Tervehdi syksyistä sadonkorjuun kuuta

04.09.2021 | Terhi Ilosaari

Sadonkorjuun kuuksi kutsutaan täysikuuta, joka osuu lähimmäs syyspäiväntasausta.

Sadonkorjuun kuuksi kutsutaan täysikuuta, joka osuu lähimmäs syyspäiväntasausta. Tänä vuonna tasausta lähin täysikuu on 21. syyskuuta. 

Laulustakin tuttu ’harvest moon’ -nimi juontaa juurensa arvatenkin siitä, että kyseinen kuu nousee heti auringonlaskun jälkeen. Näin sadonkorjuuta on voitu jatkaa selkeällä säällä vielä kuunvalossakin. Sadonkorjuun kuuretkestä tekee erityisen se, että samalla istumalla voi ihailla sekä auringonlaskun että kuunnousun.  

Tiesitkö, että Kuun muotoja erottaa jopa vaatimattomilla harrastajan kiikareilla?  

Kuuretkeilijä etsii kohteekseen avoimen paikan, jossa valosaaste ei vaivaa. Ursan Taivaanvahti-palvelun avulla löytää lähistön pimeimmät paikat ja esteettömimmät näkymät. 

Muurit maisemasta voi poistaa suuntaamalla retkensä vesille. Kameran kanssa kulkija kaipaa kuuretkelleen kuitenkin tukevan alustan. Tällöin lintutornit ja aukeat rantakalliot ovat toimivia retkikohteita. 

Taivaallekatselija pitää kännykän taskussaan ja totuttaa silmänsä hiljalleen hämärään. Tiesitkö, että Kuun muotoja erottaa jopa vaatimattomilla harrastajan kiikareilla?  

Täysikuun aikaan Kuu on kokonaan auringon valaisema. Tällöin Kuun kraattereita ja vuoria on vaikeampi havaita, sen sijaan Kuun meret erottuvat selkeinä tummina alueina.

Yksi helpoimmin erottuvista meristä on Rauhallisuuden meri. Jos Kuu olisi kellotaulu, löytäisi Rauhallisuuden meren keskiön ja kello kahden välimaastoista. Tälle merelle laskeutui Apollo 11 -alus kesällä 1969, mutta nimensä meri sai jo 1600-luvulla. 

Syyskuun täysikuu on armollinen ja jatkaa auringonlaskun kanssa saman tahtista kulkua parin illan ajan ennen ja jälkeen täysikuun. Kutakuinkin saman elämyksen voikin siis kokea lähes viiden vuorokauden ajan.   

Eikä haittaa, vaikka pilvet puskivat paikalle pilaten koko esityksen. Retkelle kannattaa aina lähteä. Ehkä täysikuulla on yllätyksiä takataskussaan? 


Luitko jo nämä jutut?