Vaihtamalla paranee

01.03.2019 16:26 | Tapani Leppänen

Sauvalenkkejä on joka lähtöön, mutta harvoin valmiiksi asennettuna.

Nykyaikaisen sauvan hihna istuu käteen kuin hanska. Paitsi jos kädessä ei ole hanska, vaan rukkanen.

Teknisempiäkin ratkaisuja on tarjolla

Kun istuvuus paranee, käytettävyys tavallaan heikkenee. On oikea ja vasen. Pukeminen, riisuminen ja nenän niistäminen hankaloituvat.

Toiset haluavat mieluummin perinteisen sauvalenkin, mutta valmiiksi asennettuna sellaista ei juuri löydy muista kuin muovisista markettisauvoista. Rex Silva (59 €) on harvinainen poikkeus. 50 % hiilikuitusauvassa on perinteisen sauvalenkin lisäksi myös suurempi hiihtosuunnistussompa.

Jos haluaa vieläkin jäykemmän putken, hihna ja sommat on vaihdettava itse. Vaihtoehtoja löytyy, kun niitä vain osaa kysyä.

Hansikasmalliset kilpahihnat voi ostaa lisävarusteena XL-koossa. Se ei juuri nopeuta pukemista, mutta sisälle alkavat mahtua jo vähän paksummatkin kintaat.

Lisävarusteena voi ostaa myös perinteisen sauvalenkin tai siitä kilpaurheilijoille kehitetyn ampumahiihtohihnan. Jälkimmäinen antaa paremman tuen ja on muotoiltu pysymään auki. Exel OEB Biathlon Strap (29 €) on suunniteltu yhdessä norjalaisen Ole Einar Bjørndalenin kanssa.

Swix X-Fit (35 €) pyrkii yhdistelemään helppokäyttöisyydessään perinteisen lenkin ja kilpakahvan parhaita puolia. Swix on päätynyt myymään kalliimmat, yli 100 euron sauvat kokonaan ilman hihnoja, koska kokoja, vaihtoehtoja ja mieltymyksiä on joka tapauksessa monia.

Teknisempiäkin ratkaisuja on tarjolla. Leki CC 600 -sauvassa (99 €) on Trigger-kahva, josta kilpahihna irtoaa napin painalluksella. Hihna voi siis olla koko ajan kädessä ja sauva irtoaa helposti vaikkapa juomista tai nenän pyyhkimistä varten. Lekin Trigger-hiihtokäsineet sopivat sauvaan kokonaan ilman hihnaa.

One Way Mag Point -kahva (34,95 €) ja hihna (39,95 €) toimivat samalla periaatteella mutta magneettikiinnityksellä. Fischerin Quick Fit -hihnassa (€) pukemista helpottaa vetoketju.

Toinen sauvan toimintaan liittyvä asia on sompa, joka on yleensä sitä pienempi mitä laadukkaammasta sauvasta on kysymys. Jäykästä putkesta on kiistatonta hyötyä vähänkään aktiivisemmalle hiihtäjälle, mutta niin olisi usein myös pykälää suuremmasta sommasta. Yhtään pehmeämmällä ladulla kilpasauvan sompa uppoaa herkästi hankeen.

Perinteisiä perhossompia myydään eri kokoisina, joista suurimmat kulkevat toisinaan hiihtosuunnistussomman nimellä. Vaihtohommissa kannattaa varmistaa, että sommassa on laadukas kovametallipiikki ja oikea halkaisija. Sauvaputkien mitat vaihtelevat 7-10 mm välillä.

Pienikin lisä voi olla ratkaiseva, eikä se harrastajan käytössä juuri vaikuta sauvan muihin ominaisuuksiin. Vain kaikista keveimpien kilpasauvojen käyttäytymisessä eron voi huomata ja silloinkin vasta kovissa vauhdeissa.

Lekin Super Race Vario Set (€) on saman nimiseen sompaan ruuvattava kaksiosainen laajennussarja, joka sopii hyvin esimerkiksi jäähiihtoon. Swixin TBS-järjestelmän sauvoihin voi puolestaan ostaa eri kokoisia pikakiinnityksellä vaihdettavia sompia (à 15 €).

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?