Suomen Latu ja Tahko Pihkala -seura muistuttavat: Liiku luonnossa ja kotona

17.03.2020 | Panu Könönen

Koronaepidemian takia liikuntaharrastukset ovat tauolla. Kotona karanteenissa ei kannata kuitenkaan unohtaa liikuntaa.

Koronaepidemian eteneminen tuo päivittäin uusia rajoituksia, jotka ovat vaikuttaneet matkustamisen ja kokoontumisten lisäksi mm. harrastamiseen ja liikuntaan. Rajoitukset saattavat luoda mielikuvan, että kaikki ulkoilu ja liikunta olisi kiellettyjä.

”Ihminen on luotu liikkumaan ja tarvitsee ulkoilua säännöllisesti. On tärkeää ylläpitää peruskuntoa, vaikka mahdollisuudet olisivat rajatummat. Tunti liikuntaa päivässä on hyvä tavoite kelle tahansa – myös poikkeuksellisina aikoina”, Tahko Pihkala -seuran puheenjohtaja Tuomo Jantunen sanoo.

Suomen luonto tarjoaa upeat puitteet liikkumiselle koronasuositusten rajoissa. Onneksemme se on myös kaupungeissa helposti saavutettavissa. Kunnon ylläpidon lisäksi luonto hoitaa mieltä ja tarjoaa turvallisen ympäristön viettää liikkuen aikaa perheen kanssa: metsäpoluilla ja kuntoreiteillä THL:n suosittelema välimatka vieraisiin ihmisiin on helppo ylläpitää.

Säännölliset kävelylenkit ovat helpoin keino ylläpitää peruskuntoa ja saada terveysvaikutukset.

”Sauvojen käyttäminen kävellessä lisää harjoituksen tehoa: niiden avulla askel pitenee 10 prosenttia ja syke nousee 20 prosenttia”, Tuomo Jantunen muistuttaa.

Suomen Ladun aikuisliikunnan suunnittelija Hanna Okkonen kehottaa kokeilemaan myös polkujuoksua, joka tarjoaa vauhdikkaampaa menoa. Oman perheen kanssa kannattaa retkeillä myös lähimetsässä.

”Kun lähdet ulos, niin keskity liikuntaan ja luontoon. Nauti niistä kaikilla aisteillasi”, Okkonen rohkaisee.

Suomen Latu tulee julkaisemaan koronaepidemian aikana somekanavissaan liikunta- ja ulkoiluvinkkejä joka päivä.  

facebook.com/suomenlatu
instagram.com/suomenlatu


Luitko jo nämä jutut?