Takaisin luontoon

28.01.2022 | Tapani Leppänen

Ruskovillan aluspaidassa on vastustuskykyä lisäävää metsäuutetta.

Allergiat ja autoimmuunisairaudet ovat lisääntyneet sitä mukaa, kun ihmiset ovat muuttaneet maalta kaupunkeihin. Steriiliä ja luonnosta vieraantunutta elämäntapaa pidetään ilmeisenä syynä astman, keliakian, tyypin 1 diabeteksen ja 150 muun sairauden yleistymiseen. Tämä osoitettiin Helsingin ja Tampereen ylipistojen toteuttamassa poikkitieteellisessä tutkimuksessa, jossa vertailtiin kaupunkilaisten ja maalaisten mikrobistoa.

Tutkijoiden toimesta päiväkotien pihoille on sittemmin kannettu kunttaa. Tulosten pohjalta syntyi myös Reconnecting Nature -niminen metsämikrobiuute, jonka ensimmäiset kaupalliset sovellukset löytyvät kosmetiikkateollisuudesta – ja nyt myös vaatekaupasta.

Ihmisen immuunijärjestelmää ei ole suunniteltu kaupunkioloihin. Päivittäinen altistuminen luonnon mikrobeille lisää vastustuskykyä.

 

Ruskovillan alusvaatteissa metsäuutetta on lisätty silkkivillakuituun. Metsä-tuotesarjaan kuuluu hihaton aluspaita, putkihuivi sekä vauvojen body ja päähine.

Retkeilijöiden suosimaa kerrastoa ei ole ainakaan vielä. Se voi johtua hintapisteestä, mutta testiin saapunut aluspaita ajaa sekin asiansa.

Merinovillan ja silkin sekoite on miellyttävä materiaali, jonka ominaisuudet tunnetaan ulkoilmaihmisten keskuudessa laajalti. Metsäuute tuo vaatteeseen oman maitokahvin värisen sävynsä, mutta millään muulla tavalla mikrobeille ei tiedä altistuvansa. Asiaan pitää yksinkertaisesti uskoa, ja koska tieteellistä näyttöä kerran on, niin miksemme uskoisi.

Ruskovillan vaatteessa mikrobitason on osoitettu pysyvän pesusta toiseen. Varsinaista altistumista on tutkittu vasta prototyyppijauheilla. Verikokeista on selvinnyt, että metsäluonnosta peräisin olevat mikrobit rauhoittavat immuunijärjestelmää ja saavat sen puolustuskannalle.

Lopputuotteilla tehtävät kokeet ovat parhaillaan käynnissä.
 

Päivittäinen altistuminen luonnon mikrobeille lisää vastustuskykyä.


Pieni artjärveläinen vaatevalmistaja on edelläkävijä, mutta isommassa mittakaavassa alkusoittoa. Sitä ovat myös luonnonkosmetiikkaa valmistavat yritykset, sillä metsäuutteen kehittäneessä Uute Scientific yrityksessä puhutaan yli miljardin käyttäjän potentiaalista, sairauksien poistamisesta ja Nobeleista.

Jos maailman johtavissa tiedejulkaisuissa siteerattuihin tutkimuksiin on uskominen, meidän kannattaisi koronapandemian jälkeen hankkiutua eroon käsidesistä ja muutamista muista ”hyviksi havaituista” käytännöistä.

Tai ehkäpä luonto on metsäuutteessa juuri kaupunkilaiselle sopivassa muodossa.

Multa kynsien alla ajaa saman asian.


Luitko jo nämä jutut?