Ulkovaatteiden innovaatioita jo 140 vuoden ajan

20.12.2022 | Mainostajan sisältöä

Helly Hansenin LIFA® -materiaali on mahdollistanut toiminnallisia ulkoilu- ja urheiluvaatteita jo monta vuosikymmentä.

140-vuotisen historiansa aikana Helly Hansen on toiminut usein teknisten ulkovaatteiden innovatiivisessa eturintamassa. Elämä arktisilla alueilla ankarissa keliolosuhteissa ja tiivis yhteistyö ulkoilun ja merenkäynnin ammattilaisten kanssa on inspiroinut norjalaisbrändiä uraauurtaviin teknologioihin. Brändi on tuonut ensimmäisenä markkinoille uudenlaisia materiaaleja, tuotteita ja suorituskykyä.

Vuonna 1970 Helly Hansenin Lifa® mullisti alan tuomalla markkinoille ensimmäiset tekniset aluskerrastot. LIFA®-materiaalin toiminta perustuu teknologiaan, joka siirtää kosteuden pois iholta ja kuljettaa sen kankaan pinnalle, jossa se haihtuu säilyttäen materiaalin kuivana ja miellyttävänä ja tarjoten käyttäjälle miellyttävää lämpöä olosuhteista huolimatta.


Helly Hansenin LIFA® -materiaalin syntymätarina

Johan Margithon Mikkelsen syntyi vuonna 1912 Harstadissa Norjassa. Seitsestä sisaruksesta nuorin päätti jo teinivuosinaan alkaa aikuisena neuletehtailijaksi. Työskenneltyään Larvik-nimisessä yrityksessä Saksassa ja Englannissa hän palasi kotimaahansa vuonna 1938 ja perusti vuonna oman tehtaan Joh. Mikkelsen Trikotasjefabrikkin vuonna 1946 Drammeniin Oslon eteläpuolelle. Alusta saakka yritystä kutsuttiin LIFAksi. Nimi oli rekisteritoimiston työntekijän ehdotus nimeksi koska alun perin tehtaan oli määrä toimia Lierissä ja nimi oli luonteva yhdistelmä sanoista Lier ja Factory.

LIFA-tehdas alkoi valmistamaan lasten ja naisten vaatteita, mutta pikkuhiljaa myös veryttelyasuja. 1960 luvulla tehdas keskittyi teknisiin urheiluvaatteisiin ja alkoi valmistamaan treeni- ja hiihtopukuja.

50-luvun alussa Nobel-palkinnon voittaneet polymeeriteknologiaa tutkineet professori Karl Ziegler ja italialainen tiedemies Giulio Natta olivat tehneet läpimurron polyeteenin valmistuksessa ilman korkeaa painetta ja lämpötilaa organimetalliyhdisteiden avulla. Samalla menetelmällä pystyttiin valmistamaan polypropeenia, jolla oli havaittu olevan urheilutekstiileihin sopivia ominaisuuksia. Mikkelsenin alkoi 60-luvulla käyttämään polypropeenia urheiluvaatteissa ja materiaalia kutsuttiin nimellä "Superundertøy".

Vuonna 1968 LIFA sai 50 000 veryttelyasun tilauksen silloisesta Neuvostoliitosta.

Keväällä 1974 oli jo selvää, että Superundetøy-tuotteissa oli suuri potentiaali, ja menestyksen turvaamiseksi LIFA liittoutui Helly Hansenin kanssa vuonna 1975. Yhteistyö jatkui kymmenen vuotta, kunnes LIFA fuusioitui Helly Hansenin kanssa vuonna 1985.

LIFA on edelleen Helly Hansenin valmistamien alusvaatteiden materiaali ja teknologiaa hyödynnetään useissa muissa tuotteissa ja materiaaleissa. LIFA-teknologialle ominainen kosteudensiirto kyky mahdollistaa  eri lajien harrastajien pysymisen kuivana ja lämpimänä vaativissa olosuhteissa ja eri intensiteetillä tapahtuvissa urheiluharrastuksisa.


Vedenpitävä ja hengittävä LIFA INFINITY PRO™ -materiaali on valmistettu ilman ympäristöä kuorimittavia kemikaaleja

Merten, vuoristojen ja ympäristön kunnioittaminen ja vastuullinen hyödyntäminen on norjalaisyritykselle ensiarvoisen tärkeää niin ulkona liikkumisen kuin resurssien kestävän käytön kannalta.

Ympäristötietoisuuden lisääntyminen ja kuluttajien kiinnostus tuotteiden ympäristökuormitusta kohtaan on viime vuosina lisännyt vastuullisuuden kehittymistä yhdeksi tuotekehityksen tärkeimmistä ajureista. Viimeisin läpimurto kemikaalien ja veden käytön määrän vähentämiseksi on yrityksen kehittämä LIFA INFINITY PRO™ -materiaali, jossa kankaaseen on aikaansaatu kestävä vedenhylkivyys ilman kemikaaleja, myös tuotantoprosessissa vettä ja päästöjä säästäen.

LIFA INFINITY PRO™ on uraauurtava ja innovatiivinen materiaali, joka ratkaisee yhden teknisiin ja toiminnallisiin ulkoilumateriaaleihin liittyvistä suurista haasteista: kolmikerroksinen vedenpitävä ja hengittävä materiaali on valmistettu niin, että kankaan pinnassa toiminnallisuuden kannalta tärkeä vedenhylkivyys on aikaansaatu hydrofobisten kuituominaisuuksien ja kankaan rakenteen avulla täysin ilman lisättyjä kemikaaleja. Näin kankaan valmistuksessa vältytään käyttämästä haitallisia fluori- tai silikonipohjaisia aineita, jotka käytön myötä huuhtoutuisivat luontoon kuormittamaan ympäristöä. Rakenteen ja kuituominaisuuksien myötä kankaaseen saatu vedenhylkivyys säilyy materiaalissa teoriassa ikuisesti, eikä tuotteen vedenpitävyyttä tarvitse aktivoida lämpö- tai jälkikäsittelyillä.

Vedenhylkivyysominaisuus suojaa kangasrakenteen ytimessä olevaa kalvoa ja mahdollistaa sen toimimisen niin, että ulkopäin tuleva kosteus ei pääse kankaan lävitse, mutta tuotteen sisällä muodostuva kosteushöyry pääse tuotteen ulkopuolelle. LIFA INFINITY PRO™ -kalvo on erittäin kevyt ja mikrohuokoinen polypropeenikalvo, josta 75 % on ilmaa sisältäviä nanokokoisia huokosia. Kalvo on valmistettu ekstruusiomenetelmällä, jossa rakenne saadaan aikaan käsittelemällä kalvoa mekaanisesti eri lämpötiloissa ilman yleisesti käytössä olevia kemikaalisia liuottimia säästäen näin ollen myös merkittävästi vettä ja energiaa. Materiaali on värjätty kuidun valmistuksen yhteydessä, mikä sekin pienentää merkittävästi valmistuksesta aiheuttavaa ympäristökuormitusta.

LIFA INFINITY PRO™ -teknologia on läpimurto ja jatkoa jo vuonna 1977 alkunsa saaneelle tinkimättömälle tuotekehitykselle hydrofobisen LIFA® -kuidun eri käyttötarkoitusten kehittämiseksi ja täydentää LIFA® -tuoteperhettä nyt ensimmäistä kertaa vedenpitävällä ja hengittävällä materiaalilla.

Tutustu LIFA tuotteisiin.

Tutustu LIFA INFINITY PRO -tuotteisiin.

Katso video LIFA INFINITY PRO™ -teknologiasta ja tutustu tuotteisiin osoitteessa www.hellyhansen.com.


Luitko jo nämä jutut?