannekkeissa on peukalon reiät. Ne tulevat hieman rystysten yli ja toimivat hanskojen kanssa aivan tiukimpia käsineitä lukuun ottamatta tai paljain käsin hihojen jatkeena.
houdinisportswear.com

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?