Talvisen lehdon laulu

28.02.2024 | Jonna Saari

Korkea metsä antaa suojaisan syleilyn harmaana päivänä. Kauriiden jäljet risteilevät vanhojen haapojen ja holvimaisten pähkinäpensaiden lumisessa siimeksessä. Osa puista nojaa toisiinsa, ja näitä konkeloita talvinen järvituuli natisuttaen soittelee. Muutoin niemellä vallitsee täydellinen hiljaisuus, jota vain yläilmojen humina säestää.

Karkalin luonnonpuisto levittäytyy Lohjanjärveen työntyvän niemen kärjessä. Tiukasti suojellulla alueella on merkitty, kuusi kilometriä pitkä reitti. Karkali on kuuluisa kevään ja kesän vehreydestään, mutta rauhaa, hiljaisuutta ja yksinoloa kaipaava hakeutuu sinne talvikuukausina hiihtelemään tai kävelemään. Reitti, joka on hyvin merkitty ja jota tulee kuuliaisesti noudattaa, etenee pääosin metsän sylissä, mutta poikkeaa myös järven rantakallioille kilpikaarnamäntyjen seuraan.

Karkalin reitti
P-alueen osoite on Karkalintie 1035, Lohja.

Reittimerkinnät
Keltaiset maalimerkit puissa. Merkityltä reitiltä poikkeaminen on kielletty.

Palvelut
P-alueen kupeessa kuivakäymälä ja opastaulu. Uimapaikka. Yöpyminen ja tulenteko kielletty.

Näe ja koe
Luontopolun varrella kirkassilmäinen lähde välkkyy sulana talven pakkastenkin keskellä. Kivin reunustetusta lähteestä valuva vesi on muodostanut mustan hunnun metsän vitivalkoiselle lumipeitteelle. Matkan edetessä ympärillä kohoaa välillä sankka kuusikko, välillä taas kaareutuvat pähkinäpensaiden satumaiset holvit reitin yläpuolelle muodostaen kutsuvia tunneleita. Suuret haavat ja kilpikaarnaiset männyt kutsuvat pysähtymään. Lohjanjärven äärelle saavuttaessa maisema avartuu kalliorannoilta rantamäntyjen, leppien ja kaislikon lomitse ja ylitse järvelle, jonka takana kohoaa Lohjansaari. Alkukesällä räjähtävään vehreyteen purskahtava Karkali on talvella hyvä kohde ihmiselle, joka kaipaa päiväretken verran suuren järven tuulia, suojellun metsän seuraa ja aikaa ajatustensa kanssa.

Tällä palstalla Retkipaikan päätoimittaja Jonna Saari esittelee päiväretkikohteita.


Luitko jo nämä jutut?