Viiankiaavan luontopolku

19.11.2018 | Jonna Saari

Kuuluisa Viiankiaavan aapasuo Sodankylässä on keidas niin eläimille, kasveille kuin luonnonystävillekin.

Kuvankaunis suo hellii katsojaa sinisinä hohtavilla rimmillään, värikkäillä suokasveillaan ja metsäsaarekkeillaan, joiden sylissä tunnelma on salaperäinen. Viiankiaavan 7,1 kilometriä pitkällä reitillä on paljon pitkospuita. Kesä- ja syysretkeilijä löytää alueelta ainakin hillaa, karpaloita ja mustikkaa. Reitin varrella on myös näkötorni, kota ja laavu, joten lenkki on mukava ja kiinnostava kuljettava vaikka reippaiden lastenkin kanssa.

Mikä kohde?
Viiankiaavan luontopolku on 7,1 kilometriä pitkä rengasreitti Sodankylässä, Viiankiaavan soidensuojelualueella. Lähtöpaikka Kersilön kylän kupeessa, Viiankiaavantiellä.

Perille
Omalla autolla noin 25 kilometriä Sodankylästä. Ajetaan nelostietä (E75) pohjoiseen noin 21 km, kunnes Kersilön kohdalla käännytään oikealle, padolle. Ajetaan Moskuvaarantietä 1,3 km, kunnes kääntyy oikealle Viiankiaavantie, jota ajetaan vielä 1,5 km. Viiankiaapa on viitoitettu nelostieltä lähtien. Lähin bussipysäkki on Töykköläntie, josta on noin 2,4 km matka luontopolun alkupisteeseen.

Kartta
Metsähallituksen Retkikartta.fi ja Maanmittauslaitoksen Karttapaikka.

Reittimerkinnät
Kuivilla ja puustoisilla osuuksilla puissa punainen maalimerkki. Avosuo-osuuksilla pitkospuut, risteyksissä viitat.

Palvelut
Reitin alussa P-paikka, käymälä ja lähtöopasteet. Reitillä on runsaasti pitkospuita ja opastauluja. Matkan varrella on kota ja laavu puuvarastoineen ja käymälöineen, sekä näkötorni. Osa pitkospuista on huonokuntoisia, joten varovaisuutta tulee noudattaa.

Nähtävyydet
Viiankiaavan kuuluisa aapasuo on nähtävyys jo itsessään, sillä sen laajat rimpinevat, avorimmet, rämeet ja koivuletot ovat koti lukemattomille kasvi- ja eläinlajeille. Alue on äärimmäisen kaunis katsella samalla, kun nauttii pohjoisen luonnon tuulista, tuoksuista ja hiljaisuudesta. Viiankijärven rannalla on kota tulipaikkoineen, ja suon laidalla kavuta voi korkeaan näkötorniin katselemaan aapaa yläilmoista.

Kohtaatko ketun?
Moni Viiankiaavalla vieraillut on kertonut tarinoita uteliaasta ketusta, joka tarkkailee retkeilijöitä suoluonnon suojista. Ehkä sinäkin kohtaat ketun Viiankiaavan poluilla?


Luitko jo nämä jutut?