Tupa tornissa

03.03.2021 | Markus Sirkka

Häähninmäellä voi retkeillä fatbike-reiteillä, pujahtaa luolaan ja yöpyä näkötornin huipulle rakennetussa tuvassa.

Hankasalmen ja Konneveden rajalla kohoavan Häähninmäen kokonaiseksi ulkoilualueeksi laajentunut retkikohde on tunnettu harvinaisen komeasta varaustuvasta, Häähnintuvasta. Viime kesänä tuvan viereen on noussut varsinainen ihme, näkötorni, jonka huipulta voi yöpyä ja ihailla keskisuomalaista metsämaisemaa varaustuvan panoraamaikkunoista. Ja kaikki on tehty talkoilla.

Häähninmäen retkeilyreitit ovat kohentuneet ja laajentuneet pala palalta, mutta kaikki lähti liikkeelle laelta yhä löytyvästä pikkuruisesta mökistä, Peikkolasta.

”Keväisellä pilkkireissulla änkäydyimme tupaan tauon pitoon, ja totesin, että voisi taukopaikka isompikin olla”, sanoo ajatuksen isä, Hankasalmen Latu ja Polku -yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Rossi.

Hankkeesta innostuivat myös Hankasalmen kameraseura ja Konneveden puolelta Sirkkamäen kyläyhdistys ja jo vuoden päästä päästiin viettämään Häähnintuvan avajaisia 120 juhlavieraan voimin. Rahoitus tupaan saatiin yhdistysten oman osuuden lisäksi Maaseutukehitys ry:n Leader-hankkeesta.

Nyt Häähnintuvan kautta kulkee yhteensä 45 kilometriä reittejä, joita patikoidaan, hiihdetään ja nykyisin yhä enemmän pyöräillään. Reitistö laajenee edelleen, sillä uusia reittejä valmistellaan Etelä-Konneveden kansallispuistoon ja Hankasalmen Lomakeskus Revontuleen.

Talviajettavia, läskipyörille tarkoitettuja reittejä on sääoloista riippuen yhteensä 30 kilometriä, joiden varrella on muun muassa useita tulipaikkoja, isojaon aikainen rajakivi vuodelta 1787 ja luola. Omaa pyörää ei välttämättä tarvita, sillä paikan päältä voi vuokrata sekä sähköavusteisia että nuorten ja lasten fättejä.

Sana Häähninmäestä on jo kantautunut ympäri maan.


Lokakuussa vanhan tuvan viereen valmistuneen kaksikymmenmetrisen näkötornin päällä on parikymmenen neliön kokoinen varaustupa ja huikeat näkymät kumpuilevaan metsämaisemaan.

Maaseuturahoituksen Leader-rahoituksella toteutetussa tornimökissä on hyvä evästellä ja yöpyä, sillä se on varusteltu viimeisen päälle, kuin parempikin kesämökki. Kahvin- ja vedenkeitin sekä kaasuliesi löytyvät tuvan pöydältä, jääkaappi ja mikro ovat asennusta vaille paikoillaan.

"Voi vaikka lastenruokia lämmittää", hankkeen isä, Pekka Rossi perustelee.

Itse tupa lämpenee öljylämmittimellä, missä poltetaan hajutonta biodieseliä.

Päiväsaikaan kummallekin tuvalle voi pysähtyä evästelemään, mutta yöreissun suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa, sillä lokakuussa valmistuneen tornimökin suosio on ollut huikea. Kaikki viikonloput on varattu jo juhannukseen saakka, viikolla ja aiemmin valmistuneessa Häähnintuvassa on paremmin tilaa, kertoo tuvan varauksia hoitava Ritva Hänninen.

”Torni sopii koko perheelle ja monenlaisiin tapahtumiin ja juhliin, kunhan korona on taltutettu”, Rossi toteaa.

Tornissa yöpynyt Tuomas Paananen on samaa mieltä. Matkaveneilyä ja kansallispuistoissa vierailuja harrastava Paananen sai torniyöpymisen syntymäpäivälahjaksi ja kakun aamupalaksi. Pimeällä näkyi Häkärinteille saakka, Tuomas sanoo ihastellessaan ikkunasta avautuvaa lumista metsämaisemaa.


Häähninmäellä retkeilevä voi tiedustella myös saunamahdollisuutta, ja se kannattaa, sillä reitin varrella sijaitseva Poltinlammen hirsisauna tarjoaa mahtavat, jäsenet pehmittävät löylyt. Halukkaat voivat pulahtaa avantoon nauttimaan sen lähes henkiin herättävästä vaikutuksesta.

Saunomisen jälkeen hiihtelen lumisen metsän läpi takaisin mäelle. Hyvä on sujutella, sillä reitit pidetään auki mönkijällä. Kova jälki kantaa, oli alla sitten saappaat, sukset, lumikengät tai paksurenkainen läskipyörä.

Elävä todiste tulee vastaan Purtomäen tilan pihapiirissä. Anna-Mari Mäkinen on pyöräillyt sähköläskipyörällään Jyväskylästä 60 kilometriä ja kehuu Häähninmäen reittejä ja palveluja.

”Pyöräretki oli vaihtoehto Lapin-reissulle, nyt Lappiin ei olekaan suurta eroa”, Anna-Mari sanoo, osoittaen lumista ja mäkistä maisemaa.

Anna-Mari haluaa rohkaista naisia retkeilemään: yksinkin pärjää, vaikka hiljaisuus saattaa kaupunkilaista ajoittain hiukan oudoksuttaa.

”Tarvitsee vain lähteä liikkeelle”, Anna-Mari huikkaa rohkaisun sanat muille naisretkeilijöille ja jatkaa matkaa lumiseen metsään.

Majoitun maan tasalla, Häähnintuvassa.  Jos tunnelmallinen ja lämmin tupa saa haaveilemaan oman hirsimökin rakentamisesta, loistaa tornimökin ikkunan valo kuin majakka metsämeren keskellä.


Sana Häähninmäestä on jo kantautunut ympäri maan ja käyttäjäkunta on moninkertaistunut tuvan valmistumisesta, vuodesta 2012.

”Alkuvuosina kävijöitä oli pari tuhatta, nyt luku on jo lähellä 10 000”, Pekka arvioi.

Suosio on ilonaihe, mutta tuo ylläpitoon haasteita, sillä kaikki tehdään talkoilla ja rahoitus saadaan kävijöiden vapaaehtoisista käyttömaksuista ja tupien vuokrauksesta. Pelkästään polttopuita kuluu tulipaikoilla ja tuvassa vuosittain 30 kuutiota.

”Jos jokainen kävijä maksaisi viisi euroa, riittäisi se paikan ylläpitoon”, Pekka laskeskelee. Se on useimmille kävijöille pieni raha, mutta meille suuri apu.

”Rahankeräyslaatikosta on jouduttu luopumaan useiden murtojen vuoksi”, Pekka harmittelee, ”mutta nyt mäellä on käytössä MobilePay ja tilisiirto”.

Pimeään vuodenaikaan Häähninmäellä järjestetään täydenkuun kynttiläkävelyjä. Pimentyneessä illassa parkkipaikalle on kokoontunut 30 osallistujaa, jotka Pekka opastaa kynttilälyhdyin merkitylle, neljä kilometriä pitkälle polulle ja Ritva kavereineen kiipeää mäelle paistamaan osallistujille käristemakkaraa.

"Pimeässä maisema on ihan eri näköistä, mutta hienoa", sanoo kävelylle osallistuva Elina Manninen.

Mikä motivoi talkoisiin ja Häähninmäen kehittämiseen?

”Olen aina tehnyt vastaavaa, järjestänyt luonto-ohjelmaa pienemmälle porukalle, nyt se vain on laajentunut”, Pekka sanoo.

Todella, sillä vapaaehtoisten työstä nauttivat jo tuhannet ihmiset:

”Harvassa työssä saa näin paljon kiittävää palautetta”, Pekka toteaa.

”Työtä todella on, sillä talkootunteja on kertynyt talkooporukalle pelkästään tornityömaalla jo lähes neljä tuhatta”, ynnäilee talousasioista vastaava Ritva Hänninen, Pekan puoliso.


Luitko jo nämä jutut?