Uudet ainekset

02.12.2020 | Tapani Leppänen

Suksivoiteissa on eroja – ja yhä vähemmän haitallisia aineita.

Kilpahiihdon fluorikielto pyöräytti ison pyörän suksivoiteiden tuotekehityksessä, vaikka sen voimaantulo lopulta siirtyikin vähintään vuodella. Tiukaksi osoittautunut aikataulu sekoitti voidevalmistajien konseptit, mutta vauhditti muutosta, joka oli jo käynnissä.

Alkavan kauden uutuuksissa on fluorittomia voiteita, sallittuja fluorivoiteita, biologisesti hajoavia tuotteita ja kasvipohjaisia ekovoiteita. Näitä kaikkia voideteollisuus on kehittänyt jo vuosia, mutta koskaan aikaisemmin ympäristövastuusta ei ole muodostunut kilpailutekijää. Kuluttajien keskuudessa myrkyn merkki on nähty enemmän laadun takeena. Mitä kovemmat aineet, sitä luistavampi suksi, on ajateltu.

Kansainvälisen hiihtoliiton tekemä päätös linkittyy osaltaan heinäkuussa voimaan astuneeseen EU-direktiiviin, jonka myötä haitallisimpiin fluoriyhdisteisiin liittyviä rajoituksia tiukennettiin. EU:n sääntely ei vielä sinällään kiellä kaikkia fluorivoiteita, mutta FIS teki sen luodakseen kilpahiihtoon yhteiset, eri maiden poikkeavista lainsäädännöistä riippumattomat pelisäännöt. Totaalikielto on ainoa vaihtoehto toimivan testimenetelmän aikaansaamiseksi, ja sitä odotellessa päätöksen toimeenpanokin lopulta siirtyi.

Lajiliiton fluorikielto ja viranomaismääräykset ovat joka tapauksessa kaksi eri asiaa. Ensin mainittu koskee Suomessa joitain satoja kilpahiihtäjiä, jälkimmäinen taas voiteiden valmistajia ja kauppiaita. Harrastajat ovat vapaita käyttämään niitä voiteita, joita kaupasta tai kaapista löytyy.

 

Ympäristöasiat ovat alkaneet kiinnostamaan hiihtoväkeä.

 

Suunta on kuitenkin selvä. Fluorivoiteet tulevat katoamaan. Yhtäältä siihen johtaa edelleen tiukentuva lainsäädäntö, ja toisaalta, kun korvaavia tuotteita on kerran tarjolla, harrastajallakaan ei ole mitään syytä pysytellä vanhassa.

Ympäristökeskustelussa ei ole kysymys pelkästään fluoreista, vaan myös siitä, millä aineilla ne korvataan tai mitä muita aineita voiteet sisältävät. Fluoriyhdisteiden lisäksi Euroopan unionin tarkkailulistalta löytyy esimerkiksi nestemäisissä luistovoiteissa yleisesti käytettäviä liuottimia.

Uutta on se, että ympäristöasiat ovat alkaneet kiinnostamaan hiihtoväkeä. Norjassa voiteiden terveysvaikutuksista on tehty isoja otsikoita. Ruotsissa Stadiumin ja Intersportin kaltaiset urheilukaupan ketjut ovat jo luopuneet fluoria sisältävien voiteiden myynnistä.

Suomalaiset seuraavat. Ensin sivusta ja sitten perästä.

 

[01] Sallitut fluorit

Näin sen piti mennä. Viranomaiset huolehtivat normeista, ja kiellettävät fluoriyhdisteet korvataan toisilla, sallituilla fluoriyhdisteillä.

Lainsäädännön näkökulmasta kysymys ei ole yksiselitteisesti fluorista, vaan yhdisteiden sisältämistä epäpuhtauksista ja jatkumosta, jossa sallittuja raja-arvoja on tiukennettu nyt heinäkuussa ja edellisen kerran vuonna 2014. Kuvaavaa on, että 90-luvun vaihteen ensimmäisissä fluorivoiteissa haitallisiksi luokiteltuja ainesosia on arvioitu olleen kymmeniä prosentteja, kun vuonna 2014 sallittiin enää prosentin tuhannesosia ja nyt miljardisosia.

Valtaosa tällä hetkellä myynnissä olevista fluorivahoista on täyttänyt EU:n vaatimukset jo hyvissä ajoin ennen kesällä voimaan astunutta asetusta. Heinäkuun jälkeen kaupoista ovat poistuneet lähinnä 100 % fluoria sisältävät pulverit ja pinnoitteet.

Usein puhutaan pitkäketjuisista fluoriyhdisteistä. Tämäkään asia ei ole yksiselitteinen, sillä lyhyempi hiiliketju ei automaattisesti tee lopputuotteesta sallittua. Toisaalta raaka-ainevalmistajat ovat jo onnistuneet valmistamaan EU:n raja-arvot alittavia pitkäketjuisia fluoreja. Rexin TK-pulverit ovat tällaisia, puhdistetuista raaka-aineista valmistettuja tuotteita, jotka palaavat markkinoille Future Fluor -tunnuksen alla.

Ympäristölainsäädännön ohella fluorivoiteiden tulevaisuuteen vaikuttaa kysyntä. Lakipykälät eivät tee voiteista ympäristöystävällisiä, vaan sallittuja.

 

[02] Fluoriton tulevaisuus

Kansainvälisen hiihtoliiton asettama totaalikielto koskee kaikkia fluorivoiteita, vaikka sen toimeenpano viime metreillä siirtyikin.

Lyhyestä siirtymäajasta huolimatta, kaikki isot valmistajat esittelivät uudet fluorittomat voiteensa hyvissä ajoin ennen kauden alkua. Vaikka muutoksen laajuus ja alkuperäinen aikataulu yllättivät, korvaavia tuotteita on kehitetty jo jonkin aikaa.

Fluorin korvaaminen on vaikeinta likaisissa ja kosteissa olosuhteissa.  Toisaalta on olosuhteita, joissa uudet korvaavat voiteet ovat jo osoittautuneet fluorivoiteita paremmiksi.

Fluori on ollut voidevalmistajille ennen kaikkea helppo ratkaisu. Korvaavien tuotteiden kehittäminen on huomattavasti monimutkaisempaa kemiaa, sillä samaan lopputulokseen ei enää päästä yhdellä raaka-aineella.

Kun vakiintuneet ainesosat korvataan uusilla, tilanne muuttuu mielenkiintoiseksi. Voiteissa on pitkästä aikaa eroja, kun jokainen valmistaja on lähestynyt aihetta parhaaksi katsomallaan tavalla.

Norjalainen Swix on jo luopunut fluorista kokonaan. Muut valmistajat ovat tuoneet markkinoille rinnakkaisen sarjan, jonka suorituskykyä verrataan selvyyden vuoksi matalafluorisiin LF- ja korkeafluorisiin HF-voiteisiin. Niiden alapuolella ovat fluorittomat perusvahat kuten ovat olleet tähänkin asti.

Vanhoja HF- ja LF-kategorioita vastaavat tuotenimet ovat Swixin uudessa Pro-sarjassa TS ja HS, Startin RG-sarjassa Ultra ja Race, Vauhdin Pure-sarjassa Pro/Race ja One/Up sekä Rexin N-Kinetic-sarjassa RG ja G.

 

[03] Biologisesti hajoavat

Alan murroksesta huolimatta suksivoiteiden markkinoinnissa näkyy vain vähän ympäristöväittämiä. Se ei silti tarkoita, ettei asiaan olisi kiinnitetty huomiota. Uusista fluorittomista voiteista esimerkiksi Swixin tuotteet ovat biologisesti hajoavia.

Ympäristöasioista ei pidetä meteliä, sillä kuluttajien keskuudessa ne tuntuvat herättävän sitkeitä, voiteiden toiminnallisuuteen liittyviä epäluuoja.

Muutamia poikkeuksiakin on. Saksalainen Holmenkol on hakenut Natural-sarjan voiteilleen pohjoismaisen ympäristömerkin. Joutsenmerkityn voiteen peruskriteerinä on fluorittomuus ja se, ettei fluoria ole korvattu muilla haitallisilla aineilla. Yli 60 % voiteen ainesosista hajoaa luonnossa neljässä viikossa. Lisäksi tuotteen toiminnallisuuden on oltava verrattavissa saman kategorian tavalliseen tuotteeseen. Luistotesteissä Natural-sarjan verrokkina on ollut vastaava LF-voide.

Suksivoiteiden perusraaka-aineena oleva parafiini on ympäristön kannalta harmittomimmasta päästä. Se hajoaa luonnossa, joskin melko hitaasti. Jokaisen voidevalmistajan valikoimasta löytyvä fluoriton vaha on aina ollut melko ympäristöystävällinen tuote.

Biohajoavuudelle on kuitenkin määritelty omat kriteerinsä. Yksi biohajoavana markkinoiduista tuotteista on Optiwaxin Eco-nauha, joka silitetään suksen pohjaan suojapaperin läpi. Asennustapa mahdollistaa äärimmäisen kovan ja likaa hylkivän vahan, jonka sulattaminen suksen pohjaan olisi muulla tavoin mahdotonta tai vaatisi nestemäisenä voiteena vahvan liuottimen.

Nopeasti yleistyneiden nestemäisten voiteiden ongelmaksi ovat muodostuneet juuri bensansukuiset liuottimet.

Vaihtoehtoisina kantoiaineina käytetään alkoholia ja jopa vettä. Yksi tällaisista ympäristökulmalla markkinoiduista nesteistä on ruotsalaisen SkiGo:n Eco Glide.

Valtamerkkien nesteistä  hiilivetyvapaita ovat kaikki Startin ja Swixin voiteet, mutta alalle tyypillisesti niiden myyntiargumentit on rakennettu toiminnallisuuden ympärille.

 

[04] Luonnon antimet

Kaikki puhuvat fluoreista, mutta kukaan ei puhu öljystä. Vaikka öljynjalostuksen sivutuotteena syntyvä parafiini on melko harmiton aine, se on silti uusiutumaton petrokemian tuote, eikä täytä tiedostavimpien hiihtäjien kriteerejä. 

Ympäristötietoinen löytää markkinoilta myös täysin biologisia vaihtoehtoja. Tätä kategoriaa voisi verrata luonnonkosmetiikkaan, sillä raaka-aineet ovat pitkälti samoja ja valmistajat pieniä asialleen vihkiytyneitä yrityksiä.

Suomeen tuodaan ainakin kahden valmistajan kasvipohjaisia voiteita. Espanjalaisen NZeron vahat valmistetaan maissista ja soijasta. Valikoimaan kuuluu myös nestemäinen pikavoide, jonka kuljetinaineena on vesi.

Amerikkalaisen MountainFlown vaharaaka-aineena on käytetty mehiläisvahaa ja yhteensä kuutta erilaista kasviöljyä. MountanFlown pikavoide on suksen pohjaan sienellä hierottava pasta.

Kuumavoideltavat kasvipohjaiset vahat ovat pehmeitä ja helposti työstettäviä. Toiminnallisesti oikean verrokkiryhmän muodostavat fluorittomat perusparafiinit. Pikavoiteita voi puolestaan verrata ensimmäisen sukupolven pikaluistoihin. Ne eivät imeydy juurikaan suksen pohjaan, mutta parantavat luistoa hetkellisesti.

Perinteisille voidevalmistajille kasvirasvoista ei ole ollut bisnestä. Kotimaisella Startilla on ollut kasvipohjaisista vahoista koostuva Eco-sarja vuodesta 2011, mutta vähäisen kysynnän vuoksi tuotetta ei löydy kaupoista.

Lähin jälleenmyyjä löytyy Abiskosta, mikä kertonee lähinnä siitä, että latujen ja hissirinteiden ulkopuolella ympäristöasiat kiinnostavat enemmän, eikä suksen suorituskykyäkään mitata sekunnin osissa.

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?