Viidessä polvessa

30.11.2022 | Tapani Leppänen

Petzl Tikka on tuote, jotka muutti maailmaa. Sittemmin maailma on muuttunut monta kertaa.

Syksyllä kauppoihin tuli viidennen sukupolven Tikka. Ei mitään mullistavaa, mutta 20 vuoden aikajanalla on tapahtunut sitäkin enemmän.

Valon määrä, jota mitataan luumeneissa, on yli kymmenkertaistunut. Siinä missä uusimmasta mallista mitattava 350 luumenin valovirta syntyy yhdellä ledillä, vuonna 2001 alkuperäisen Tikan kolmesta ledistä saatiin ulos vaivaiset 26 luumenia. Ja kuinka mullistava laite se silloin olikaan!

Nuoremmat retkeilijät tuskin muistavat, että ensimmäiset ledit olivat värillisiä. Tai sitä, että sen aikaiset halogeeniotsalamput olivat kookkaita ja söivät loputtomasti paristoja.

Petzl Tikka oli ensimmäisiä valkoisella ledillä varustettuja valoja. Vain harvaa retkeilytuotetta voidaan pitää yhtä käänteentekevänä.


Tikan mallihistoria tarjoaa kiinnostavan katsauksen leditekniikan kehitykseen. Kirkkaampiakin valoja löytyy, muttei samalla tavalla vertailukelpoisia.

Tikka on aina ollut Petzlin perusvalaisin. Sen suunnittelussa on panostettu pitkään toiminta-aikaan ja kompaktiin kokoon. Valovirta on kasvanut näissä raameissa.

Tikka kakkoseen lisättiin neljäs ledi. Kolmosessa siirryttiin yhteen tehokkaampaan, ja neljännen sukupolven lampussa rinnalle tuli punainen ledi.

Uuden Tikan tuottama valoteho on melkein aina kaksinkertaistunut. Valovirran kasvaessa maksimiteholle ilmoitettu toiminta-aika on hieman laskenut, mutta säästötilassa lamppu tuottaa edelleen yli sadan tunnin toiminta-ajan.

Uusimmassa mallissa maksimiteholle ilmoitettu kahden tunnin aika ei ole enää vertailukelpoinen vanhaan laskutapaan. Tehokkaille ledivalaisimille se on aika tyypillinen, mutta siinä missä vakiovoimakkuudella toimivat valaisimet putoavat suoraan maksimista minimiin, Tikka palaa kahden tunnin jälkeen vielä ANSI-standardin edellyttämällä 90 % teholla.

Tikan kaltaisessa standardivalaisimessa teho laskee hitaasti paristojen ehtyessä. Varsinaista maksimitehoa saadaan ulos vain hetken. Sen ilmoittaminen ei ole koskaan ollut yksiselitteistä, joskin takavuosina aika optimistista.


Tikka on aina toiminut kolmella AAA-paristolla. Neljännen sukupolven kohdalla lanseerattu Core-akku sopii samaan paristokoteloon.

Uusimmassa mallissa se nostaa 350 luumenin maksimitehon 450 luumeniin. Siinä alkaa olla riittävästi valoa jo vauhdikkaampaankin menoon.

Parhaimmillaan Tikka on aina ollut retkivalaisimena. Keskimmäinen valoteho riittää leiripuuhiin useammaksikin illaksi, ja lähes loputtomasti kestävä säästötila telttavaloksi.

Valokeilan muoto on aina ollut erinomainen.

Tällä kertaa rakenne on laitettu kokonaan uusiksi. Valaisinosa pyörähtää nyt akselinsa ympäri. Säätö on hivenen jäykkä, mutta mahdollistaa valon suuntaamisen myös ylöspäin.

Pariston vaihtoa varten valaisinosa vapautuu säätöurastaan. Takaisin saaminen vaatii hieman tekniikkaa, mutta tähän kaikkeen tottuu kyllä. Harmillisesti sormet vain tahtovat osua katkaisijaan valaisinta suunnattaessa.

Tikkaa on aina komennettu yhdellä napilla. Valaisintiloja on kolme ja niitä napsutellaan pienimmästä suurimpaan. Punainen valo ja vilkku löytyvät pitkän painalluksen takaa.

Polttimon ympärillä oleva fosforirengas auttaa lampun löytämistä pimeässä.

Panta on paras tähänastisista. Sen kiristäminen on helppoa ja onnistuu lampun ollessa otsalla.


Luitko jo nämä jutut?