Syvään lumeen

28.02.2024 | Jouni Laaksonen

KSF Scout eli Kiteen suksitehtaan siviilikäyttöön tarkoitettu Nato-suksi on kuljetettavuuteen, kantavuuteen ja kestävyyteen tähtäävä kompromissi. Kuusamon Uistimen uusi NordiGrip-side antaa ohjattavuutta sekä monipuolisuutta ja vaikuttaa hyvin kestävältä.

Tyypillinen metsäsuksi on seitsemän senttiä leveä ja sillä on pituutta 250–300 senttiä. KSF Scout on 230 senttiä pitkä ja sen leveys on kärjestä 9, keskeltä 7,5 ja kannasta 8,2 senttiä. Suksessa on siis sivuleikkausta ja CAP-rakenteen ansiosta siinä on muovinen kantti. KSF Scoutissa on suomupohja.

Pääsin testaamaan uusia suksia ja siteitä tammikuun keleissä. Upottavaa pakkaslunta Kuhmossa oli noin 80 senttiä. Näissä olosuhteissa KSF Scoutin kantavuus oli yhtä hyvä kuin 280-senttisten Järvisten ja 270-senttisten Peltosten. Uuden suksen pohjapinta-ala asettuukin näiden kahden suksen pohjapinta-alojen väliin.

Myös kärjen toiminnalla on oma merkityksensä ummessa hiihtämisessä. KSF Scoutin kärki ei ehkä ole aivan yhtä taipuisa kuin Järvisissä tai Peltosissa, mutta se on silti varsin notkea. Uudessa suksessa on korkea ja jyrkkä kärki.

Tehdään lisää vertailua vanhoihin suksiini, joissa on perinteiset kannantakaiset Finngrip-eräsiteet. KSF Scoutin ja NordiGripin yhdistelmä on hieman ohjattavampi. Parannus syntyy jämäkämmän siteen sekä lyhyemmän suksen yhteisvaikutuksesta.

Vanhoihin verrokkeihini nähden uusi suksi on huomattavasti kevyempi, mutta toisaalta uusi side painavampi. KSF Scout -suksen ja NordiGrip-siteen yhdistelmä painaa 1970 grammaa. Finngrip-siteellä varustetut 270- tai 280-senttiset metsäsukset painavat noin 2300 grammaa.

Uusi side ei vaadi hiihtojalkineelta ranttia.

Siteessä on pelkkää metallia. Perinteinen eräside on hyvin kestävä, mutta sen nahkaremmit kuitenkin vuosien saatossa kuluvat ja ne täytyy vaihtaa. NordiGrip kestänee vielä paljon pitempään.

Siteen suunnittelussa luotettavuuteen on muutenkin panostettu. Side on ruuvattu sukseen seitsemällä ruuvilla, kun perinteinen eräside on kiinni neljällä ruuvilla. Siteen leveyttä voi säätää ja jalkineen pituuden mukainen säätö on erityisen helppoa. Uusi side ei vaadi hiihtojalkineelta ranttia, kuten perinteinen side. Vaikuttaisi, että NordiGrip on lempeämpi jalkineelle.

Myös suksessa on laadukkaita yksityiskohtia. Metallisen kantavahvikkeen ansiosta suksen voi huoletta iskeä hankeen pystyyn. Kärjessä on kaksi reikää, mistä voisi olla iloa, jos suksista täytyisi askarrella potilaankuljetusväline.


Luitko jo nämä jutut?