Vesitiivis huomiovalo

12.10.2020 | Tapani Leppänen

Tanskan armeijalle suunniteltu huomiovalo sopii kajakin kannelle.

Olet ehkä kiinnittänyt huomiota syyspimeällä vimmatusti vilkkuviin koiriin. Olipa ilmiöstä mitä mieltä hyvänsä, lamppu on todennäköisesti Orbiloc, yksi markkinoiden parhaista huomiovaloista.

Koiranulkoiluttajien suosiota nauttiva valo on suunniteltu alun perin Tanskan armeijan käyttöön. Se kantaa viiteen kilometriin, kestää vettä, ja sen päälle voi astua. Ja tietenkin valon saa palamaan myös jatkuvalla teholla.

Voit hankkia omasi lähimmästä lemmikkieläinkaupasta, mutta halutessasi myös retkeilyliikkeestä tai palvelevasta melontakaupasta.

Vesillä jatkuva valkoinen valo on ainoa oikea valinta.

Löysin Orbilocin etsiessäni kajakin kansivaloa – ja päädyin lopulta kiinnittämään sen melontaliivin olkahihnaan. Juuri tämä, monipuolinen kiinnitettävyys, on yksi valaisimen vahvuuksista. Muiden jo mainittujen ominaisuuksien lisäksi niitä ovat pieni koko, pitkä toiminta-aika sekä suhteellisen edullinen hinta.

Orbiloc on saatavana peräti yhdeksässä värissä. Osalla on vakiintuneita merkityksiä huomiovaloina, ja muut lienevät olemassa juuri siksi, eli sekaannusten välttämiseksi.

Vesillä jatkuva valkoinen valo on ainoa oikea valinta. Punainen sopii hyvin esimerkiksi pyöräilijän reppuun kiinnitettäväksi takavaloksi.

Linssin muotoilun ansiosta valo näkyy 360/270 asteen katselukulmista.
 

Valaisimen käyttöönotto vaatii pientä näpertelyä, sillä paristokotelon kansi on luvalla sanoen tiukka. Sitä on myös linssin ympärillä oleva valintakiekko. Lamppu syttyy kääntämällä neljänneskierroksen: toiseen suuntaan vilkulle ja toiseen suuntaan jatkuvaan tilaan. Valaisintilojen välissä lamppu sammuu käänsipä kiekkoa kumpaan suuntaan tahansa.

Haluttu kiinnike asennetaan paristokotelon ja valaisimen väliin. Outdoor-versioon kuuluu repun hihnaan suunniteltu läpivienti, siihen sopiva kumistrappi sekä karabiinilenkki. Lisävarusteena voi hankkia neopreenista valmistetun käsivarsihihnan tai vyöklipsin, jolla kiinnitys onnistui kätevästi vähän leveämpäänkin melontaliivin hihnaan.

Valaisimella on kolmen vuoden takuu, ja kaikki tarvittava löytyy varaosina. Paristoja saa päivittäistavarakaupasta, mutta Orbilocin omassa huoltosarjassa niiden mukana tulee tiivisteenä toimiva o-rengas, jonka vaihtamista suositellaan paristonvaihdon yhteydessä.

Päivittäisessä käytössä lamppu on syytä huuhdella, mikäli sen on likaantunut tai ollut tekemisissä meriveden kanssa.


Luitko jo nämä jutut?