Vedenpitävät

05.12.2018 17:20 | Tapani Leppänen

Syksy on vedenpitävien sukkien kulta-aikaa.

Vedenpitävä sukka voi tuntua vieraalta ajatukselta. Monessa tapauksessa se voi kuitenkin olla järkevämpi kuin vedenpitävä kenkä.

Kastunut tai kostunut vedenpitävä sukka pitää kuivattaa kahteen kertaan: oikeinpäin ja nurinpäin

Ainakin se on edullisempi. Yhdellä sukkaparilla mistä tahansa suosikkijalkineista, vaikkapa tarkoin valituista juoksu- tai pyöräilykengistä, voi tehdä vedenpitävät juuri silloin kun keli sitä vaatii.

Kalvon rikkoutuessa sukan uusiminenkin on paljon edullisempaa kuin jalkineiden.

Jos vedenpitävä jalkine kastuu, vesi ei pääse ulos. Sukassa vesiraja on korkeammalla, mallista riippuen jopa polven korkeudella.

Vedenpitäviä sukkia on ollut markkinoilla toistakymmentä vuotta. Ensimmäisten ongelmana oli paksuus ja muodottomuus. Sukat ovat pakosti kaksinkertaisia, sillä vedenpitävä ja hengittävä kalvo on kahden neuloksen välissä.

Tässä kehitys on ottanut isoja harppauksia. Nyt ohuimmat eivät juuri eroa tavallisista ulkoilusukista. Lämpimiä ne toki ovat, mutta niin niiden syyskeleillä pitääkin olla.

Sukan hengittäminen perustuu pumppaavaan liikkeeseen. Jalan hikoaminen on yksilöllistä, mutta viileällä kelillä se ei ole ongelmista suurin. Eron perinteiseen muovipussiratkaisuun huomaa kyllä.

Kosteuden välttämiseksi vedenpitävän sukan sisempi, ihoa vasten oleva kerros, on tyypillisesti merinovillaa tai bambua. Ne ovat materiaaleja, jotka tuntuvat kostuessaankin lämpimiltä ja ovat luonnostaan antibakteerisia. Näin ehkäistään epämiellyttävien hajujen syntymistä.

Kokeilimme kolmea syksyn uutuussukkaa. Parhaimmillaan ne ovat syysliikunnassa ja sateen kastelemassa maastossa. Kahluuhommiin vedenpitäviä sukkia ei voi varsinaisesti suositella. Läpimärissä kengissä kylmä vesi on lähellä ihoa. Se viilentää, ja vaikka jalka on kuiva, kosteus tuntuu hassulla tavalla. Ihminen ei aisti märkää, vaan paineen ja kylmyyden.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?