Suksia joka lähtöön

02.12.2019 | Tapani Leppänen

Selvitimme millaista vastinetta suksikaupasta saa rahoilleen.

Suksikaupassa on kaksi selvästi erottuvaa trendiä. Kilpasuksen tekninen kehitys on synnyttänyt kokonaan uuden, hiilikuiturakenteisen premium-luokan. Toinen merkittävä muutos on pitokarvoilla varustettujen skinisuksien tarjonta kaikissa hintaluokissa.

Käytännössä kilpasuksien ja edullisimpien markettisuksien välistä on vaikea löytää voideltavia perinteisen suksia. Toisaalta juuri marketissa asioivalle sunnuntaihiihtäjälle pitopohjista olisi usein kiistatonta hyötyä. Tämän vuoksi satunnaisenkin hiihtäjän kannattaa kääntää katseensa urheilukaupan malleihin.

Kotimaisen suksiteollisuuden synnyttämä nanosuksi sopii hyvin aloittelijalle. Sama pohjamateriaali tarjoaa riittävän pidon ja luiston, eikä hiihtäjän taidoilla ja painolla ole juuri merkitystä sopivan parin valintaan. Edullisimmillaan puurunkoinen nanosuksi maksaa alle 200 euroa, esimerkiksi Kiteellä valmistettu [01] Yoko YXS Optigrip.

 

Skinisuksia alkaa löytyä noin 200 euron hintaluokasta. Sieltä löytyy myös monen suksimerkin myydyin malli, Salomonin tapauksessa [02] RC8 Skin. Tämän ryhmän sukset soveltuvat rauhalliseen menoon. Hieman kilosuosituksia jäykempinä ne voivat olla kohtuullisen hiihdettäviä edistyneemmänkin harrastajan käytössä, mutta vauhdin kasvaessa ominaisuudet alkavat loppua.

300 eurolla saa jo hyvin hiihdettävän skinisuksen. Tähän hintapisteeseen osuu Peltosen menestysmalli [03] SkinPro, josta löytyy runsaasti erilaisia jäykkyyksiä. Yhden suksen liu’ussa tällainen suksi on jo selvästi liukkaampi. Pidon saavuttamiseksi se vaatii painonsiirtoa, muttei teknisesti täydellistä potkua.

Suksikaupoilla skini on eniten tarkkuutta vaativa ostos, sillä ”voidepesä” on valmiiksi määritelty, eikä siihen voi myöhemmin vaikuttaa muulla tavalla kuin siteissä yleistyvällä hienosäädöllä.

Siirrettävän siteen varsinainen idea on pidon tai luiston painottaminen latuolosuhteiden mukaan. Atomicin mallistossa samaan asiaan voi vaikuttaa vaihtamalla karvat liukkaampiin tai lyhyempiin.

Karhun [04] NoWax Skin -suksissa yhdistyvät skini- ja nanopohjien ominaisuudet. Uusi OptiFast-pinnoite lisää skinisuksen pitoa ja tekee siitä voiteluvapaan myös luiston osalta.

 

Edullisimpien suksien rakenne perustuu ilmakanavoituun puurunkoon. Kennorunkoisiin kilpasuksiin verrattuna ne ovat sekä painavampia että ominaisuuksiltaan laiskempia. Kilpasuksen ydin on aramidikuiduista valmistettu Nomex-kenno, edullisemmissa malleissa joku vastaava mutta halvempi.

Kolmas vaihtoehto on monista keskitason suksista löytyvä vaahtoydin, joka on yleisimmin polyuretaania. Massoissakin on silti eroja. Esimerkiksi Madshusin käyttämä Rohacell soveltuu aina kilpasuksen rungoksi.

Kuvan suksista Yoko on puurunkoinen. Fischer, Atomic ja Peltonen ovat kennorunkoisia, kun taas Salomon, Karhu ja Madshus perustuvat vaahtoytimeen.

Kilpasuksien alapuolelle sijoittuvassa keskiluokassa runkorakenne voi olla myös ilmakanavoidun puurungon ja kennon yhdistelmä. Rivistössä tätä ryhmää edustaa Rossignolin [05] Delta Comp.

Deltan edustamassa, vajaan 300 euron hintaluokassa saa jo monia kilpasuksen ominaisuuksia. Luistelusuksien tarkastelu kannattaa aloittaa tästä ryhmästä.

Mitä arvokkaampi suksi sitä kevyempi. Peräkkäisten mallien välillä eroa on vaikea havaita, mutta malliston edullisimman ja kalleimman suksen välillä sitä on kuin yöllä ja päivällä.

Vaikka kuntohiihtäjä ei pysty hyödyntämään kaikkia kilpasuksen ominaisuuksia, liian hyvää voideltavaa suksea ei voi periaatteessa ostaa. Skinisukset tekevät tähän sääntöön poikkeuksen, sillä kilpasuksissa karva on lyhyempi ja pidon saavuttaminen vaatii jo tehokasta potkua.

Atomicin uutuus [06] Redster C9 Carbon Skintec on esimerkki siitä, että alkavalla kaudella skinisuksia tehdään myös täysiverisen kilpasuksen Nomex-runkoon.

 

Kilpasukset valitaan useammasta keliprofiilista. Niiden hintataso pysytteli pitkään 400 euron liepeillä, mutta viime vuosina se on karannut huippumallien osalta 500 euron paremmalle puolelle.

Fischerin mallistossa pitkään kisasuksena tunnetun RCS-mallin yläpuolella on peräti kaksi hiilikuituista mallia. Lippulaiva on voideltavilla kyljillä varustettu [07] Speedmax 3D.

Näillä lähes olemattoman painoisilla mutta kiertojäykillä hiilikuitusuksilla hiihdetään toki kilpaa, mutta aktiivihiihtäjä saa kilpasuksen keskeisimmät ominaisuudet edelleen noin 400 euron hintaluokasta.

Tähän ryhmään kuuluva [08] Madshus Race Pro on käytännössä sama suksi, jolla kilpailtiin vielä viime kauden maailmancupissa.

Ajan kuluessa innovaatiot valuvat mallistossa alaspäin.


Luitko jo nämä jutut?