Urheilukaupan antimia

07.06.2019 09:56 | Tapani Leppänen

Teknisten vaatteiden pesuaineet puhdistavat hellävaraisesti.

”Teknisten vaatteiden pesussa kannattaa suosia nestemäisiä zeoliitittomia pyykinpesuaineita”, sanoo Aalto-yliopiston tutkija Marja Rissanen.

Nestemäinen aine huuhtoutuu hyvin, eikä jätä tekstiileihin jäämiä. Vedenpehmennysaineena käytettävä zeoliitti on niistä pahin ja tukkii herkästi etenkin kalvovaatteiden mikroskooppisen pienet huokoset.

Huuhteluaineet pilaavat puolestaan kankaiden pinnassa olevan vedenhylkivyyskäsittelyn. Sellainen löytyy kalvovaatteista, mutta myös monista muista teknisistä päällysvaatteista.

”Huuhteluaineen tehtävänä on lisätä tekstiilin kosteutta. Se tekee kankaan hydrofiiliseksi, kun DWR-käsittely pyrkii pitämään sen hydrofobisena”, Rissanen selittää.

Pyysimme Rissasta arvioimaan erikoisliikkeistä löytyviä pyykinpesuaineita. Verrokiksi valittu [01] Serto Sport löytyy päivittäistavarakaupoista. Asiantuntijan mukaan sen ainesosalista ei poikkea olennaisesti kalliimmista kilpailijoista. Tuote sopii hyvin tekokuiduille ja hintansa puolesta vaikka yleispesuaineeksi, ei kuitenkaan villalle.

Samaan tarkoitukseen myytävä [02] Zebla Sports Wash sisältää Rissasen mukaan enemmän ionittomia tensidejä. Ne sopivat hyvin tekokuitujen pesuun ja voivat selittää tuotteen korkeampaa hintaa, mutta vain osittain.

Monissa sporttipesuaineissa on voimakas tuoksu. Se ei liene sattumaa, sillä pesuaineen luontaisen hajun lisäksi parfyymit peittävät myös vaatteeseen pinttyneet hajut, mikäli ne eivät muuten lähde pesussa.

[03] Rhinoc Sport perustuu kokonaan toisenlaiseen kemiaan. Pesuaineen sisältämät probiootit ovat elintarviketeollisuuden bakteereja. Niiden tarkoituksena syödä elintilaa vaatteessa olevilta hikibakteereilta. Rissanen ei tyrmää ajatusta. Rhinoc ehti vain pikaiseen testiin, mutta ainakin se pesi vaatteet raikkaiksi.

Kalvovaatteiden pesuun tarkoitettu [04] Nikwax Tech Wash lupaa palauttaa vaatteen hengittävyyden ja vedenhylkivyyden. Rissasen mukaan se tekee sen puhdistamalla hellävaraisesti. Tämäkin aine sisältää ionittomia tensidejä, muttei mitään sellaisia ainesosia, mitkä poikkeaisivat olennaisesti kilpailijoista.

Nikwax on tuoksuton. Saman valmistajan [05] Tx.Direct Wash-in on vaatteen pintaan pestävä kylläste. Aine on fluorihiilivapaa, eikä sen aktivointi vaadi erillistä lämpökäsittelyä.

Villan ja untuvan pesuun tarvitaan aina pH-arvoltaan neutraali hienopesuaine. Näille materiaaleille tarkoitetut [06] Hey Sport Merino Wash ja Joutsenen [07] Untuvashampoo ovat voimakkaasti konsentroituja, joten pienikin määrä pesuainetta riittää.

Molemmat aineet sisältävät vain ionittomia tensidejä, joiden toiminta ei vaadi veden kovuutta sääteleviä ainesosia. Myös värinsuoja-aineet puuttuvat listalta. Nekään eivät ole välttämättömiä, sillä villa- ja untuvavaatteet ovat harvoin kirjavia.

Hey Sport tuoksuu miedosti. Merino-sana on Rissasen mukaan markkinointitermi, eikä pesuaine tee eroa villan laadulle. Joutsenen pesuaine on tuoksuton ja valmistajan mukaan samaa tavaraa, jota se käyttää untuvaraaka-aineen pesemiseen omassa tuotantoprosessissaan.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?