Tyyli ja tarkoitus

07.09.2020 | Tapani Leppänen

Kasvomaskista tuli korona-ajan asuste. Eikä sen kehitys pysähtynyt lakanakankaisiin.

Kun puhe kasvomaskeista alkoi, ensimmäisenä tuli mieleen putkihuivi – niitä on kaapissa useampia. Huiveja valmistava Buff kiirehti muistuttamaan, ettei tuubi suojaa viruksilta, vaikka se monelta muulta asialta suojaakin. Oikein käytettynä sekin voi silti olla tyhjää parempi, ommellaanhan maskeja kotonakin.

Sittemmin maskin käyttöön liittyviä suosituksia on tullut Suomessakin ja näyttöä siitä, että ainakin kirurgisen suu-nenäsuojuksen käytöstä voi olla hyötyä paitsi muiden ihmisten, myös käyttäjän itsensä suojaamisessa. Sellainen löytyy nyt myös Buffin valikoimasta. [01] Buff Filter Maskin (29,95€) näkyvä osa on samaa kangasta kuin UV-suojatut putkihuivit. Sisällä on suomalaisen Ahlstrom-Munksjön valmistama kertakäyttöinen suodatin (19,90€/30kpl), joka täyttää eurooppalaisen Medical face mask -standardin EN 14683:2019.

Yksinkertaisimmillaan kasvomaski ei ole hengityssuojain, vaan niin sanottu kansanmaski, jonka ensisijainen tehtävänä on suojata muita ihmisiä. Tavallinen kangasmaski ei suojaa koronavirukselta, mutta ehkäisee sen leviämistä tilanteissa, joissa suositeltuja etäisyyksiä ei ole mahdollista noudattaa.

Kun Suomessa vasta totutellaan koko ajatukseen, maailmalla maskeista on jo tullut asusteita, joissa tyyliseikat kulkevat luontevasti varsinaisen käyttötarkoituksen rinnalla. Jos lähdet  kuntosalille, voit pukeutua [02] Adidas Face Cover -maskiin (17,90/3 kpl), tai haluat viestiä luontosuhdettasi, valintasi saattaa osua Vallilan Karhunkierros-kuosilla toteutettuun [03] Noname kasvomaskiin (16,90€). Urheiluvaatteiden tapaan molemmat tuotteet ovat polyesteria, jonka antama suoja on osoittautunut VTT:n tutkimuksissa puuvillaisia suojuksia paremmaksi.

Kun puhutaan teknisistä materiaaleista, Hanwagin [04] Mouth and Nose Maskissa (25,95€/2 kpl) oleva EcoShell-kalvo on yksi erikoisimmista. Vedenpitävä kalvo suojaa tehokkaasti pisaroilta, mutta hengittävyys ja hengittäminen ovat kaksi eri asiaa. Käytännössä ilma vaihtuu maskin reunoilta.

Uudelleenkäytettävät kangasmaskit vähentävät jätettä, mutta niiden jatkuvassa pyykkäämisessä on oma vaivansa. Tähän ongelmaan tarjotaan ratkaisua antimikrobisilla materiaaleilla.

[05] Malojan kasvomaskissa (14,90€) olevan ViralOff-käsittelyn luvataan poistavan 99 % viruksista kahden tunnin kuluessa. Valmistajan mukaan tällaista tuotetta ei tarvitse pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Käsittelyn luvataan kestävän 20 pesukertaa 60 asteessa. Polyesterista valmistetun maskin sisä- ja ulkokerroksen välissä on erillinen pisarasuodatin.

Formulavarikolta tuttu [06] U-Mask Model Two (39€) perustuu italialaisen valmistajan bioteknologiaan ja sille luvataan terveydenhuollon vaatimukset täyttävää ffp3-tasoa vastaava suoja. Maskin itsepuhdistuva suodatinosa (19€) on vaihdettava ja sille luvataan 200 tunnin käyttöikä.


Luitko jo nämä jutut?