Tämä vuoden ruokatrendit – plussat ja miinukset

04.03.2020 | Pauliina Toivanen

Vuoden 2020 ruokatrendeissä porisevat maailmanlaajuiset megatrendit, kuten ilmastonmuutos ja hyvinvointi.

Olemme yksilöitä ja ruoka-aineiden vaikutus elimistöön vaihtelee esimerkiksi ruuansulatuksen toiminnan, perimän ja ruokien valmistus- sekä käsittelymenetelmien mukaan. Myös erilaisia ruokatrendejä kokeillessa tulisi kuunnella ennen kaikkea itseään ja havainnoida omia tuntemuksiaan – toisen herkku voi olla toiselle myrkky.

Listasimme vuoden 2020 ruokatrendien plussat ja miinukset aktiiviliikkujille.

Kasvipohjaisuus

Kasvipohjaisessa ruokavaliossa liha- ja maitopohjaisia ruokia korvataan kasviksista valmistetuilla vaihtoehdoilla.

+ ilmasto- ja ympäristöystävällinen
+ ei sisällä kovia piilorasvoja
+ värikkäissä kasviksissa paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja
+ voi parantaa veriarvoja, verenpainetta ja pienentää riskiä sairastua kroonisiin sairauksiin
+ voi keventää oloa
+ eläinystävällinen

- monet lihankorvikkeet pitkälle prosessoituja eineksiä, joissa paljon lisäaineita, suolaa ja sokeria
- joissain kasvisruuissa runsaasti hiilihydraatteja suhteessa muihin ravintoaineisiin
- B12-vitamiinia ei saa kasviksista, otettava ravintolisänä
- kasvipohjaisen raudan imeytyminen vaihtelee yksilöillä

Valmista pastakastike jauhelihan sijaan härkäpapujauhosta ja herneproteiinista valmistetusta rouheesta. Sisältää hyvän määrän proteiinia ja kuituja!

Pätkäpaasto

Paasto on vanha uskonnollinen, terveydellinen ja hengellinen tapa, joka pitää pintansa vuosikymmenestä toiseen. Yleensä pätkäpaastolla tarkoitetaan taukoa kiinteän ruuan nauttimisesta esimerkiksi 12–16 tunniksi tai joka viikko yhden tai kahden päivän ajaksi.

+ suolisto saa lepoa
+ olo kevenee
+ keskittymiskyky ja unen laatu voivat parantua
+ auttaa tiedostamaan elimistön viestejä todellisesta nälästä ja syömisen ilosta
+ aineenvaihdunnan toiminta voi kohentua, mikä vähentää tulehdusta ja vahvistaa puolustuskykyä (The New England Journal of Medicine, 2019)

- vaatii kurinalaisuutta
- huolehdittava riittävästä nesteytyksestä ja suolatasapainosta
- mehupaastolla verensokeri voi heitellä, mikä saattaa aiheuttaa päänsärkyä
- raskasta liikuntaa joutunee välttämään paastopäivinä
- ei suositella lapsille, vanhuksille, diabeetikoille, raskaana oleville, imettäville, raskautta suunnitteleville eikä syömishäiriöisille tai ahmimiseen taipuvaisille

Vinkki! Juo paastolla riittävästi vettä, johon voit laittaa ripauksen suolaa ja sitruunamehua. Lämmin ja suolainen kasvisliemi pitää näläntunteen loitolla ja verensokerin tasaisena.

Fermentointi

Hapatetut eli fermentoidut ruuat eivät ole paaston tavoin mikään uusi keksintö, mutta nyt ne ovat jälleen kovassa huudossa. Tuttuja hapatettuja ruokia ovat esimerkiksi hapanjuureen leivottu ruisleipä, piimä, viili ja hapankaali. Komputsa-teejuoma, kimchi-salaatti ja miso-keitto ovat lähtöisin Aasiasta.

+ fermentointi tuottaa ruokiin ja juomiin satoja entsyymejä, probiootteja ja muita ainesosia, jotka voivat edistää ruuansulatuksen toimintaa ja suoliston mikrobitasapainoa
+ hyvä säilyvyys
+ uusia, jännittäviä makuja
+ suoliston bakteerikanta vaikuttaa laajasti terveyteen, ja sitä tutkitaan koko ajan lisää – vaikutuksia myös psyykkiseen hyvinvointiin

- kaikkien vatsalle kaali ei sovi edes hapatettuna
- joillekin hajut ja maut liian etikkaisia
- jos teet itse, valmistusvälineiden hygieniassa oltava tarkkana

The Good Guys Kombuchan aloituspakkauksen avulla voit valmistaa itse terveellistä virkistysjuomaa treenien kylkeen. Fermentointivaiheessa pääset yhdistelemään omia suosikkihedelmiäsi ja -marjojasi saadaksesi täydellisen maun. Sisältää komputsa-sienen eli scobyn, teen, valmistustarvikkeet ja selkeät ohjeet. thegoodguys.life


Luitko jo nämä jutut?