Ulkoillaan turvallisesti

19.08.2020 | Panu Könönen

Suomen Latu on julkaissut uusia suosituksia syksyn koronapandemian takia.

Suomessa valmistaudutaan laajasti jo koronapandemian toiseen aaltoon. Tartunnat ovat lisääntyneet paikallisesti elokuun aikana, mutta onneksi monissa sairaanhoitopiireissä tilanne on vakaa ja koronavirustartuntojen mahdollisuus paikallisesti pieni.

Tautitilanne mahdollistaakin monilla paikkakunnilla normaalin ulkoilu- ja yhdistystoiminnan sekä tapahtumien järjestämisen. Jopa yli 500 henkilön yleisötilaisuuksia voidaan järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa sillä edellytyksellä, että niiden turvallisuus voidaan varmistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön antamaa ohjetta noudattaen.

Suomen Latu seuraa koronatilannetta sekä viranomaisten ohjeistuksia. Suomen Ladun järjestämissä tapahtumissa ja koulutuksissa noudatetaan tällä hetkellä erityisiä turvallisuus- ja hygieniasuosituksia, jotka on hyvä ottaa omankin yhdistyksen ohjenuoraksi:

  • Osallistu kurssille tai tapahtumaan vain terveenä. 
  • Noudata hyvää käsihygieniaa. Pese kädet huolellisesti aina kurssitilaan sisälle tultaessa. Käytä tarvittaessa käsidesiä, jota on kursseilla ja tapahtumissa saatavilla. 
  • Jos aivastat tai yskit, tee se nenäliinaan tai hihan yläosaan, kädellä suojaten. 
  • Vältä fyysistä kontaktia. Emme kättele tai halaa. Käytännön harjoituksissa huomioimme turvavälit. 
  • Kursseilla ja tapahtumissa ollaan mahdollisimman paljon ulkona eli säänmukainen pukeutuminen on erittäin tärkeää. Varaa siis riittävästi lämmintä ja sateenkestävää vaatetta sekä istuinalusta. Oma vesipullo mukaan. 

Lataa tästä: Suomen Ladun koronapandemian aikaiset tapahtumaohjeet

Jos olette yhdistyksenä epävarmoja tapahtuman tai toiminnan turvallisuudesta, niin silloin on parempi siirtää tai peruuttaa se. Suomi on koko koronapandemian ajan jakautunut pienemmän ja suuremman riskin alueisiin, joten se kannattaa pitää mielessä syksyn toimintoja suunniteltaessa. 

Tällä hetkellä osassa Suomea on päällä Valtioneuvoston etätyösuositus. Toimistomme henkilökunta työskentelee siis pääsääntöisesti tällä hetkellä etänä. Suosimme sen takia etäkokouksia, joten esim. työryhmien palaverit pidetään syyskaudella 2020 pääsääntöippsesti etäkokouksina. Latualueet päättävät itse, pitävätkö tulevat aluekokoukset etänä vai lähi- ja etäkokouksen yhdistelmänä. Mahdollisen etäkokousyhteyden avaamisessa Suomen Ladun toimisto auttaa.

Ensi viikolla selviää, miten syksyn järjestön kokous järjestetään: lähi-, etä- vai molempien yhdistelmänä. Tulemme tiedottamaan yhdistyksiä heti, kun asia selviää.   


Luitko jo nämä jutut?