Tekninen merino

06.09.2023 | Tapani Leppänen

Nuyarn Performance Wool pyrkii yhdistämään merinovillan ja tekokuitujen parhaita puolia.

Merinovillaan on yhdistetty synteettisiä kuituja ennenkin, mutta käytännössä niillä on haettu lähinnä lujuutta.

100 % villa kestää huonosti kulutusta, mutta molemmilla materiaaleilla on muitakin vahvuuksia ja heikkouksia. Nuyarn Performance Wool pyrkii yhdistämään merinovillan ja tekokuitujen parhaita puolia. Innovaatio ei perustu vain villalangan sisällä olevaan nailon-ytimeen, vaan tapaan, jolla lanka on kehrätty.

Nuyarnin edut perustuvat löyhästi kehrätyn villalangan tilavuuteen. Paperilla lopputulos on 35 % ilmavampaa, 5 kertaa nopeammin kuivuvaa ja 85 % joustavampaa kuin 100 % merinovillaneulos. Vetolujuudeltaan se on 50 % kestävämpää ja hankauskestävyydeltään 8 kertaa vahvempaa.

Riippumattoman tutkimuslaitoksen tekemää vertailua voi lukea myös niin, että vaatteen kestävyyteen liittyvät ominaisuudet saavutetaan aiempaa ohuemmalla kankaalla. Tuloksena on merinovillasta valmistettuja vaatteita, jotka toimivat aiempaa paremmin aktiiviliikunnassa, myös kesällä.
 

Nuyarn Performance Wool pyrkii yhdistämään merinovillan ja tekokuitujen parhaita puolia.


Nuyarn on materiaalina monien vaatevalmistajien käytössä. Artilect on uusi, pelkästään Nuyarnin ympärille syntynyt merkki. Malliston ohuin paita on nimeltään Sprint.

Kysymyksessä on ensimmäinen merino, jonka voin sanoa kelpuuttavani juoksuvaatteeksi vuoden ympäri. Osaltaan tähän vaikuttanee se, että malliston ohuimmassa kankaassa tekokuidun osuus on kaikista suurin, melkein puolet.

Paita ei hiosta liikaa, eikä se liimaudu selkään kuten merinovillapaidat usein kostuessaan tekevät. Kosteus haihtuu.

Sprint oli onnistunut valinta myös kesän rinkkavaelluksella, jossa villan ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Lämmönsäätelyyn ja antibakteerisuuteen liittyviä etuja ei menetetä, vaikka langan ydin on nailonia.

Kävelin samalla paidalla viikon 15–20 asteen lämpötiloissa. Vaate toimi hyvin myös tuulitakin tai sadetakin alla.

Hien hajua oli havaittavissa enemmän kuin 100 % villapaidassa, mutta ero tekokuitupaitoihin oli kuin yöllä ja päivällä. Paita kuivui nopeammin kuin runsaasti elastaania sisältänyt polyesterivaate.

Kesän testi ei kerro vaatteen kestävyydestä. Se, että tekniset ominaisuudet perustuvat lankaan, lupaa kuitenkin hyvää, sillä materiaalin ominaisuudet eivät kulu pesussa. Joustokin on saavutettu ilman elastaania.

 


Luitko jo nämä jutut?