Tunturihiihtäjän ”dynafit”

28.02.2024 | Tapani Leppänen

Pikatestissä Rottefellan uusi Xplore-tunturiside ja Cirspi Futura Pro XP -hiihtokenkä.

Otsikko viittaa Dynafitin alppivaellussiteisiin, jotka kiinnittyvät monoihin metallisten tappien avulla. Ne ovat epäilemättä toimineet inspiraationa, kun Rottefellan suunnittelijat ovat kehittäneet uutta Xplore-tunturihiihtosidettä.

Moderni side on otettu vastaan varovaisen innostuneesti, onhan edellinen ehtinyt jo yli 30 vuoden ikään. Toisaalta uusi standardi vaatii uudet yhteensopivat kengät, mikä varmasti nostaa hankintakynnystä.

Testiin valikoitui Crispin Futura Pro XP, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy. Merkistä tai mallista riippumatta puhutaan joka tapauksessa yli 500 euron paketista, ilman suksia.


Toisin kuin Dynafiteissa, Xploren tapit eivät ole siteissä, vaan kengissä.

Kärkiosan sivuilla olevat metalliset jousitapit napsahtavat siteiden pidikkeisiin astumalla. Step-in-kiinnitys on uuden järjestelmän parasta antia, vaikka joukkoon osuu välillä muutama hutikin. Avausvipu työntää tapit pohjan sisälle. Kenkä irtoaa sauvan kärjellä painamalla.

Leveällä olevat kiinnityspisteet tuovat käännöksiin tehoa ja suksenhallintaa. Olen opetellut telemarkini nahkakengillä ja tykkäsin Xploren tarjoamasta laskutuntumasta.

Tämä on kuitenkin vain siteen toinen puoli. Helposti voisi ajatella, että joku side on parempi alamäessä ja toinen ylämäessä. Xploren hiihtotuntuma on kuitenkin erinomainen. Laskuihin kaivattu vakaus ja tasamaalla tarvittava vapaus yhdistyvät paremmin kuin missään aiemmassa siteessä.

Uusiin innovaatioihin kuuluvat myös ilman työkaluja vaihdettavat joustopalat, joita ei testihetkellä ollut saatavissa. Ideana on, että jäykempi Hard Flex tarjoaa enemmän vastusta alamäkeen. Sitä suositellaan myös retkiluisteluun. Jyrkimpiin nousuihin tarkoitetussa Free Pivotissa vastusta ei ole lainkaan.

Kiipeämistä helpottaa siteen kantapalassa oleva 36 mm korotusrauta.

Step-in-kiinnitys on uuden järjestelmän parasta antia.

Crispin Futura Pro XP on moderni Gore-Tex-kalvolla varustettu vaelluskenkä, jossa on muovinen nilkkatuki ja räikkäsolki. Useimpien muiden markkinoille ehtineiden monojen tavoin se vastaa pitkälti saman valmistajan NNN BC -mallia. 

Huomio kiinnittyy pohjaan, joka on kaikilla valmistajilla sama. Aiempiin BC-monoihin verrattuna Xplore on pitävämpi ja mukavampi kävellä. Tämä on yksi uuden järjestelmän eduista.

Jousitappien toimintavarmuus on varmasti asia, joka askarruttanee monia. Voivatko ne jumittua tai pahimmassa tapauksessa vääntyä? Kengän sivulla tapit ovat ainakin kohtuullisen hyvässä suojassa kolhuilta, eikä irtolumikaan tuntunut haittaavan siteen kiinnittämistä.


Vanhoihin vaihtoehtoihin verrattuna Xplore tekee paremmin monta asiaa, niin kuin sen tietysti pitääkin. Yhdistettynä kevyeen ja melko yksinkertaiseen rakenteeseen side näyttäytyy kiehtovana. Päällimmäisenä jää mieleen käyttömukavuus. Xplore on side, jonka kanssa ei tarvitse kumarrella ja kyykistellä.


Luitko jo nämä jutut?