Taide-elämyksiä luonnossa

29.06.2020 | Elli Keisteri-Sipilä

Suomesta löytyy erilaisia luontoa ja taidetta yhdistäviä taidepolkuja ja -pihoja, joista monet avautuvat juuri kesäajaksi.

Kokosimme tähän vinkiksi luontotaideympäristöjä, joista paikan päällä tutustuttiin Hyvinkään taidepolku Palakseen ja Kirkkonummella sijaitsevaan ITE-taiteilija Elis Sinistön Villa Mehuun. 

Monipuolinen Taidepolku Palas

Kävin tutustumassa taidepolkuun kesäkuisena arkiaamuna ja sain omassa rauhassa kokea ja tutustua taideteoksiin. Taidetta on mieluisaa kokea luonnossa, koska luonto tuo taiteelle  joka kerta oman tunnelmansa sään, eläinten ja kasvien kautta. Tällä kertaa aamuista taidekierrosta täydensi lintujen konsertti sekä kesäkuun  lämpö ja vehreys.

Polulla oli mielenkiintoista kulkea ja havainnoida erilaisia taideteoksia. Polku on vajaan kilometrin mittainen. Osa teoksista oli massiivisia ja osa taas pienen pieniä, joten koko ajan sai yllättyä.  Teoksia oli useilta eri taiteilijoilta ja materiaaleja oli käytetty monipuolisesti. Vahvimpana ja yksinkertaisimpana mieleeni jäivät pyöreät pienet peilit, joiden kautta pääsin itse mukaan taideteokseen.  

Taidepolku Palas sijaitsee Hyvinkään ja Tuusulan Jokelan välissä. Polku on auki elokuun loppuun, mutta  osa näyttelyteoksista on paikan päällä läpi vuoden. Polulle  pääsee, kun kääntyy Jokelantieltä  Haapasaarentielle ja etenee n.700 metriä. Palas Taidepolulle pääsee julkisilla Jokelantien ja Haapasaarentien risteykseen. Polun ylläpitäjiltä saadun  tiedon mukaan  auton voi parkkeerata epävirallisesti polun alkupäähän syvennykseen niin, että ohi pääsee traktorilla. Palas taidepolku on järjestetty vuosittain alkaen 2008. 

Villa Mehu ja Morsiusmäenpolku ihastuttivat 

Kirkkonummella sijaitseva Villa Mehu on elämäntaiteilija Elis Sinistön kierrätysmateriaaleista rakennettu uniikki kokonaisuus ja kotipaikka. Paikka herätti paljon erilaisia tunteita ja hämmästyksen hetkiä erilaisuudellaan. Mehutien varrella on monia  rakennelmia ja installaatioita. Paikkaa on rakennettu 50 vuoden ajan  kierrätysmateriaaleista. Alueella sijaitsee mm. hetekakuja, tanssiympyrä ja erilaisia persoonallisia yöpymismajoja.

Villa Mehu on juurikin ITE-taiteen ytimessä. Paikka on ollut tyhjillään yli 15 vuotta ja rakennelmat ovat lähteneet jo sulautumaan luontoon. Rakennuksia on sortunut ja alueella liikuttaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. 

Villa Mehu sijaitsee lähellä asutusta ja on tärkeää kunnioittaa alueen rauhaa eikä parkkeeratessa saa tukkia kapeaa tietä. Paikanpäällä on ohjeistus jättää auto Jatantien alkuun, josta kävellään Morsiusmäelle ja Mehutietä pitkin Villa Mehulle. Mahtavana yllätyksenä samalta alueelta löytyi myös Veklahden kyläyhdistyksen ylläpitämä punaisin nauhoin merkattu Morsiusmäenpolku. Morsiusmäenpolun  varrella törmäsin leikkiviin oraviin, käpytikkaan, kauriiseen ja upeisiin maisemiin. Yhdistettynä Villa Mehu ja Morsiusmäenpolku olivat n. 2 km mittainen kierros. 


Vuonna 2020 on ITE-taiteen juhlavuosi.  ITE on lyhenne sanoista itse tehty elämä. Se viittaa itseoppineisuuteen ja siihen, kuinka tekijät muovaavat taiteensa kautta koko elämänsä kokonaisuutta ja luovat sitä kautta tarinaansa.  Maaseudun sivistysliiton sivuille on koottu ITE-ympäristöjä  ympäri Suomen.


Luitko jo nämä jutut?