Suksivoidetta fillarinketjuihin

20.12.2018 | Tiina Riikonen

Perinteikäs suksivoidevalmistaja Rex avaa uusia latuja pyöräilymaailmassa.

Hartolalainen Rex on yksi maailman johtavista suksivoidevalmistajista. Nyt Rex on kehittänyt useita tuotteita myös pyöräilijöiden tarpeisiin. Pyöräalan tuotteissa kilpailu on kovaa, mutta uudet innovaatiot on huomattu myös maailman suurissa pyöräilymaissa. Rex Domestique -ketjuvahaa viedään nyt jo 12 maahan. Uusi ketjupinnoite taas on suunnattu suoraan high end -käyttäjille.

Rex-suksivoiteiden tuotepäällikkö Juuso Liukkonen on innokas pyöräilijä. Kun pyöränketjuöljy kerran pääsi loppumaan, hän päätti tehdä sitä itse käyttäen kilpasuksivoiteiden ainesosia ja miettimättä kustannuksia.

”Käytin omatekoista ketjuöljyä muutamaan kuukauden, ja olin itsekin ällistynyt sen toimivuudesta. Annoimme omaan tarpeeseen 'keiteltyä' tuotetta testiin myös useille aktiivipyöräilijöille ja palaute oli todella hyvää: hiekka ei ratise ketjuissa, voimansiirto on hiljainen ja pyörii herkemmin. Kannustava palaute sekä omat testiajokokemuksemme maastossa ja maantiellä useilla eri öljymerkeillä rohkaisivat kehittämään oman ketjuvoiteluaineemme kaupalliseksi tuotteeksi asti”, taustoittaa Liukkonen.

”Suksivoidetehtaalla raaka-ainevalikoima on ihan erityinen, joten lähtökohtamme pyörätuotteiden kehitystyössä eroaa kilpailijoista aika lailla. Meillä päämäärät ovat samat kuin suksivoiteissa: kitkan pienentäminen ja lianhylkivyys. Alusta asti oli aika selvää, että ketjuöljystämme tulee vahapohjainen”, selvittää Liukkonen.


Syntyi kotimainen ja ”kotitekoinen” Rex Domestique.

Rexillä havaittiin, että suksivoiteiden tuotantolinjat ja muu laitteisto soveltuvat hyvin myös pyöräilytuotteille, joten tuotekehittely jatkui. 

”Seuraavaksi toimme kilpahiihtäjille tutut fluoripinnoitteet myös pyöränketjuihin. Suksivoiteissahan luisto on kaikki kaikessa ja voiteita kehitetään loputtomien luistotestien kautta. Fillariaineissakin pyrimme tehohäviön minimoimiseen."

Kilpapyöräilyssä ketjun optimointi eli vastuksen vähentäminen ja lianhylkivyyden lisääminen on iso asia.

"Huippukuskeille kehittämämme Race Day Spray on ensimmäinen ketjupinnoite, joka korvaa valmiiksi optimoituna ostetut ketjut. Pinnoitteen vuoksi ketjua ei tarvitse usein edes pestä, pelkkä pyyhkäisy talouspaperilla riittää."

Rex Domestique -ketjuöljy saatiin markkinoille 2015. Samaan reseptiin pohjautuva Assembly Grease -asennusvaseliini, ympäristöystävälliset Bicycle Wash -pyöränpesuaineet ja Race Day Spray -ketjupinnoite tulivat myyntiin kesällä 2017.

”Nyt tuotekehityksessä on mm. renkaanpaikkausaine eli pyöräilijöiden tuntema litku. Ketjun optimointiin syvennymme jatkossa yhä enemmän. Hiihtopuolen tuotteista vielä vinkkinä: itse käytämme myös Rex Remover -suksivoiteenpoistoainetta, se toimii mm. fillarin osien syväpuhdistuksessa”, summailee pyöräilevä hiihtomies Liukkonen.


Aktiivipyöräilijöiden hyvät kokemukset leviävät netissä ja ovat kotimaassa hyvä markkinointikanava.

Maastopyöräilyn himoharrastaja Kyösti "Ski" Soini ehti kokeilla monta erilaista voiteluainetta, aseöljystä lähtien, ennen kuin löysi kotimaisen Rexin.

”Domestique-ketjuvahassa vakuutti heti sen voiteluominaisuudet ja helppokäyttöisyys. Se ei sotke, ei kerää likaa, mutta kuitenkin voitelee nopeasti ja kestää yllättävän hyvin. Nykyään käytän Rexin ketjuvahaa kaikissa pyörissäni, sekä maastoajossa että työmatkapyöräilyssä, kaikissa keleissä ja ympäri vuoden.”

"Kun fillarikilsoja tulee 1015 000 vuodessa, on ketjunvoiteluaineilla oikeasti merkitystä. Rexiä riittää tosi pieni määrä, joten pikku pullo kestää kauan”, Krossikommuunissa pyöräilevä Soini kertoo.

Suurten hiihtomaiden ulkopuolella Rex on pyörätoimijana vielä melko tuntematon yritys. Rexin testitiimissä ja lähettiläinä on Suomen kovimpia pyöräilynimiä, mm. maastopyöräilyn, enduron, ratapyöräilyn, cyclocrossin ja triathlonin suomenmestarit – mikä luo tuotteille uskottavuutta myös maailmalla. Wattimittareiden myötä kaikki on mitattavissa, joten kehitystyössä on iso rooli myös perinpohjaisella testaamisella.

"Olemme testauttanneet aineitamme Wheel Energy -testilaboratoriossa. Sen asiakkaita ovat myös pyöräilyn ammattilaistalli Sky Team sekä isot rengasvalmistajat Michelin ja Continental.  Uusien tuotteiden maine on kiirinyt. Kauppiaat ovat kertoneet saaneensa jopa uusia asiakkaita juuri Rexin ketjuöljyn kautta”, Liukkonen summailee.

rex.fi


Luitko jo nämä jutut?