Torronsuon kruununjalokivi

29.11.2023 | Jonna Saari

Alkutalvi venyttelee jäseniään suolla, jonka kauimmaisiin kolkkiin ei ihmissilmä kanna. Kanervikon ja sammaleiden puna hehkuu vielä, mutta talven aavistus leijuu jo kaiken yläpuolella. Pitkospuut johtavat maamme syvimmän suon, Torron, pinnalle. Lampareet peittelevät allaan olevaa pimeyttä heijastamalla taivaan sineä.

Suotaival (8,5 km) on Torronsuon kansallispuiston pisin rengasreitti. Kierros on kuin tehty pohjoiseen kaipaavalle päiväretkeläiselle, joka nauttii käkkärämäntyisen suon tunnelmasta, metsän suojasta ja tulistelusta, eikä säikähdä juurakkoisia tai hieman jyrkempiäkään polkuja. Huolet on helppo jättää narikkaan, sillä pitkät pitkospuut, silmiä lepuuttavat näköalat, punaposkiset karpalot sekä havupuiden humina ottavat kulkijan tällä reitillä lempeästi valtaansa.

Suotaival

Valtatie 2:lta käännytään Vihdin suunnasta tultaessa juuri ennen Forssaa Tupasuontielle, kohti Someroa. Ajetaan n. 9 km, tie muuttuu matkan varrella Somerontieksi. Sekä Kiljamon että Pehkun P-alueet käyvät aloituspaikaksi.

Reittimerkinnät

Maalimerkit ja nuoliviitat, osittain puutteelliset.

Palvelut

Kiljamon kohdalla iso keittokatos, nuotiokehä, korkea näkötorni sekä käymälät.

Näe ja koe

Suotaipaleen reitti kokoaa yhteen Torronsuon kohokohdat. Kiljamon valtavasta näkötornista kannattaa nousta tähyilemään suolle, jossa pitkospuut näyttävät johtavan silmän kantamattomiin. Tornin juurella on hyvät taukorakenteet evästelyyn. Maisema elää: hieman kuivempien, heinikkoa ja ohutta mäntyä kasvavien osuuksien vastapainona on litimärkää, vesien täyttämää suota, jossa lampareiden peilikuvat ihastuttavat. Osa reitistä kulkee metsässä juurakkoisia sekä paikoin jyrkkiä ja märkiä polkuja pitkin. Vanhan louhosalueen ehdottomasti kaunein anti on iäkäs, pulleiden sammalten ja lahopuun täyttämä metsä, jossa voit kuulla pyyn viheltävän.

Tällä palstalla Retkipaikan päätoimittaja Jonna Saari esittelee päiväretkikohteita.


Luitko jo nämä jutut?