Vangitseva hymy

07.09.2020 | Tapani Leppänen

Risukeitin on varsin turvallinen laite, kun sen pystyttää palamattomalle alustalle.

Risukeittimissä on jotain kiehtovaa. Kaasu- tai spriikeittimiin verrattuna ne tarjoavat tulistelun tuntua paikoissa, joissa se ei muutoin olisi mahdollista.

Tulen ylläpitäminen vaatii jatkuvaa ruokkimista, mutta se onkin tavallaan koko jutun juju. Risukeitin vangitsee huomion. Sen ympärillä kahvitaukoon liittyy terapeuttista puuhastelua.

Uusiutuvaa polttoainettakin on saatavilla rajattomasti ja käytännössä retkikohteesta riippumatta.
 

Käsistään kätevä retkeilijä rakentaa keittimen peltipurkista, mutta kaupan hyllystäkin löytyy kasvava määrä valmiita vaihtoehtoja.

Savotan Happy Stove on valmistettu 0,5 millimetrin paksuisesta laserleikatusta rosteripellistä ja kootaan seitsemästä, alle sentin paksuiseen pussiin pakkautuvasta osasta.

Nimensä keitin on saanut hymyilevästä suuaukosta, jonka kautta sitä syötetään. Jos naama ei miellytä, saatavilla on myös pahantuulisempi Grumpy Stove, jonka suupielet osoittavat alaspäin.

Uusiutuvaa polttoainettakin on saatavilla rajattomasti ja käytännössä retkikohteesta riippumatta.

Kahvivesi kiehahtaa kymmenessä minuutissa. Puun määrään ja laatuun nähden palotapahtuma on tehokas, mutta tulta on ruokittava taukoamatta. Kiireettömällä päiväretkellä touhu käy ohjelmanumerosta, pidemmällä reissulla toki työstä. Parhaiten palavat rutikuivat risut ja enintään sormen paksuiset oksat.

Kuljetusta varten enimmät noet on helppo pyyhkäistä keittimen pinnoilta. Ja vaikka purkaminen ei ihan puhtain käsin onnistuisikaan, Cordura-kankaisessa kuljetuspussissa osat pysyvät erossa muista varusteista.
 

Risukeitin on varsin turvallinen laite, kun sen pystyttää palamattomalle alustalle, esimerkiksi kalliolle tai hiekalle. Jäljelle jäävä tuhka on jäähdytettävä huolellisesti ja mieluiten kasteltava.

Risukeittimen suhde avotuleen ei kuitenkaan ole yksiselitteinen. Esimerkiksi Metsähallitus kieltää maillaan risukeittimen käytön metsäpalovaroituksen aikana, mutta sallii sen muuna aikana sellaisissakin paikoissa, joissa avotulen teko on kielletty.

Tulkinnan varaa ei ainakaan vähennä saatavilla olevien keitinten moninaisuus. Vaikka risukeitin on eristetty maasta, se on kevytrakenteinen ja voi lennättää kipinöitä, mikä on toinen avotulen määritelmistä.

Metsäpalovaroituksen aikana kaikenlaiset riskit on syytä minimoida. Jos vahinko tapahtuu, jälkeenpäin on hyödytöntä kiistellä, millä se on aiheutettu. Kun käsitellään tulta, vastuu on aina tulitikkujen käyttäjällä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?