Uudet arvot

07.09.2020 | Tapani Leppänen

Makuualustan eristävyyttä kuvaava R-arvo uudistui.

Makuupussien keskinäinen vertailu tuli aikoinaan mahdolliseksi, kun niiden lämpöarvoja ryhdyttiin mittaamaan eurooppalaisen EN 13537 -standardin mukaisesti. Nyt sama tapahtuu makuualustoille, joskin standardi on amerikkalainen: ASTM F3340-18.

Laboratoriotestissä patja asetetaan kylmän (5°C) ja lämpimän (35°C) elementin väliin. Alustan eristävyyttä kuvaava R-arvo saadaan mittaamalla kuinka paljon energiaa patjan päällä olevan elementin lämpimänä pitämiseen tarvitaan.

R-arvo ei ole sinällään uusi asia, mutta tähän asti eri valmistajien ilmoittamat numerot eivät ole olleet keskenään vertailukelpoisia.

Kuluvan vuoden aikana kaikki suurimmat valmistajat ovat ryhtyneet luokittelemaan tuotteitaan uuden standardin mukaisesti. Näin ovat jo toimineet ainakin Therm-a-Rest, Exped, Sea to Summit ja Nemo, joiden alustat edustavat enemmistöä suomalaisissakin retkeilyliikkeissä.

Siirtymävaiheessa hämmennystä voi aiheuttaa se, että uuden mittaustavan myötä tutun alustan R-arvo on todennäköisesti muuttunut. Esimerkiksi Therm-a-Restin lämpimin alusta [01] Neoair XTherm oli aiemmalla, valmistajan omalla asteikolla R-arvoltaan 5,7 ja nyt uuden ASTM-standardin mukaisesti mitattuna 6,9. Uudet ja vanhat numerot eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Tuote on sama, mutta mittaustapa eri.

Eristävyyttä kuvaava luokitus ei sisällä suoria lämpötilasuosituksia. Sellaiset ovat vaikeasti standardisoitavia, koska ne ovat käyttäjän kannalta yksilöllisiä. R-arvojen etuna on myös se, että kahta alustaa käytettäessä numeroita voi laskea suoraan yhteen.

Perusperiaate on siis seuraava: mitä matalampi lämpötila, sitä korkeampi R-arvo.

Nyrkkisääntönä alle kahden R-arvo kertoo lämpimän vuodenajan alustasta, joka on usein eristämätön ilmapatja. R-arvolla 1,6 varustettu [02] Nemo Tensor Ultralight myytiin aiemmin valmistajan omalla lämpötilasuosituksella 2–7°C.

Alustat joiden R-arvo sijoittuu välille 2–4 soveltuvat kolmen vuodenajan retkeilyyn. Tähän haarukkaan sijoittuu valtaosa keveimmistä eristetyistä ilmapatjoista kuten Sea to Summitin [03] Comfort Light Insulated R-arvolla 3,7. Yli kahden arvoihin pääsevät myös markkinoiden parhaat umpisolualustat, esimerkisi R-arvolla 2,2 varustettu [04] Exped Flexmat Plus.

Yli neljän R-arvolla varustetut alustat luokitellaan talvikäyttöön, mutta olosuhteita on toki erilaisia. Neoair XTherm -alustalle mitattu yli kuuden R-arvo kertoo jo äärimmäisiin pakkasiin soveltuvasta patjasta.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?